Hoppa till artikelns andra spalt.

Fall för pressfriheten i Europa

Två journalistmord och politiska hot mot journalister gör att Europa är den världsdel där pressfriheten försämrats mest. Flera EU-länder har tappat ett tiotal placeringar i Reportrar utan gränsers årliga världsranking.

”De traditionellt säkra förhållandena för journalister i Europa har börjat förvärras”, heter det i Reportrar utan gränser årliga granskning av pressfriheten i världen som publicerades på onsdagen.

Det största fallet, 18 platser, på indexen i världen har skett på Malta där den granskande journalisten Daphne Caruana Galizia mördades i en bilbomb i oktober i fjol. Tjeckien och Slovakien också rasat rejält, elva respektive tio placeringar. Den tjeckiske presidenten Miloš Zeman kom i höstas till en presskonferens med en kalasjnikovkopia med orden ”för journalister” och Slovakiens tidigare premiärminister Robert Fico kallade journalister året innan för ”smutsiga antislovakiska prostituerade”. I februari i år mördades journalisten Ján Kuciak i Slovakien.

– Politiska ledare som eldar på avsky mot journalister bär ett tungt ansvar eftersom de undergräver begreppet offentlig debatt baserad på fakta istället för propaganda. Att bestrida journalistikens legitimitet är att leka med en extremt farlig politisk eld, sade Christophe Deloire, generalsekreterare på Reportrar utan gränser.

Även Österrike och Spanien pekas ut i rapporten för att klimatet för journalister blivit allt tuffare. I Österrike har ledaren för det högerextrema regeringspartiet FPÖ, Heinz-Christian Strache, anklagat public service-kanalen ÖRF för att sprida lögner och i Spanien har turerna kring folkomröstningen i Katalonien skapat en tyngande atmosfär för journalister.

Pressfriheten i Europa har år för år sedan 2014 försämrats, enligt organisationens ranking. Fem EU-länder har i dag vad som benämns “noterbara problem” medan pressfriheten i Bulgarien, som ligger på EU-botten, är i en “svår situation”.

Sverige tvåa

Liksom i fjol hamnar Sverige på plats två efter Norge som det friaste landet i världen för journalister. 

Några ljusglimtar

Både Grekland och Italien, två EU-länder med traditionellt ett sämre klimat för journalister, klättrade upp på rankingen jämfört med tidigare år.

Europaportalen har sammanställt pressfriheten i Europa sedan 2013.