Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP) och Tomas Tobé (M).

von der Leyen om soffskandalen: Kände mig sårad och ensam

BRYSSEL 27 april 2021 | Rådsordföranden Charles Michel lovar bättring

Svenska EU-parlamentariker upprörs över att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen förpassades till en soffa under toppmötet med Turkiet. Rådsordförande Charles Michel lovar att det inträffade inte ska upprepas och undersöker möjligheten att inrätta ett nytt råd för jämställdhetsministrar.

Vid ett toppmöte i Turkiet tidigare i april fick EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen se sig delegerad  till i en soffa en bra bit från den turkiske presidenten Recap Tayyip Erdoğan och Europeiska rådets ordförande Charles Michel. Händelsen skapade ett ramaskri. På måndagseftermiddagen debatterades frågan i EU-parlamentet.

– Jag är den första kvinnan som ordförande för EU-kommissionen […] och det är som sådan jag förväntar mig behandlas när jag besökta Turkiet för två veckor sedan. Jag finner inget rättfärdigande i EU-fördragen för min behandling. Så jag måste dra slutsatsen att det inträffade för att jag är kvinna, sade von der Leyen.

– Jag kände mig sårad och ensam som kvinna och som europé. Detta visar hur långt vi har kvar innan kvinnor behandlas som jämlikar, alltid och överallt.

Kritik mot Erdoğan

Under debatten riktade EU-parlamentariker kritik mot den turkiske presidentens välkomnande, inte minst i samband med att landet dragit sig tillbaka från den så kallade Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor.

–  Jag vill prata om respektlösheten och passiviteten som vår ordförande, von der Leyen, fick utstå. Jag är upprörd men dessvärre inte förvånad. Vi – alla kvinnor – har någon gång upplevt den känslan. Vi vet precis hur det känns. Så vem härinne tror på fullt allvar att man på ett toppmöte med tre män skulle ha satt fram två stolar? Det är en skam, sade EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S).

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke drog paralleller mellan soffskandalen och den generella utvecklingen i Turkiet.

– Turkiets president Erdoğan bedriver ett strategiskt arbete mot mänskliga rättigheter och mot rättsstatens principer. Han har bestämt att Turkiet ska lämna det internationella gemensamma arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Han vill med andra ord förvärra situationen för de hundratusentals kvinnor i Turkiet som varje år misshandlas, våldtas och dödas av män i sin närhet, sade Bahn Kuhnke.

Tomas Tobé från Moderaterna menade att EU måste bli tuffare mot Turkiet, även i andra frågor som landets aggressiva hållning mot Grekland och Cypern.

– En sak står helt klar efter Ankaramötet. Detta måste bli sista gången som vi accepterar president Erdoğans maktspel. Det europeiska ledarskapet måste vara kristallklart. Vi kommer alltid stå upp för våra vänner i Grekland och Cypern. Vi kommer alltid stå upp för mänskliga rättigheter […] och kräva respekt för vår kommissionsordförande, sade Tobé.

Charles Michel lovar bättring

Kritik har inte bara riktats mot Turkiets agerande utan även mot att den toppledare från EU på mötet, rådsordföranden Charles Michel inte protesterade mot att von der Leyen förpassades till en soffa. Under debatten beklagade Michel det inträffade.

Enligt honom var anledningen till att det hände att rådets protokolltjänst som ser till att all mötesformalia uppfylls inte fått tillgång till möteslokalen på förhand och att kommissionen inte alls skickat sin protokolltjänst.

– Vi, Ursula von der Leyen och jag, lovar att se till att denna situation inte kan uppstå igen i framtiden, sade Michel.

Att han inte agerade under mötet med Erdoğan förklarade han med att var oroad att det skulle ”en ännu allvarligare politisk incident” som skulle riskera månader av politiska och diplomatiska förberedelser för att föra fram EU:s ståndpunkter till den turkiske presidenten.

– Jag förstår naturligtvis att bilderna kan ha fått många kvinnor att känna sig kränkta och jag vill på nytt bekräfta mitt totala, fullständiga och absoluta engagemang för att stödja kvinnor och jämställdhet mellan könen, sade Michel.

Konkret lovade han att försöka få EU-länderna att ändra sig i frågan om könskvotering till bolagsstyrelser som sedan många år blockerats i ministerrådet. Han sade sig även redo att undersöka möjligheten att inrätta ett nytt jämställdhetsministerråd.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret