Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sverige och Finlands statsministrar, Magdalena Andersson och Sanna Marin, syn allt oftare tillsammans. Senast på tisdagen på officiellt besök hos den tyske förbundskansler Olaf Scholz. På dagordningen: säkerhetspolitik och Nato.

Viktigast i veckan: Ännu mer stöd till Ukraina - fallande pressfrihet i Europa

STOCKHOLM 7 maj 2022

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Det ryska terrorkriget i Ukraina är inne på sin tredje månad med tiotusentals döda och en enorm samhällsförstörelse som följd. Antalet misstänkta krigsbrott ökar dag för dag och kan mätas i tusental. Det ukrainska försvaret av Mariupol och stålverket Azovstal beskrivs som “helvetet på jorden”. Ett sjätte sanktionspaket mot Rysslands olagliga krig föreslogs på tisdagen samtidigt som opinionsundersökningar visar på ett mycket stort folkligt stöd i EU för sanktioner och ett framtida ukrainskt EU-medlemskap. En svensk-polsk ledd givarkonferens för Ukraina fick i veckan ihop 64 miljarder av somliga kallad “Marshallplan för Ukraina”.

Årets pressfrihetsindex visar på en stor minskning av pressfrihet i Europa där Ryssland för första gången hamnar på botten. På tio år har antalet EU-länder med “god pressfrihet” mer än halverats från 14 till sex länder. I hela världen finns nu enligt indexet bara åtta länder med “god pressfrihet”.

Till sist noteras: 

… att Sverige och Finland tycks bli allt tajtare i Natofråga och ländernas statsministrarna syns ofta tillsammans - senast i Tyskland

… att antalet döda eller försvunna båtmigranter på väg mot EU har nästan fördubblats på ett år och uppgick 2021 till 3077 personer

… att antalet människor som förra året beviljades asyl i Sverige är det lägsta sedan EU-mätningarna började 2008 – 76 procent fick avslag

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret