Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Frans Timmermans beklagar bristen på dialog med den polska regeringen.

Polen ”mycket nära” artikel 7

BRYSSEL 19 juli 2017 | ”Rättsväsendets oberoende riskerar avskaffas”

I sin skarpaste varning hittills ger EU-kommissionen den polska regeringen en vecka på sig att visa samarbetsvilja i fråga om oroväckande förändringar av landets rättsväsende.

Sedan halvtannat år tillbaka specialgranskar EU-kommissionen den demokratiska utvecklingen i Polen. Kommissionen oroas för att en rad av den nationalkonservativa regeringens reformer riskerar att underminera rättsväsendet och rättsstatligheten.

Under den senaste veckan har det polska parlamentet tagit ytterligare steg och röstat genom tre lagar som enligt kritiker politiserar landets rättsväsende. Efter att under några dagar hållit tyst tog EU-kommissionen, som har till uppdrag att se till att medlemsländerna följer EU-reglerna, på onsdagen bladet från munnen.

– Dessa lagar skulle var och en på ett allvarligt sätt urholka det polska rättsväsendets oberoende. Tillsammans skulle de avskaffa allt kvarvarande oberoende och sätta rättsväsendet under full politisk kontroll från regeringen, sade EU-kommissionär Frans Timmermans som ansvarar för granskningen.

– Under reformer skulle domare tjäna under de politiska ledarnas gottfinnande och bli beroende av dem från det att de utses tills de går i pension.

De nya lagarna skulle göra det möjligt för landets justitieminister att utse avskeda domare utan kriterier, menar kommissionären. Endast ”högkvalificerade” och ”moraliska” personer ska kunna utses till domare, enligt Polskie Radio.

Timmermans har gett kommissionens rättstjänst i uppdrag att till nästa vecka förbereda nya rekommendationer och ett nytt överträdelseförfarande mot Polen – det första steget mot att dra ett medlemsland inför EU-domstolen. Beslut tas av de 28 EU-kommissionärerna på onsdag om en vecka.

Men Timmermans är beredd att gå ännu längre, att utlösa artikel 7 i EU-fördraget som i slutänden kan beröva Polen rösträtten i ministerråder och som ses som en mycket stark markering mot ett medlemsland.

– Det borde inte komma som en överraskning för någon att givet den senaste utvecklingen är vi mycket nära att utlösa artikel 7, sade Timmermans.

För att ta det första steget mot artikel 7 krävs att en kvalificerad majoritet av medlemsländerna ställer sig bakom det, något som Timmermans räknar med att det finns stöd för.

Sedan specialgranskningen inleddes i januari 2016 har Timmermans sökt dialog med den polska regeringen utan att lyckas. Istället har debatten präglat av politiska påhopp och kommissionären ser nu inga försök från polskt håll att återuppta diskussionerna trots uppmaning från en majoritet av medlemsländerna.

– De polska ministrarna pratar mycket om mig på föga smickrande sätt […] med det vore mycket intressantare om de pratade med mig för att se om vi kan finna en lösning.

I helgen demonstrerade tusentals polacker mot regeringen och de nya lagarna. Samtidigt har delar av den splittrade oppositionen lovat att göra gemensam sak mot lagarna.

En talesperson för Polens domstolsråd, utser vilka domare som befordras och hur domstolarna styrs, och en av de myndigheter som de nya lagarna kommer att påverka var mycket kritisk.

– Vi står på kanten till diktatur och brott mot alla regler i författningen, sade talespersonen, rapporterar Polskie Radio.

Även Europarådets generalsekreterare Thorbjørn Jagland kritiserar i ett brev till talmannen i det polska underhuset de nya lagarna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret