Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polens nationalkonservative premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.

Polen efter EU-kritiken: Vi ska försvara oss med alla vapen

BRYSSEL 25 oktober 2021

Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki tar till krigsretorik när han anklagar EU för att ställa krav på landet med en ”pistol mot tinningen”.

Under förra veckans EU-toppmöte i Bryssel kritiserade de flesta medlemsländers ledare den polska nationalkonservativa regeringen för att, i strid mot EU-regler, lägga det polska domstolsväsendet under sin kontroll. 

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har samtidigt presenterat tre alternativ för hur man ska gå vidare mot den polska författningsdomstolens kontroversiella dom som säger att polsk lag trumfar EU-lag på en rad områden som domstolsväsendets uppbyggnad. Ett av alternativen är att med hjälp av den nya villkorsmekanismen dra in EU-pengar till landet, med hänvisning till att Polen inte följer EU:s regler.

Kommissionen håller även inne med sitt godkännande av Polens plan på hur man ska spendera sin pengar ur EU:s stora coronaåterhämtningsfond. Samtidigt har man bett EU-domstolen utdöma böter till Polen för att regeringen inte följer en tidigare dom som säger att den disciplinära kamaren i landets högsta domstol inte får fortsätta då den inte är oberoende och opartisk.

Den polske premiärministern Mateusz Morawiecki anklagar EU i en intervju med Financial Times för att ställa krav på Warszawa med ”en pistol mot tinningen”. Han fortsätter sedan krigsretoriken.

– Vad händer om EU- kommissionen startar det tredje världskriget? Om de startar ett tredje världskrig kommer vi att försvara våra rättigheter med alla vapen vi har till vårt förfogande, sade Morawiecki men hänvisning till att Polen kan börja lägga in veto i EU-maskineriet för att få sin vilja igenom.

–  Vi anser att detta redan är en diskriminerande och diktatliknande strategi [från Bryssel]. Men om detta ska bli ännu värre måste vi tänka igenom vår strategi, fortsatte Morawiecki.

Premiärministern pekade på att man håller på att ta fram ny lagstiftning för att avveckla den disciplinära kamaren, något han väntar ska ske innan årets slut.

”Vi får pengarna förr eller senare”

När det gäller Polens del av återhämtningsfonden, motsvarande 365 miljarder kronor, anser premiärministern att kommissionen bryter mot lagen när den blockerar sitt godkännande.

– Vi kommer att få de pengarna förr eller senare. Detta är ett brott mot förfarandet från kommissionens sida, sade Mateusz Morawiecki.

Se EU-kommissionens svar på det polska utspelet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret