Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Efter att ha lagt en rekommendation om ett klimatmål för 2040 lämnade EU:s klimatkommissionär Wopke Hoekstra på tisdagen över frågan till väljarna och nästa Europaparlament och råd att ta beslutet.

Viktigast i veckan: Ungerns obstruktion fortsätter – nytt klimatmål blir valfråga

STOCKHOLM 10 februari 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Ungerns spel med svenska säkerhetsintressen fick i veckan ett nytt och udda inslag då regeringspartiet, genom att vägra infinna sig i sitt eget parlament, blockerade en behandling av Sveriges Natoansökan. Företrädare för den ungerska oppositionen varnar för Ungerns regering som en säkerhetsrisk för västvärlden och vädjar om handling.

Samtidigt i Bryssel inledde EU-kommissionen en formell process mot premiärminister Viktor Orbáns försök att strypa oppositionens finansieringsmöjligheter genom att kriminalisera pengastöd från partivänner i andra länder, eller som det heter "utländska intressen" som hotar den "nationella suveräniteten". – Lagen riskerar att allvarligt skada demokratin i Ungern, sade kommissionens talesperson Anitta Hipper på onsdagen. 

I veckan kom kommissionen med en rekommendation om 90 procents minskning av klimatskadliga gaser till 2040. Det blir en konkret fråga i EU-valet eftersom beslutet ska tas först efter valet.

Även Grekland ingår i den grupp EU-länder som av Europaparlamentet kritiseras för “allvarliga hot” mot rättsstat och demokrati.

Det kan också noteras:

… att Sveriges nettoavgift för EU-medlemskapet uppgår till mindre än en halv procent av BNP per år, räknat som ett genomsnitt 2000 - 2022

… att Sverige röstar ja till nästan alla nya EU-lagar – få svenska nej  

… att EU har nått en ny uppgörelse som med ökat nationellt inflytande ska reglera anställningsförhållanden för så kallat plattformsarbete exempelvis cykelbud.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret