Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
På veckans EU-toppmöte träffas åter medlemsländernas stats- och regeringschefer för att diskutera aktuella frågor. Arkivbild.

Fullmatat EU-toppmöte om samtidens aktuella frågor

BRYSSEL 20 mars 2018

USA:s ståltullar, rysk giftattack och digitala skatter förs upp på högsta politiska nivå när EU-ländernas ledare träffas i veckan. En rad andra frågor ska också behandlas.

När EU-ländernas stats- och regeringschefer för andra gången i år träffas i Bryssel på torsdag och fredag står flera aktuella frågor på dagordningen.

Ståltullar oroar

Med anledning av den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut om att på fredag införa tullar på stål och aluminium har Europeiska rådets ordförande Donald Tusk satt frågan på dagordningen. EU-minister Ann Linde (S) är mindre hoppfull om att frågan kan lösas.

– Situationen i de internationella handelsfrågorna är inte hoppfull, [det gäller] inte bara ståltullarna, sade Linde inför ett förberedande möte i Bryssel på tisdagen.

Digital beskattning en het fråga

Lagom till toppmötet lägger EU-kommissionen på onsdag fram ett förslag om hur stora nätföretag som Facebook och Google ska beskattas i EU i framtiden.  Bakgrunden är att dagens skattesystem är föråldrat och inte anpassat till den nya digitala eran. Skatt baseras ofta på fysisk närvaro och det gör det svårt att beskatta digitala bolag vars verksamheter grundas mer på immateriella tillgångar och data. Företagen kritiseras i dag för att betala för lite skatt.

Skattefrågan kommer att diskuteras på toppmötet. Länder som Frankrike driver på för en skatt baserad på företagens omsättning men länder som Sverige är mer skeptiska och vill att frågan ska lösas på en mer global nivå. När det gäller beskattning på EU-nivå har alla medlemsländer vetorätt.

Grönt ljus för sista brexitpappret

På fredagen får Storbritanniens premiärminister Theresa May lämna Bryssel när övriga 27 ledare ska diskutera brexitförhandlingarna som fått en tydlig knuff framåt med en överenskommelse som bäddar för ett ordnat utträde. Stats- och regeringscheferna ska ge politiskt klartecken till riktlinjer om de kommande förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

Riktlinjerna utgör grunden för hur EU-sidan ser på möjliga handelsavtal och andra samarbeten med britterna. Riktlinjerna är den sista pusselbiten i EU:s position i brexitförhandlingarna.

Giftattack och Turkiet

Stats- och regeringscheferna ska diskutera utvecklingen i Turkiet inför nästa veckas EU-toppmöte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Bulgarien. Theresa May väntas även ta upp den misstänkt ryska giftattacken på en tidigare spion i Storbritannien bland övriga ledare.

Eurofördjupning

Efter att ledarna från EU-länder utan euron, däribland Sverige, lämnat toppmötet ska euroländernas stats- och regeringschefer diskutera den pågående fördjupningen av valutasamarbetet. Med en ny tysk regering på plats kan arbetet fortsätta på allvar, dock väntas inga större beslut tas. Istället kommer frågan upp på sommartoppmötet i juni. Det handlar bland annat om en gemensam eurobudget, en europeisk valutafond och att få bankunionen helt på plats.

Ekonomiska spörsmål

På vårtoppmötet, som det kallas, diskuteras alltid sysselsättning-, konkurrenskraft- och tillväxtfrågor. Bland annat EU:s strategier för inre marknaden och den digitala inre marknaden och prioriteringarna för hur medlemsländerna bör sköta sina ekonomier står på dagordningen. Även den sociala pelaren, energiunionen och kapitalmarknadsunionen ska behandlas.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret