David Camerons utspel kan ha öppnat portarna till en ny fördragsändring. Något som även Angela Merkel fört på tal. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittisk EU-omröstning skakar om

Premiärminister David Camerons löfte om EU-omröstning möter motstånd både i Storbritannien och EU. Samtidigt tas ännu ett steg närmare en stor fördragsändring i EU.

Onsdagens EU-tal av den brittiske premiärministern David Cameron rör om i brittisk och europeisk politik. Han utlovade en brittisk folkomröstning kring EU-medlemskapet om han och de konservativa vinner parlamentsvalet 2015.

I partiets EU-skeptiska delar var jublet stort när Cameron på onsdagseftermiddagen stegade in i det brittiska underhuset för att debattera med sina politiska motståndare. Trycket på premiärministern från partiets EU-kritiker har varit stort för en folkomröstning.

Men hans koalitionspartner, proeuropeiska Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg, gnisslade tänderna. Han menar att ”en utdragen och illa definierad omförhandling” inte ligger i Storbritanniens intresse. Möjligheten att de två partierna tillsammans kan gå till parlamentsval 2015 förminskades påtagligt av Camerons utspel.

Det oppositionella socialdemokratiska Labour är också emot en folkomröstning som, om Tory vinner nästa val, kommer äga rum innan slutet av 2017.

– Vår position är nej – vi vill inte ha en in-eller-ut-omröstning, sade oppositionsledaren Ed Miliband under onsdagens debatt i underhuset.

Både Ed Miliband och Nick Clegg har dock påpekat att en EU-omröstning kan bli nödvändig i framtiden men att det inte är aktuellt i dagsläget.

Företrädare från det brittiska näringslivet är oroliga för hur utspelet kan komma att påverka stabiliteten i ekonomin.

– En omröstning skapar mer osäkerhet och det behöver vi inte. [Utspelet] är ett politiskt och inte ett ekonomiskt beslut, sade Martin Sorrell, verkställande direktör för det brittiska världsledande kommunikationsnätverket WPP, under den årliga ekonomiska konferensen i schweiziska Davos på onsdagen, rapporterar The Guardian.

Även det brittiska facket är kritiskt mot den utlovade folkomröstningen och risken att Storbritannien lämnar EU.

– Det är tydligt att han vill att Storbritannien ska vara kvar i EU men på basis av att skrota grundläggande skydd för arbetare, sade Frances O'Grady, generalsekreterare för det brittiska facket TUC med runt sju miljoner medlemmar, i ett uttalande.

Men David Cameron kan ändå ha tagit hem en del röster på sitt utspel. Trots att britterna under bara den senaste månaden blivit mindre EU-skeptiska kan det bli svårt för hans politiska motståndare att gå till val 2015 med att inte låta det brittiska folket ta ställning till EU i en folkomröstning.

Också i politiska kretsar i medlemsländerna debatteras den konservative ledarens utspel. Populism, säger vissa. Bra att en debatt om EU väcks, säger andra.

Reaktionen från Tysklands Angela Merkel var diplomatisk när hon sträckte ut en hand och sa att hon var öppen för en omförhandling.

– Europa betyder också att man måste finna rättvisa kompromisser, sade Angela Merkel på onsdagen, rapporterar Tagesschau.

Hennes franske kollega, president François Hollande, var bryskare i sin reaktion

– Det är inte möjligt att förhandla Europa för att genomföra denna folkomröstning, sade François Hollande vid en presskonferens på onsdagen, skriver Le Figaro.

Även från EU-parlamentets talman Martin Schulz kom mycket kritiska uttalanden.

– Detta var ett inåtblickande tal som inte återspeglar europeisk verklighet och kommer inte att imponera på många av Storbritanniens europeiska partner, sade Martin Schulz i ett uttalande och tillade att talet snarare handlade om inrikespolitisk oro i Camerons konservativa Toryparti.

Den liberale ledaren i EU-parlamentet, Guy Verhofstadt, menar även han att det är en omöjlighet att låta ett land omförhandla sitt EU-medlemskap – då kommer 26 andra medlemsländer också vilja göra det.

De brittiska kraven på fördragsändring är långt ifrån en isolerad företeelse. Även andra tunga EU-länder och politiska aktörer vill ändra fördraget. Med Camerons utspel har Europa, bara fyra år efter att Lissabonfördraget antogs, tagit ännu ett steg närmare mot ett nytt konvent och nya vetostinna förhandlingar.  

Entusiasmen från David Camerons närmaste allierade i EU – Sverige, Danmark, Tjeckien och Nederländerna var ljummen. Ledarna i dessa länder har alla uttryckt att de vill ha kvar i Storbritannien i unionen.

Men på både yttre höger- och vänsterkanten av det politiska spektrumet kommer dock rop på liknande krav. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt välkomnade på Europaportalen Camerons tal och krävde en svensk omförhandling. Krav på ytterligare EU-omröstningar kommer från partiledaren för det österrikiska högerpopulistiska FPÖ, Heinz-Christian Strache.

– Vi är av den mening att folket i Österrike måste få möjligheten att genomföra en folkomröstning, sade Heinz-Christian Strache som hellre ser att Österrike ingår i ett förbund med Schweiz, rapporterar österrikiska Österreich på torsdagen.