Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärern Frans Timmermans och EU-minister Ann Linde. Arkivbild.

EU-länder backar upp kritiken mot Polen

BRYSSEL 16 maj 2017

EU-länderna ställer sig bakom kommissionen för att öka trycket på Polen att följa reglerna kring rättsstatens principer.

För första gången någonsin diskuterade unionens EU-ministrar på tisdagen hotet mot den så kallade rättsstatsprincipen i ett medlemsland. Det handlar om Polen som EU-kommissionen under mer än ett år kritiserar för att underminera rättsväsendets oberoende.

Den nederländske socialdemokratiske EU-kommissionären Frans Timmermans leder granskningen av Polen och har utfärdat en rad rekommendationer till landet. De pekar på vilka faror kommissionen ser och vad Polen bör göra för att undanröja dem. Men den polska nationalkonservativa regeringen ser frågan som avklarad och dialogen har avstannat.

Dialogen med Polen är för närvarande ganska blockerad, sade Belgiens EU- och utrikesminister Didier Reynders efter mötet.

Enligt honom och EU-minister Ann Linde (S) fanns ett brett stöd bland kollegorna om vägen framåt.

–  Det var närmast bedövande enighet med några få undantag om synen att stödja kommissionens rekommendationer, fortsätta dialogen och återkomma till rådet, sade Linde efter mötet.

Flera EU-ministrar sade efteråt att stämningen varit intensiv men konstruktiv. Nederländernas utrikesminister Bert Koenders uppskattade att 17-18 medlemsländer uttalade sig i kommissionens favör.

– Äntligen förs debatten och tabut att inte diskutera sådana saker i ministerrådet är brutet, sade Koenders som tillade att han förstår att frågan är känslig i Polen.

Tysklands EU-minister Micheal Roth sade att kommissionen ska återkomma i frågan till ministrarna under nästa halvår.

Kommissionär Timmermans ser en ljusning i de ansträngda relationerna med Polens regering.

– Alla uppmanade oss att återuppväcka dialogen. Jag tror att lösningar kan hittas och jag har intrycket att den polska regeringen är öppen för dialog om detta, sade Timmermans vars analys delades av EU-minister Linde.

– För första gången har rådet uttalat sig i det här […] och med det stödet i ryggen tror jag kommissionen kan agera betydligt starkare, sade Ann Linde.

Den polske EU-ministern Konrad Szymański anser att det handlar om åsiktsskillnader och olika tolkningar.

– Det är inte en debatt om värderingar. Vi delar uppfattningen att rättsstatlighet är en europeisk värdegrund. Det är en konflikt om hur denna värdegrund ska tolkas, sade Szymański som menar att sådana frågor ska lösas av en författningsdomstol vilket EU inte har.

– EU-kommissionen kan inte ersätta en sådan oberoende rättslig myndighet. Det är därför debatten är mer politisk än rättslig, sade Konrad Szymański.

Enligt Financial Times var det bara Ungern och Tjeckien som uttalade sitt stöd för den polska linjen under tisdagens möte.

Iverna McGowan, chef på mänskligarättighetsorganisationen Amnestys EU-kontor anser dock att ministrarna inte gör tillräckligt.

– EU-ministrarnas svar på den polska regeringens attacker på grundläggande rättigheter är otillräckligt givet situationens allvar. Det är en lättnad att äntligen få se medlemsländerna ifrågasätta en medlem i deras egen klubb […] men de har icke desto mindre fundamentalt misslyckats att underbygga sina ord med handling, sade McGowan i ett uttalande.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret