Polens president Andrzej Duda. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polens president stoppar kritiserade domstolsreformer

Den polske presidenten Andrzej Duda lägger in veto mot delar av reformer som kritiker anser kommer att undergräva rättsväsendets oberoende.

I ett oväntat uttalande på måndagsförmiddagen meddelade Polens president Andrzej Duda att han blockerar två av de tre nya lagarna om reformer av landets domstolsväsende som det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa vill driva genom.

– Som president känner jag inte att denna lag skulle stärka känslan för rättvisa, sade Duda under ett TV-sänt uttalande.

Kritiken mot lagarna har varit omfattande. I åtta dagar har protester pågått runt om i Polen mot reformerna som enligt regeringspartiet Lag och rättvisa ska förnya landets rättsväsende och göra det mindre korrupt. En opinionsundersökning visar att 55 procent av polackerna vill att presidenten ska blockera lagarna medan 29 procent förespråkar dem.

– Ingen förändring i rättsväsendet får skapa en spricka mellan samhället och staten. Jag var tvungen att ta detta beslut omgående eftersom de föreslagna ändringarna väckt stora känslor, sade Duda, rapporterar Bloomberg.

De två lagarna skulle dels låta regeringen och presidenten byta ut domarna i högsta domstolen till dem som den anser lämpliga, dels en reform av Polens domstolsråd som utser domare och hur domstolarna styrs.

De tredje lagen, som Duda inte sade något om vid måndagens uttalande, ger justitieministern rätt att utse domare i lägre instanser.

President Duda är nära allierad med Lag och rättvisa och har sedan regeringsskiftet hösten 2015 väldigt sällan lagt in sitt veto, enligt Polskie Radio.

Annons

Trycket på den polska regeringen att dra tillbaka lagändringarna har även varit stort från internationellt håll.

I förra veckan hotade EU-kommissionen med sin skarpaste åtgärd – artikel 7 i fördraget – om den polska regeringen inte tänkte om.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, tidigare polsk premiärminister och som nu företräder EU-ländernas regeringschefer, manade i förra veckan till dialog och att reformerna riskerar att föra Polen både ”bakåt och österut”.

USA:s utrikesdepartement har uttryckt sin oro och de fem högsta domarna i Tjeckien har i ett uttalande i skarpa ordalag kritiserat reformerna.

Lagarna fick fick slutligt parlamentariskt godkännande i helgen men presidenten har rätt att lägga sitt veto genom att vägra att underteckna nya lagar.

Den polska premiärministern Beata Szydło sade i torsdags att regeringen inte avser ändra ståndpunkt.

– Vi kommer inte ge efter för tryck. Vi kommer inte låta oss skrämmas av polska och utländska försvarare av elitens intressen, sade Szydło, enligt Polskie Radio.

Polen har bara fått uttryckligt stöd från ett EU-land – Ungern. Dess nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán lovade i ett tal i helgen att göra allt för att stödja den polska regeringen. I praktiken innebär det bland annat att artikel 7 – som kan beröva ett medlemsland rösträtten i ministerrådet – inte kan fullföljas eftersom den kräver enhällighet bland länderna.