Demonstrationer mot ACTA-avtalet i Tjeckien.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Acta-motstånd blir regeringspolitik i EU

Tjeckien och Slovakien skjuter upp en ratificering tills handelsavtalet analyserats. På lördag planeras nya protester mot Acta runt om i Europa.

I fredags lovade den polske premiärministern Donald Tusk att skjuta upp ratificeringen av Acta-avtalet. Han menade att handelsavtalet måste övervägas noggrannare. Nu får han sällskap i Tjeckien och Slovakien.

– Regeringen vill i inget fall acceptera en situation som på något sätt skulle kunna hota medborgarnas frihet och fria tillgång till information, sade den tjeckiske premiärministern Petr Nečas rapporterar den tjeckiska tidningen České noviny.

Regeringen ska nu anlita externa experter för att analyser vad avtalet innebär för befolkningen.

I förra veckan anordnade det tjeckiska Piratpartiet demonstrationer mot Acta-avtalet runt om i landet.

– Det är verkligen en framgång, sade partiets vice ordförande Mikuláš Ferjenčík efter beslutet att vänta med ratificeringen.

I Slovakien är tongångarna liknande.

– Vi vill förhindra att Slovakien och slovakiska medborgare tas som gisslan av ett avtal som inte är helt tydligt och som skulle kunna begränsa varje individs grundläggande mänskliga rättigheter, sade den slovakiske ekonomiministern Juraj Miškov i går.

Han får stöd av Slovakiens största parti socialdemokratiska Smer som nu sitter i opposition.

– Som det ser ut i dag kan Slovakien inte ratificera det, sade Robert Fico, partiledare i Smer i går, skriver den slovakiska tidningen Hospodárske noviny.

På lördag planeras flera demonstrationer mot avtalet i fler än 24 europeiska länder.

När alla 27 medlemsländer skrivit under avsiktsförklaringen kan man ta det vidare till EU-parlamentet som har att avgöra om unionen ska ingå avtalet eller inte. Sedan ska även medlemsländernas parlament ta ställning till avtalet.

Acta-avtalet är ett handelsavtal mellan EU och bland annat USA, Japan och Australien som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. Kritiker menar att avtalet strider mot yttrandefriheten och leder till bland annat inskränkningar på internet eftersom operatörerna kan få mer makt att stänga av användare.