EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Bild: EU

Faktapremiär: Därför kan Sverige få betala mer till EU

Med större ansvar behöver EU mer pengar samtidigt som brexit orsakar budgetbortfall. Därför föreslås Sverige betala mer de kommande åren. Läs mer om detta på Europaportalens tema över EU:s budget som lanseras idag.    

Efter att ha presenterat ramarna för EU:s flerårsbudget för åren 2021-2027 i början av maj har kommissionen de senaste veckorna lagt fram detaljförslag om hur pengarna ska fördelas på olika områden. Ett tionde och sista förslag, om utrikespolitikens finansiering, lades fram igår torsdag.

På flera områden vill kommissionen lägga betydligt mer pengar än tidigare. Det gäller särskilt migration och gränskontroll men även forskning och utveckling samt säkerhet och försvar.

Nedskärningar ska främst ske i de stora budgetposterna: jordbruksstödet och sammanhållningsstödet som går till Europas fattiga regioner.

Sammantaget innebär dock budgeten en ökning med två biljoner kronor jämfört med idag. Samtidigt blir det ett budgetbortfall på ungefär motsvarande 120 miljarder kronor per år när Storbritannien lämnar unionen.

För att lösa ekvationen med ökade kostnader och minskade intäkter vill kommissionen att kvarvarande medlemsländer betalar mer än tidigare. Ökningen väntas bli särskilt stor för Sverige då kommissionen vill ta bort alla rabatter som vissa länder fått och som har varit kopplade till den rabatt som Storbritannien förhandlade fram på 80-talet.  

Förra året uppgick den svenska rabatten till över sex miljarder kronor och finansdepartementet har kommit fram till att den svenska avgiften kan öka med uppåt 15 miljarder om kommissionens förslag går igenom.  

Förhandlingarna mellan medlemsländerna om nästa långtidsbudget väntas bli en mycket tuff historia då alla länder har veto.