Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Alltjämt inget svenskt stöd att ge kommissionen ansvarsfrihet

15 mars 2022

EU-ländernas finansministrar röstade på tisdagen för en rekommendation om att ge EU-kommissionen ansvarsfrihet för sin hantering av unionens budget för 2020. Sverige lade dock ned sin röst med hänvisning till att den så kallade felandelen i Europeiska revisionsrättens granskning hamnade på 2,7 procent – över acceptansnivån på 2 procent. Nederländerna röstade mot att ge kommissionen ansvarsfrihet. I ett gemensamt medskick uttrycker de båda länderna en ”oro över bristen på ändamålsenlighet och effektivitet i vissa delar av EU:s utgifter och över de resultatfrågor som revisionsrätten har lyft fram”. Under många år har Sverige och Nederländerna vägrat att rekommendera att kommissionen ska få ansvarsfrihet för sin hantering av EU-budgeten. Det är nu upp till EU-parlamentet att avgöra om att ge kommissionen ansvarsfrihet. Kommissionen ansvarar för räkenskaperna men de flesta felen begås i och av medlemsländerna.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret