Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nyvald Junckerkommission: Vi är Europas sista chans

Före jul lovar den nya kommissionen lägga fram en investerarplan på 2,7 biljoner kronor. – Det är dags att blåsa nytt liv i det europeiska projektet, sade Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Junckers EU-kommission godkändes på onsdagen av EU-parlamentet med siffrorna 423 för, 209 mot och 67 som avstod. Det är en mindre majoritet än den som den utgående kommissionen fick för fem år sedan.

– Det är dags att blåsa nytt liv i det europeiska projektet. [Denna kommission] är Europas sista chans, sade Jean-Claude Juncker innan omröstningen.

Han återupprepade sitt tidigare uttalande att denna kommission kommer bli ”mycket politisk”, mer politisk än den utgående Barrosokommissionen.

Juncker klargjorde även hur den nya kommissionen, med en förste vice ordförande och sex vice ordförande, är tänkt att fungera.

– De är inga småbossar som ska basa över de övriga kommissionärerna, alla kommissionärer är likvärdiga. De ska samordna, uppmuntra och organisera.

– Den stora förloraren är jag. Jag har delegerat mycket av min ordförandemakt till vice ordföranden, sade Jean-Claude Juncker som tillade att en fråga måste få den ansvarige vice ordförandens godkännande innan kan den tas upp till diskussion i kommissionen.

Juncker presenterade även några förändringar i sammanställningen efter att olika partigrupper i EU-parlamentet uttryckt tveksamheter. Bland annat fråntas den ungerske kommissionären Tibor Navracsics ansvar för medborgarfrågor och förste vice ordförande Frans Timmermans får ansvar för ”hållbar utveckling”.

Att bara nio av 28 kommissionärer är kvinnor kallade Juncker ”löjligt” och riktade kritik mot medlemsländerna för att de inte skickat fler kvinnor.

Juncker försökte även tydliggöra sin ståndpunkt om den omdiskuterade investeringsklausulen ISDS i frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Annons

– I den överenskommelse som min kommission småningom kommer att lägga fram för parlamentet för godkännande kommer det inte att finnas något som begränsar för parter att få tillgång till nationella domstolar eller som tillåter hemliga domstolar att ha sista ordet i tvister mellan investerare och stater, sade Juncker.

Europaportalen har tidigare rapporterat att blivande handelskommissionär Cecilia Malmström (FP) och Juncker har olika syn på frågan. Denna bild stärktes på onsdagen när kommissionsordföranden flyttade över ansvaret för ISDS-klausulens vara eller icke vara till sin närmaste man Frans Timmermans – en socialdemokrat.

– Det kommer inte att bli någon ISDS-klausul i [frihandelsavtalet med USA] om inte Frans Timmermans går med på det, sade Jean-Claude Juncker.

Den nederländska regeringen, där Timmermans tidigare var utrikesminister, har dock försvarat ISDS i frihandelsavtal.

Juncker lovade också att innan jul tillsammans med tillväxtkommissionär Jyrki Katainen presentera det investeringspaket på 300 miljarder euro som han tidigare utlovat.

På samma sätt som när Juncker i somras valdes till näste ordförande för EU-kommissionen visade den luxemburgske högerpolitikern att hans stöd i EU-parlamentet kommer både från hans egen partigrupp EPP, liberala Alde och socialdemokratiska S&D. Han sade att Europa inte bara måste ha toppbetyget AAA för ekonomin utan även när det gäller sociala frågor.

Han försäkrade även att EU:s budgetregler inte kommer att ändras men att de kommer att tillåta en viss flexibilitet.

Under sitt timmeslånga tal nämnde Jean-Claude Juncker dock inget om situationen i Ukraina.

Den nya EU-kommissionen tillträder den första november.

Av de 20 svenska EU-parlamentarikerna röstade tio för och nio emot. Moderaternas Christofer Fjellner närvarade inte då han är föräldraledig.