Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen antas föreslå EU-länderna inom kort att stoppa utbetalningar av EU-stöd till Ungern i väntan på rättsstatsreformer.

Viktigast i veckan: Ryssland klassas som terroriststat – tuffa bud för Orbán

STOCKHOLM 26 november 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade i FN:s säkerhetsråd i veckan kallade han att de senaste massiva ryska missilattackerna mot landet som gjorde miljontals människor utan el och vatten som “ett brott mot mänskligheten”. Attackerna drabbade även grannlandet Moldavien med utslagen elförsörjning.

Europaparlamentet klassade, efter att i en rapport redogjort för olika typer av misstänkta ryska krigsbrott och för den massförstörelse som Ryssland åstadkommit i Ukraina samt hot mot omvärlden, Ryssland som en "statlig sponsor av terrorism".  

Samtidigt fick premiärministern och Putinsupporten Viktor Orbán en kalldusch när uppgifter i veckan tydde på att EU-kommissionen inte längre vill finansiera hans illiberala samhällsprojekt och urvattnade ungerska rättsstat. Sannolikt kommer kommissionen i nästa vecka föreslå EU-länderna att sätta ner foten och frysa utbetalningar av 13,3 miljarder euro i väntan på reformer som stärker rättsstaten i landet. Alla svenska partier i EU-parlamentet, utom Sverigedemokraterna, gav sitt stöd för EU att agera mot Ungern

Till sist noteras

… att EU-länderna har olika uppfattningar om hur de ska möta amerikansk protektionism i form av Inflation Reduction Act som utlovar statsstöd till gröna produkter producerade i USA. Samtidigt kräver de europeiska företagen att EU agerar

… att Volkswagen i Tyskland ger lönelyft på 8,5 procent. De pågående tyska löneförhandlingarna följs noga i Sverige, inte minst inom industrin

… att Natochefen Jens Stoltenberg på fredagen uppmanade Ungern och Turkiet att skynda på ratificeringen för Sveriges- och Finlands medlemskap och slutföra anslutningsprocessen till Nato.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret