Migranter går över gränsen från Serbien till Kroatien.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

FN:s migrationspakt delar EU

Allt fler länder meddelar att de inte kommer att skriva under FN:s migrationspakt som de enades om i juli.

– Om de hade läst den, skulle de stannat kvar, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under ett tal i veckan.

I juli i år enades FN:s medlemsländer om en global migrationspakt. Pakten antogs av alla 193 medlemsländer, förutom USA som drog sig ur under 2017. I december ska pakten skrivas under men den senaste månaden har allt fler länder valt att hoppa av.

Efter USA var Australien först ut, följt av en rad europeiska länder så som Ungern, Österrike, Bulgarien och Tjeckien. Kroatien vacklar i frågan och landets president Kolinda Grabar-Kitarovic sade i oktober ”Var så säker på att jag inte kommer att underteckna Marrakechavtalet”.

Högerpartier lobbar mot avtalet

I Belgien har det liberalkonservativa och separatistiska regeringspartiet N-VA sagt att ”N-VA stöder under inga omständigheter FN-avtalet”. I Slovenien startade högerextrema falanger en kampanj om att skippa pakten.

Den tyska hälsoministern, Jens Spahn (CSU), sade i början på november att Tyskland skulle noggrannare granska vad ramverket egentligen innebär och betonade att ”Det är viktigt att Tyskland behåller sin suveränitet för att kontrollera och begränsa migrationen”. Uttalandet ledde till en hätsk debatt i den tyska riksdagen och den ska i slutet av november återigen debatteras.

De argument som många av de högerpolitiska partierna anför är att ramverket inte är tydligt nog gällande vilka som är så kallade illegala eller legala migranter samt att staterna är rädda för att tappa sin suveränitet i frågan. Ramverken är dock icke-bindande, vilket betyder att medlemsländerna inte behöver vidta några åtgärder och kan inte heller bli straffade om de inte gör något.

EU kritiserar länderna

Kommissionens ordförande Jean-Cluade Juncker kritiserade tidigare i veckan de länder som valt att hoppa av pakten.

– Ett, två, tre länder lämnar FN:s migrationspakt. Om de hade läst den, skulle de stannat kvar, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under ett tal på måndagen.

Uppdatering: Efter publiceringen av artikeln så har Tyskland och Belgien bestäms sig för att skriva under pakten samtidigt som Israel och Polen meddelat att de inte tänker göra det.