Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Skepp med ukrainskt spannmål färdas längs med EU:s solidaritetskorridorer.

Ukrainas jordbruk – fortsatt huvudbry för EU

MALMÖ 25 juli 2023

Ukrainas grannländer kräver ett förlängt importförbud för ukrainska jordbruksvaror men när EU:s jordbruksministrar träffades på tisdagen framkom splittring i medlemsstaternas syn på hur man ska kunna stödja Ukrainas hårt ansatta jordbruk.

När EU:s jordbruksministrar träffades på tisdagen överskuggade dagordningen av frågan om Ukrainas export av sina jordbruksprodukter. Frågan har aktualiserats sedan Ryssland i förra veckan först deklarerade att man inte kommer att gå med på en förlängning av spannmålsavtalet, som möjliggjort för Ukraina att skeppa spannmål via Svarta havet, och sedan vid flera tillfällen bombarderat ukrainska hamnar. Måltavla har tydligt varit spannmål och både lager och hamninfrastruktur har förstörts.

– Att använda matvaror som ett krigsvapen är oacceptabelt, sade Luis Planas Puchades, jordbruksminister i EU-ordförandelandet Spanien, på väg in till tisdagens möte.

Alternativet till att transportera spannmålet via Svarta havet är att göra det via land genom Ukrainas grannländer. EU:s utrikeschef Josep Borrell betonade i förra veckan att grannländerna nu måste ta ett större ansvar.

Grannländer kräver förlängt importförbud

Men på tisdagens möte presenterade Ukrainas fem grannländer – Polen, Ungern, Bulgarien, Rumänien och Slovakien –  ett gemensamt uttalande med krav på att det importförbud av vissa ukrainska jordbruksprodukter som omfattat deras länder ska förlängas till årsskiftet. Importförbudet var en överenskommelse mellan de fem grannländerna och kommissionen som kom till i slutet av april och innebar att länderna skulle tillåta transporten av alla ukrainska jordbruksvaror genom deras länder, men att vissa produkter inte skulle få säljas där. Fyra av länderna, bland annat Polen och Ungern, hade innan dess infört egna importhinder av ukrainska jordbruksprodukter med hänvisning till att deras jordbruk slogs ut av importen av billiga ukrainska varor. Överenskommelsen går ut den 15 september men länderna är fast beslutna att den måste förlängas.

– Låt mig vara tydlig med att vi inte kommer att öppna våra gränser, har Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sagt, uppger Politico.

För en del andra av EU:s medlemsländer är kravet dock inte rimligt och splittringen framkom vid dagens möte bekräftade Planas Puchades efteråt.

– Det fanns blandade känslor. Vissa medlemsstater har stöttat det polska initiativet. Andra har högljutt motsatt sig det och andra har inte tagit ställning.

Zelenskyj kritisk till grannländer

Planas Puchades ville samtidigt poängtera att det ändå fanns en samstämmighet om att stödja Ukraina i att kunna exportera sitt spannmål.

– Än en gång har den totala solidariteten med Ukraina bekräftats.

EU-kommissionen kommer att titta närmare på situationen och ett slutligt besked om en eventuell förlängning av överenskommelsen med Ukrainas grannländer väntas första i september.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har å sin sida varit tydlig med sin kritik av grannländernas importförbud.

– En förlängning av restriktionerna är fullständigt oacceptabelt och rent ut sagt oeuropeiskt, sade han i ett tal i helgen.

Natacha López
Redaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret