31 oktober 2019
Svensk utbildningsminister vill lära av andra EU-länder
8 nov
– Vi har aldrig förut haft ett möte där utbildnings- och finansministrarna sitter tillsammans. Jag ser det som ett tecken på att det finns ett intresse för utbildningens betydelse för hur ekonomin funkar, sade utbildningsminister Anna Ekström (S) inför fredagens möte i Bryssel.
Hon sade även att Sverige kan ha mycket att lära av andra EU-länder där utbildningssystemen gett bättre resultat i Pisa-testerna där Sverige halkat ned.
– Vi har allt att vinna på att lära oss mer. Vi har mycket att lära oss av exempelvis de polska eller tyska delstaternas utbildningssystem som visar ganska stora framsteg, sade Ekström.
Engelska störst – men var tredje elev pluggar franska
25 sep
Var tredje gymnasieelev i EU läser franska som ett andra språk. Sedan följer tyska 23 procent av eleverna och spanska 17 procent. Men störst av alla andrahandsspråk var engelskan som studerades av 98 procent av eleverna. Det rapporterar Eurostat inför Europeiska språkdagen på torsdag.
Nordisk teknikfond får 220 EU-miljoner
29 apr
Den första investeringsfonden för nordiska teknikbolag, Voima, som startar i dag måndag, har beviljats 20 miljoner euro (cirka 220 miljoner kronor) från Europeiska investeringsfonden. ”Startup-bolagen som Viola kommer att investera i jobbar med banbrytande genombrott och högteknologiska innovationer som kan förändra våra liv”, kommenterar EU-kommissionens vice ordförande Jyrki Katainen i ett pressmeddelande.
EU-mål om hög utbildning uppnått
29 apr
EU har som mål att minst 40 procent av 30-34-åringar ska ha en universitetsutbildning år 2020. Det målet nådde man redan i fjol med en andel på 40,7 procent, visar uppgifter från Eurostat. Det andra utbildningsmålet till 2020 – att högst tio procent av unga ska hoppa av grundskolan i förtid – låg dock under 2018 på 10,6 procent. Läs mer om EU:s alla så kallade 2020-mål här.
Forskningspengar i EU öronmärks för klimatet
20 mar
EU:s lagstiftare enades tidigt i morse om ramarna för EU:s kommande forskningsprogram Horisont Europa för åren 2021-2027. Vid sidan av de 15 procent av budgeten som ska gå till renodlad klimatforskning, ska 35 procent gå till projekt inom andra ämnesområden som bidrar till minskade klimateffekter.
Nytt är också att att revisorer ska granska att projektet har verklig klimatpåverkan, uppger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) som förhandlat för den gröna partigruppens räkning, för Europaportalen. Medlen som klimataggas ska även kunna användas i industriell utveckling.
Medan EU-kommissionen föreslår en forskningsbudget på 97 miljarder euro,vill parlamentet att den kommande satsningen ska få kosta 120 miljarder euro.
Sverige lade mest på utbildning i EU
15 mar
Med 6,8 procent av BNP var Sverige det land i EU som under 2017 lade störst andel av sin samlade ekonomi på utbildning, visar en sammanställning från Eurostat. I genomsnitt lade EU-länderna 4,6 procent av BNP på utbildning.
Erasmusstudenter får stanna i Storbritannien
15 mar
Svenska Erasmusstudenter får stanna i Storbritannien terminen ut, även vid en hård brexit. EU står fortsatt för terminsavgifter och Erasmusstipendiet för de studenter som är på plats, skriver TT/GP.
Nya forskningsministern vill se mer jämställdhetstänk
15 feb
Sverige ställer sig bakom det fortsatta arbetet med EU:s nya stora forskningsramverk Horisont Europa som ska diskuteras på ett ministerråd på måndag. Satsningen föreslås omfatta 100 miljarder euro åren 2021-2027 och ska exempelvis gå till forskning inom utmaningar som klimatomställningen och hälsoproblem exempelvis cancer.
– För oss i Sverige är det ju viktigt att vi möter våra samhällsutmaningar /…/, men att det att inte bara kommer att handla om teknisk omställning utan att vi också kan lyfta in humaniora och samhällsvetenskap, för att inte prata om jämställdhetsperspektivet, i den kommande forskningen, säger forskningsminister Matilda Ernkrans (S) till Europaportalen. På fredagen fick hon ett starkt mandat av EU-nämnden för sin linje.
EU-mål om utbildning uppnått i förtid
24 jan
År 2020 har EU som mål att minst 40 procent av alla 30-34-åringar ska ha en universitetsutbildning. Det målet uppnåddes dock redan 2017, visar färska siffror från Eurostat. Högst andel universitetsutbildade hade Litauen, Sverige låg på plats fem.
Sverige satsade mest på forskning i EU
11 jan
Sverige var det land som under 2017 lade störst andel av sin BNP på forskning och utveckling: 3,33 procent, enligt Eurostat. I genomsnitt lade EU-länderna drygt två procent av BNP på forskning, långt från målet på tre procent som man planerat att uppnå år 2020.
Fördjupning: Europaportalens grafer visar vilka EU-länder som satsar mest och minst på forskning över tid.