Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Fall för pressfriheten i Europa

BRYSSEL 25 april 2018

Två journalistmord och politiska hot mot journalister gör att Europa är den världsdel där pressfriheten försämrats mest. Flera EU-länder har tappat ett tiotal placeringar i Reportrar utan gränsers årliga världsranking.

”De traditionellt säkra förhållandena för journalister i Europa har börjat förvärras”, heter det i Reportrar utan gränser årliga granskning av pressfriheten i världen som publicerades på onsdagen.

Det största fallet, 18 platser, på indexen i världen har skett på Malta där den granskande journalisten Daphne Caruana Galizia mördades i en bilbomb i oktober i fjol. Tjeckien och Slovakien också rasat rejält, elva respektive tio placeringar. Den tjeckiske presidenten Miloš Zeman kom i höstas till en presskonferens med en kalasjnikovkopia med orden ”för journalister” och Slovakiens tidigare premiärminister Robert Fico kallade journalister året innan för ”smutsiga antislovakiska prostituerade”. I februari i år mördades journalisten Ján Kuciak i Slovakien.

– Politiska ledare som eldar på avsky mot journalister bär ett tungt ansvar eftersom de undergräver begreppet offentlig debatt baserad på fakta istället för propaganda. Att bestrida journalistikens legitimitet är att leka med en extremt farlig politisk eld, sade Christophe Deloire, generalsekreterare på Reportrar utan gränser.

Även Österrike och Spanien pekas ut i rapporten för att klimatet för journalister blivit allt tuffare. I Österrike har ledaren för det högerextrema regeringspartiet FPÖ, Heinz-Christian Strache, anklagat public service-kanalen ÖRF för att sprida lögner och i Spanien har turerna kring folkomröstningen i Katalonien skapat en tyngande atmosfär för journalister.

Pressfriheten i Europa har år för år sedan 2014 försämrats, enligt organisationens ranking. Fem EU-länder har i dag vad som benämns “noterbara problem” medan pressfriheten i Bulgarien, som ligger på EU-botten, är i en “svår situation”.

Sverige tvåa

Liksom i fjol hamnar Sverige på plats två efter Norge som det friaste landet i världen för journalister. 

Några ljusglimtar

Både Grekland och Italien, två EU-länder med traditionellt ett sämre klimat för journalister, klättrade upp på rankingen jämfört med tidigare år.

Europaportalen har sammanställt pressfriheten i Europa sedan 2013.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret