Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Christian Engström arbetar för att Acta-avtalet ska skrotas i EU-parlamentet.

Engström: Lobbyisterna är kungar i Bryssel

BRYSSEL 13 april 2012 | Tre frågor till Europaparlamentariker

Christian Engström (PP) anser att det demokratiska underskottet i EU kan bli en stor fara på sikt.

Europaportalen träffar alla svenska Europaparlamentariker för att se vad de har för sig och hur deras vision för EU ser ut. Nu har turen kommit till piratpartisten Christian Engström.

Vad jobbar du med i Europaparlamentet under våren?

– Acta är alldeles uppenbarligen den riktigt stora frågan i vår, säger Christian Engström och syftar på det omstridda handelsavtalet. Han bevakar frågan för den gröna partigruppens räkning i Europaparlamentets utskott för rättsliga frågor.

– Det gröna gruppen är emot Acta men utgör bara sju procent av EU-parlamentet så mycket handlar om att prata med andra parlamentariker, säger han och menar att protesterna mot avtalet, först i Polen och sedan i många andra EU-länder, ändrade spelplanen helt.

Christian Engström befarar att om Acta-avtalet går igenom i EU-parlamentet kommer synen på upphovsrätt och fildelning att låsas fast vid gamla tankesätt som förhindrar en ny politik.

Å andra sidan tror han att det förr eller senare kommer en vändning i EU:s sätt att se på internet och upphovsrätt och att Acta mycket väl kan bli den vändningen, mycket tack vare de folkliga protesterna.

– Om vi lyckas stoppa Acta så blir den naturliga frågan vad vi ska göra istället och där har Piratpartiet bra svar, säger Christian Engström och pekar på en boklansering i slutet av april som han jobbar med.

Boken går igenom hur Piratpartiet, och den gröna gruppen i EU-parlamentet, vill reformera upphovsrätten. Detta ska ske genom att upphovsrätten ska finnas kvar för kommersiella aktörer men släppa fildelning och annat icke-kommersiellt helt fritt, förkorta skyddstiderna och ta bort digitala lås på produkter.

Christian Engström tror att idéerna i boken kan leda till både mer kreativitet och positiva ekonomiska effekter.

Utöver Acta har han under våren arbetat för att få ned priserna på mobilsurf i EU. Ett annat ärende handlar om upphovsrätt på verk där man inte vet vem skaparen är vilket är en viktig fråga för bland annat bibliotek och museer.

– I princip all lagstiftning på de här områdena går fortfarande i fel riktning, men den intellektuella diskussionen går åt rätt håll, säger han.

Vilken är den viktigaste frågan i Europa just nu?

– Den stora och viktiga frågan är att demokratisera EU, säger Christian Engström.

– Nästan allt det vi pirater slåss mot i Sverige - datalagring, Ipred och så vidare – kommer från EU och det är inte en slump.

Han menar att den dåliga bevakningen av och avståndet till Bryssel gör att det demokratiska underskottet är för stort.

– Här är det lobbyisterna som är kungar. Den mesta av makten ligger hos kommissionen som består av tjänstemän som inte kan röstas bort.

Han menar att många av besluten i EU styrs av tjänstemän i ministerrådet som ofta umgås i samma sfär som lobbyister och kommissionstjänstemän.

– EU är inte en demokrati, tyvärr, säger han och tar Lissabonfördraget som exempel.

– Medborgarna i Europa sade nej i folkomröstningar, även i EU-positiva länder som Frankrike. Men den styrande eliten pressade igenom det i alla fall. Man kan inte hålla på på det viset om man vill att medborgarna ska acceptera EU, säger Christian Engström.

Om du fick bestämma, hur skulle då EU se ut om tio år?

– En demokratisk organisation där vi haft en ordentlig diskussion som involverat medborgarna i alla länder, säger Christian Engström.

Han menar att de flesta är överens om att det finns områden där Europa måste samarbeta som till exempel miljöfrågor och den fria marknaden och rörligheten.

– För min egen del accepterar jag att EU får både ganska mycket eller lite makt om det är vad medborgarna vill.

– I förlängningen är det farligt om makten är alldeles för isolerad och för långt från medborgarna, säger Christian Engström.
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret