Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Bodil Ceballos (MP) anser att flyktingmottagandet måste fördelas solidariskt mellan EU-länderna.

EU måste ta emot fler flyktingar

KANDIDATINTERVJU 22 april 2014 | "100 procent fossilfritt"

Bodil Ceballos vill att EU ska ta emot fler flyktingar och att unionen ska hjälpa fattiga länder att satsa på förnyelsebara energikällor.

Europaportalen träffar samtliga svenska toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. I dag har turen kommit till miljöpartisten Bodil Ceballos.

Vi ses i hennes arbetsrum på riksdagen. Skrivbordet är fullt av högar med papper och bokhyllan är fullproppad av böcker och pärmar. Bodil Ceballos (MP) har en svart kavaj, och på kavajslaget bär hon den gröna gruppens brosch med texten ”You decide Europé”. Hon är i dag riksdagsledamot och står, liksom i EU-valet 2009, på tredje plats på Miljöpartiets EU-valsedel.

– Det känns roligt att få fortsätta på nästa nivå eftersom mycket av migrationspolitiken påverkas av vad som sker i EU. Om vi ska ha en gemensam asyl- och flyktingpolitik tror jag att jag kan tillföra mycket eftersom jag jobbat med de här frågorna länge, säger Bodil Ceballos.

Blir hon invald vill hon helst sitta utskottet för mänskliga fri- och rättigheter. Där ska hon bland annat verka för att fler EU-länder tar emot flyktingar.

– Sverige är ett av få länder som tar emot kvotflyktingar. Men det är så många människor som behöver [EU-ländernas] hjälp. När jag jobbade i Europaparlamentet på 90-talet ordnade jag en hearing om migrationsfrågor. Finland berättade då hur bra de var på att ta emot flyktingar. Men jag kontrade med att de hade tagit emot bara några stycken under ett år, medan Sverige hade tagit emot 30 000.

Hon anser inte att Sverige tar emot orimligt många flyktingar, med tanke på hur många som flyr, men framhåller att fler EU-länder måste ta sitt ansvar och värna asylrätten.

– Vi ska vara glada för att folk kommer till oss med tanke på att hela EU har en åldrande befolkning och att vi på sikt kommer att behöva alla människor som väljer att leva här för att klara välfärden.

Ceballos vill även att en större andel av EU:s bistånd till fattiga länder öronmärks för satsningar på förnyelsebar energi, så att dessa länder slipper ta omvägen via fossila bränslen.

– Det finns till exempel planer på solenergi i Sahara som skulle kunna förse hela Europa med el. Det tycker jag är en jättebra idé. Det är också ett sätt att skapa gröna jobb i Nordafrika.

Hon betonar att det  är den rika världen som har ställt till det och som nu måste betala tillbaka sin skuld till utvecklingsländerna.

–  Vi kan även använda oss av utsläppsrätter men det får inte bli istället för insatser för att främja fattiga länders energiomställning.

Flyktingströmmar och miljöproblem är frågor EU ska ägna sig åt, enligt Ceballos. Däremot ska unionen inte lägga sig i socialpolitiken och abortfrågan. Hon är övertygad om att abort skulle förbjudas om EU skulle få bestämma. Ceballos är också stark motståndare till en gemensam EU-armé. Hon ser hellre att union bedriver en nedrustningspolitik.

– Vi står inte inför ett militärt hot utan EU hotas av global uppvärmning, cyberattacker och organiserad brottslighet.

Men är inte behovet större än någonsin med tanke på Rysslands agerande i Ukraina?

– Ukraina är ju synnerligen rörlig materia. Men [Miljöpartiet] tror ändå inte på ett militärt hot mot något EU-land i dagsläget och inte heller att en gemensam armé är lösningen. De EU-länder som Putin möjligen skulle vara intresserad av är Baltländerna eftersom de har en ryskspråkig befolkning. Men baltstaterna är med i Nato och Putin kommer ju inte att vara president för evigt.

Ceballos recept för att bli en inflytelserik EU-parlamentariker är att träffa och prata med många olika människor. Hon tillägger att hon uppfattas som seriös eftersom hon säger saker hon menar och håller vad hon lovar, vilket hon också tror är en fördel. Ceballos pratar dessutom flytande spanska och franska samt förstår en hel del italienska och portugisiska, och säger att hon behärskar de sydeuropeiska sociala koderna.

Hon tror sig också kunna dra nytta av att hon har större förståelse för Sydeuropa än många andra svenskar ser ner på dessa länder.

– Vi [Nordeuropa] säger att de måste lära sig sköta sin ekonomi och att de går i pension för tidigt, men vi ser inte att åtstramningspolitiken slår väldigt hårt mot till exempel Spanien, Portugal, Grekland och Italien. Vi i norr kan inte gå på med storsläggan säga att de är slösaktiga utan måste förstå att mycket beror på att de införde euron trots att de kanske inte var riktigt mogna för att ha det samtidigt som Spanien, Italien och Grekland förlorat turister för att den nya valutan trissat upp priserna. Det är sådant vi inte riktigt förstår.

På frågan om hon hur hennes yrkesliv skulle förändras om hon blev invald svarar Ceballos att hon skulle få mer inflytande. EU-parlamentariker har en friare roll än riksdagsledamöter, anser hon.

– I riksdagen lägger regeringen fram förslag som de ofta genomdriver. EU-kommissionen lägger också fram förslag men saknar beslutanderätt och man har därmed större påverkansmöjligheter som EU-parlamentariker, konstaterar Ceballos.

Ceballos har stor EU-erfarenhet. Mellan 1995-2005 var hon assistent åt miljöpartiets dåvarande EU-parlamentariker Inger Schörling, och hon har även arbetet som gröna gruppens jurist i rättsliga utskottet.

– Det skulle vara väldigt roligt att kom in men om det inte blir så fortsätter jag mitt arbete för mina hjärtefrågor på hemmaplan.

 

Mer fakta

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret