Demonstrationsskylt mot internetblockering i Tyskland och landets justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tyskland överger internetblockering

Tyskland lägger nu slutgiltigt ner blockeringen av internetsidor som innehåller material med utnyttjade barn. Justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger väntas nu leda arbetet mot blockering även på EU-nivå.

Tyskland införde för två år sedan en lag om att blockera sidor på internet som innehåller material där barn utnyttjas sexuellt. Men strax därefter bytte landet regering och den nya koalitionen, med liberala FDP, ansåg inte att blockering var en bra idé. Därför kom man överens om att radera sidorna istället för att blockera dem under ett försöksår.

På tisdagen beslöt FDP och Angela Merkels kristdemokratiska CDU att slutgiltigt upphöra med blockeringen av internetsidor. Inom kort ska lagen som infördes 2009 upphävas, skriver flera tyska medier.

– Enligt polisens siffror kunde 93 procent av innehållet på de här sidorna raderas inom två veckor. Efter fyra veckor var siffran 99 procent, sade Tysklands justitieminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) efter uppgörelsen på tisdagen.

Den nya överenskommelsen ses som en seger för många organisationer som har arbetat mot blockeringen och nu hoppas de att Tyskland kan leda arbetet mot blockering även på EU-nivå.

EU-parlamentet och ministerrådet förhandlar just nu om ett förslag framlagt av EU-kommissionär Cecilia Malmström som föreslår att alla EU-länder ska införa blockering av nätsidor. Ett utskott i EU-parlamentet har redan sagt nej till obligatorisk blockering. Frågan kan avgöras i början av sommaren.