Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán vid ett tidigare EPP-möte. Arkivbild.

Nya krav på att kasta ut Fidesz ur EPP

BRYSSEL 3 april 2020

Moderaterna och Kristdemokraterna gör åter ett försök tillsammans med systerpartier att få det ungerska regeringspartiet Fidesz uteslutet ur partifamiljen EPP.

I måndags godkändes en coronakrislag i Ungern som ger regeringen omfattande befogenheter att driva genom lagar utan parlamentets godkännande. Lagen gör det även straffbart med fler års fängelse att fara med ”osanning” eller hindra regeringens coronaarbete.

Kritik har kommit från flera håll och sammanlagt 16 EU-länder har ställt sig bakom ett diplomatiskt uttalande som implicit sträcker ut ett varningens finger till premiärminister Viktor Orbán och hans nationalkonservativa Fidesz-parti.

I går torsdag ökade trycket ytterligare på Fidesz när partiledare för 13 europeiska kristdemokratiska och konservativa partier i ett gemensamt brev kräver att det ungerska regeringspartiet kastas ut ur partifamiljen EPP.

”Vi fruktar att premiärminister Orbán kommer att använda sin nyförvärvade makt till att ytterligare utvidga regeringens grepp om civilsamhället”, heter det i brevet som kritiserar coronakrislagen.

Brevet är adresserat till Donald Tusk, ordförande för EPP.

”Vi har följt förfallet i den ungerska rättsstaten under en längre tid. Den senaste utvecklingen har bekräftat vår övertygelse om att Fidesz, med dess nuvarande politik, inte kan åtnjuta fullt medlemskap i EPP. Vi begär att Fidesz utesluts från EPP i enlighet med artikel 9 i EPP-stadgan”, skriver de 13 partiledarna.

EPP-ledaren Donald Tusk har länge varit mycket kritisk till Viktor Orbáns inslagna väg. I onsdags lät han publicera ett meddelande där han tar upp den ungerska coronakrislagen.

– Att använda pandemin för att bygga ett permanent undantagstillstånd är politiskt farligt och moraliskt oacceptabelt. Det kommer snart en tid då [EPP] måste utvärdera sin position [angående Fidesz medlemskap i EPP], sade Tusk.

De svenska Moderaternas gruppledare i Europaparlamentet Tomas Tobé är sedan tidigare kritisk mot Fidesz ageranden.

– Den senaste utvecklingen i Ungern vad gäller fri- och rättigheter är ytterst allvarlig och något som inte ska accepteras i EU. Det visar också återigen att Viktor Orbáns parti inte hör hemma i vår partifamilj. Gränsen är sedan länge passerad, säger Tomas Tobé i ett uttalande till Europaportalen på fredagen. 

Inte första gången

För lite drygt ett år sedan ställdes ett liknande krav från EPP-partier på att utesluta Fidesz. Kritiken ledde till att Fidesz tillfälligt uteslöts från partifamiljen EPP. I samband med det beslutet tillsattes en kommitté av tre rutinerade EPP-politiker som skulle utreda huruvida Fidesz helt borde uteslutas eller välkomnas tillbaka. Frågan är kontroversiell inom EPP, något som inte minst understryks av utfallet av utredningen. De tre var i sin analys oense och resultatet, som blev känt i början av året, är att den tillfälliga uteslutningen fortgår.

EPP har sitt nästa möte i juni, men enligt Politico kan frågan om Fidesz framtid i EPP tas upp tidigare än så. 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret