Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Johan Pehrson, Liberalernas ordförande.

L inför riksdagsvalet: EU bör kraftsamla med andra demokratier

STOCKHOLM 21 juni 2022 | INFÖR VALET

Att samla världens demokratier mot auktoritära länder och ett särskilt EU-toppmöte för demokrati och MR-frågor står högt på Liberalernas att-göra-lista i EU om de hamnar i  regering efter valet i september. – Jag vill markera att EU är ett pumpande hjärta av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstat, säger Johan Pehrson, Liberalernas ordförande. Liberalerna är andra partiet ut i Europaportalens artikelserie om aktuella EU-frågor i riksdagsvalet. ​

Om Liberalernas ordförande Johan Pehrson hamnar i regeringen efter riksdagsvalet vill han att Sverige, inte minst under sitt EU-ordförandeskap nästa år, försöker kraftsamla EU-länderna och andra demokratier mot auktoritära länder som Ryssland och Kina.

– Jag vill att vi med kraft samlar ihop EU och gärna andra västliga demokratier under vårt ordförandeskap och ser till att vi ytterligare förstärker våra positioner mot Kina och Ryssland. Vi har en ny världsordning. För det är vi mot ganska auktoritära stater, för att inte säga diktaturer, säger Johan Pehrson till Europaportalen.

Här finns enligt Pehrson flera aktuella frågor att driva som handelsvillkor, militärt försvar och miljövillkor.

– Att vi är tydliga med alla handelsvillkor, hur vi interagerar. Att vi använder den samlade kraften – inte bara försvarskraften utan använder den ekonomiska kraften som våra länder har, att vi ställer krav. Jag tycker att vi sett en positiv utveckling gentemot till exempel Kina med tullar när det gäller miljöbelastning.

Vad är viktigt i Rysslandspolitiken de närmaste åren?

– Det är att bygga och planera för det som [kommer] efter Putin. Vi vet inte vad som händer i Ryssland efter att det här kriget tar slut. Blir det en frusen konflikt kommer den att pågå under mycket lång tid och där måste EU agera samlat. Det handlar inte minst om att stoppa det Europa som naivt byggt fast sig energipolitisk i rysk gas och olja. Det visar sig att Merkels regim gjorde fatala missbedömningar, säger Johan Pehrson.

Liberalerna vill även se ett särskilt EU-toppmöte som fokuserar på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten.

– Jag tycker Sverige ska få ihop ett EU-toppmöte om MR-frågor och se till att vi hanterar de länder i EU som tummar på dessa frågor. Jag vill markera att EU är ett pumpande hjärta av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstat i en alltför dyster värld.

Räcker Lissabonfördraget för dig att vrida EU i en mer liberal riktning?

– Vi har tagit del av framtidskonferensen. Vi hanterar detta inom vår liberala partigrupp och jag ska träffa de liberala ledarna i Bryssel före midsommar, säger Pehrson.

Johan Pehrson lyfter även migrationspolitiken som en viktig EU-fråga de kommande åren.

– Jag tycker att asylsökande ska delas solidariskt mellan flera länder i EU, säger han och betonar att “det är viktigt att alla tar sitt ansvar”.

Hans fjärde och femte viktiga EU-fråga handlar om utbildning respektive ökat polissamarbete mellan EU-länder.

– Vi måste förstärka både utbildning och forskningsdelen i Europa, för vi måste konkurrera med kineser och andra framstående nationer. Europas framtid ligger i att vi har den bästa forskningen och de bästa utbildningssystemen.

– Vi måste fortsätta att utveckla det rättsliga samarbetet. I det gränslösa Europa där människor kan leva och flytta fritt, som vi vill värna, är det viktigt att vi har ett rättsligt samarbete som hela tiden förstärks. Dels inom Eurojust, de andra delarna av åklagarsamarbetet men också Europol för att se till att kriminella inte kan parasitera på de öppna gränserna, säger Johan Pehrson.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret