Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) sågar EU:s budget: – Felprocenten överstiger fortfarande det som är acceptabelt, säger Magdalena Andersson till Europaportalen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ännu ett svenskt EU-nej

Trots att andelen fel i EU:s budget minskat säger Sverige för sjunde gången på rad nej till att ge kommissionen ansvarsfrihet. Finansminister Magdalena Andersson tror att Sveriges hållning kan ha haft en effekt på den minskade felandelen.

När EU-ländernas finansministrar träffas på tisdag kommer Sverige att markera sitt ogillande mot graden av fusk och felaktigheter i EU:s budget och rösta nej till att föreslå ansvarsfrihet till EU-kommissionen för budgeten 2016.

– Felprocenten överstiger fortfarande det som är acceptabelt. Det har varit en nedgång från 3,8 till 3,1 procent vilket är oerhört positivt. Men det är fortfarande långt ifrån de två procent som är gränsen [för att Sverige ska ge sitt godkännande], säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Europaportalen efter möte med riksdagens EU-nämnd på fredagen.

Det är Europaparlamentet som ensamt beslutar om EU-kommissionen ska ges ansvarsfrihet efter en rekommendation från EU-ländernas finansministrar. Det är sjunde året i rad som Sverige driver sin tuffare linje, tidigare ofta tillsammans med Nederländerna och Storbritannien för att pressa fram en bättre ordning på EU:s pengar.  

– Det vi har sett är att felprocenten har minskat, så det är mycket möjligt att Sveriges och andra länders positioner, där vi varit tydliga med att vi vill se förbättringar, också har haft effekt, säger Magdalena Andersson. I skrivande stund är det inte bekräftat hur Storbritannien och Nederländerna ställer sig till frågan.