Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Åsa Westlund (S) jobbar för högre krav på hormonstörande ämnen och andra kemikalier..

Westlund: EU:s ledare måste lyfta blicken

BRYSSEL 30 mars 2012 | Tre frågor till Europaparlamentariker

Klimatet och nya jobb är livsavgörande frågor, menar Åsa Westlund (S) som börjat tröttna på pratet om grekiska stödpaket.

Europaportalen träffar alla svenska Europaparlamentariker för att se vad de har för sig och hur deras vision för EU ser ut. Nu har turen kommit till socialdemokraten Åsa Westlund.

Vad jobbar du med i Europaparlamentet under våren?

– En av tre frågor jag jobbar med är att förebygga stora kemikalieolyckor genom att ställa ett antal krav på företag som har hand om farliga kemikalier, säger Åsa Westlund.

Enligt Åsa Westlund har flera medlemsländer velat försvaga de nuvarande kraven och hon tror att skyddsnivån med den nya lagstiftningen kommer bli ungefär lika men att informationskraven till allmänheten stärks för de företag som handskas med farliga kemikalier.

– Det är svårt att säga att man är nöjd när man ha fått ge sig på så mycket, men vi har förhindrat stora försämringar som rådet ville ha, säger hon och tror att förslaget kan klubbas i parlamentet i vår.

Den andra frågan rör offentlig upphandling som Åsa Westlund är ansvarig för i EU-parlamentets miljöutskott.

– Det måste bli enklare för kommuner och andra upphandlare att ställa höga miljökrav och krav på schysta arbetsvillkor, säger hon och pekar på det förslag som hennes utskott ska rösta om innan sommaren. Det huvudansvariga utskotten, inre marknadsutskottet, röstar i frågan först efter sommaren.

– Min tredje fråga handlar om att skydda människor, speciellt foster och små barn, från hormonstörande ämnen.

Hormonstörande ämnen förekommer i till exempel kläder, möbler, husgeråd och olika krämer.

– Det är en jättestor fråga eftersom på bara en generation har mäns spermier minskat drastiskt vilket har lett till att vi redan i dag har svårt att få barn och detta kommer bli ännu värre i nästa generation om vi inte gör någonting.

– I grunden handlar det om att jag skulle vilja att man klassificerade hormonstörande ämnen som särskilt farliga ämnen, precis som man gör med cancerframkallande ämnen och alltså ställa högre krav på dem, säger Åsa Westlund.

Vilken är den viktigaste frågan i Europa just nu?

– Det är så klart att få fler människor i arbete. Många mår väldigt dåligt just nu och då är det svårt att blicka framåt, säger Åsa Westlund.

– EU:s ledare måste våga lyfta blicken och inte bara prata om nästa stödpaket till Grekland utan också om vart vi är på väg och då måste klimat och miljö komma in. Det är en stor, livsavgörande fråga för oss.

Åsa Westlund tycker det danska ordförandeskapet bryter av mot mycket annat som händer i EU och att deras budskap om att grön tillväxt både kan leda till att det blir bättre ordning i den europeiska ekonomin och att klimatet kommer i fokus.

Om du fick bestämma, hur skulle då EU se ut om tio år?

– Då hoppas jag vi fått ordning på den största utmaningen: klimat och jobb – att vi har minskat våra utsläpp rejält och därmed skapat oss en bättre konkurrenskraft gentemot omvärlden, säger Åsa Westlund som också understryker vikten av att EU måste fortsätta vara ledande på kemikalieområdet.

– EU sätter ramarna för klimatarbetet i världen och där gör vi alldeles för lite, säger Åsa Westlund.

Hon tycker inte att EU behöver vare sig mer eller mindre makt. Redan i dag har unionen mycket makt men Westlund tycker att den borde användas bättre. Hon har en liknande syn på budgeten, storleken är inte det viktiga utan det är hur den används.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret