Annons

Storbritanniens inrikesminister Theresa May och hennes tyske kollega Hans-Peter Friedrich oroas för "social turism" i EU.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen avvisar oro: Inga problem med social turism

– Inget medlemsland, inklusive Storbritannien, har kunnat ge oss några bevis att det finns några problem med ”social turism, säger Jonathan Todd, talesperson för kommissionen. För Sverige är begränsningar för bulgarer och rumäner inte aktuellt, säger justitieminister Beatrice Ask.

Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Österrike oroas att rumäner och bulgarer ska utnyttja deras sociala trygghetssystem när de sista restriktionerna för dem att arbeta i resten av EU försvinner den första januari 2014.

– Missbruk av den fria rörligheten är inte bara ett brittiskt problem och det kommer krävas gemensamma ansträngningar hos alla vår EU-partner att tackla det, sade den brittiska inrikesministern Theresa May i Bryssel på torsdagen.

Theresa May söker stöd hos de tre andra medlemsländerna för att sätta press på kommissionen för att kunna begränsa sina sociala trygghetssystem för andra EU-medborgare. Hennes tyska kollega är inne på samma spår.

– Jag fruktar att utvecklingen under de kommande åren fortsätter om vi inte vidtar motåtgärder. Om människorna i Europas länder i stora antal far dit det finns mest sociala förmåner kommer vi i Tyskland att få ett stort problem, sade den tyska inrikesministern Hans-Peter Friedrich i förra veckan.

Men EU-kommissionen avvisar oron och pekar på att EU-medborgare som arbetar i Storbritannien använder mycket mindre av det sociala trygghetssystemet än britter i genomsnitt.

– Inget medlemsland, inklusive Storbritannien, har kunnat ge oss några bevis att det finns några problem med ”social turism, sade Jonathan Todd, talesperson för kommissionen på torsdagen.

Den svenska justitieministern Beatrice Ask (M) har inte fått någon förfrågan från Storbritannien att ställa sig bakom deras initiativ.

– Det förs många diskussioner kring Rumänien och Bulgarien och det finns skäl att göra det, men vi har inte haft några särskilda diskussioner om detta. Jag har inte tänkt förorda några särskilda begränsningar, säger Beatrice Ask till Europaportalen på fredagen.

EU-regler förbjuder idag medlemsländerna att diskriminera arbetare som kommer från andra EU-länder. Alla EU-bor omfattas av det sociala trygghetssystemet i det medlemsland de arbetar.

De fyra länderna vill att frågan ska tas upp på ett möte för EU-ländernas inrikes- och justitieministrar i Bryssel, möjligen i juni.