Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Undersökning: Sverige det mest demokratiska EU-landet

BRYSSEL 10 januari 2019

Sverige toppar som det mest demokratiska EU-landet enligt en stor undersökning. Italien och Ryssland hör till de europeiska länder som under det senaste året blivit mindre demokratiska.

Den brittiska tidningen The Economists forskningsenhet bedömer varje år världens länder efter hur demokratiska de är. Den globala och europeiska trenden under 2018 är stabil med bara mindre förändringar enligt den senaste sammanställningen.

Sverige och tio andra länder tillhör gruppen EU-länder som topprankas som funktionella demokratier. En majoritet av EU-länderna klassas som demokratier med anmärkning.

Undersökningen pekar i samma riktning som en tysk undersökning i höstas som placerade Sveriges demokrati högst upp i EU.

Turkiet, Georgien och Italien tappade mest

Största tappet i Europa har demokratin i Turkiet gjort. Därefter följer Georgien och Italien.

”Italien föll väsentligt på den globala rankingen i 2018 års demokratiindex till plats 33 från plats 21 2017”, skriver rapportförfattarna.

Rapporten pekar bland annat på att det högerpopulistiska regeringspartiet Lega stött vräkningen av romer och fört en tuffare linje mot migranter.

Även Ryssland har gjort ett stort tapp och räknas nu som mindre demokratiskt än Vitryssland som kallats Europas sista diktatur.

”I Ryssland orsakade en tydlig försämring i poängen för medborgerliga rättigheter landets övergripande ranking att halka ned väsentligt”, heter det.

Förbättringar

Enligt indexet har demokratin stärkts allra mest i Armenien men även i Baltikum – Estland, Lettland och Litauen – har poängen stigit.

I det största antalet europeiska länder, däribland Sverige, har det dock inte skett någon förändring i indexet under det gångna året.

I den globala såväl som den europeiska demokratirankingen får Sverige dock se sig slaget av både Norge och Island. I botten i Europa återfinns Azerbajdzjan, Ryssland och Vitryssland.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret