Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gamla stan i Skopje – huvudstad i Makedonien som kan bli en del av EU.

EU gläntar på dörren för Albanien och Makedonien

BRYSSEL 18 april 2018 | Turkiet i frysboxen

EU-kommissionen vill öppna upp för medlemskapsförhandlingar med Albanien och Makedonien. Samtidigt dras dörren igen allt mer för Turkiet där grundläggande fri- och rättigheter inte respekteras.

– I dag rekommenderar kommissionen att medlemsländerna öppnar upp för medlemskapsförhandlingar för Albanien och Makedonien, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini på tisdagen när kommissionen presenterade sin årliga utvidgningsrapport.   

För Albanien är det första gången landet får en sådan rekommendation och beskedet kommer 15 år efter att det pekades ut av EU-länderna som en möjlig medlemskandidat 2003.

Makedonien har enligt kommissionen varit redo för förhandlingar ända sedan 2009 men de har stoppats av Grekland på grund av en namnkonflikt. Makedonien är även är en region i norra Grekland. På senare tid har de två länderna dock tagit steg mot en lösning vilket skulle kunna öppna för samtal om medlemskap med Makedonien.

Enligt Mogherini förbereder kommissionen också en rekommendation för Bosnien och Hercegovina.

– Det är en bra dag för Västra Balkan. Rekommendation för Makedonien och Albanien är viktigt steg framåt, sade EU-kommissionären med ansvar för utvidgning, Johannes Hahn.

Han påpekade dock att länderna på Västra Balkan har lång väg kvar och att många reformer återstår innan de kan bli EU-medlemmar.  

Behövs för att undvika krig

Innan rapporten presenterades betonade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker hur viktigt det är att ge Västra Balkan ”ett europeiskt perspektiv”.

– Jag är inte naiv, det är ett svårt ämne. Men om vi inte öppnar upp för de länderna i den här komplicerade regionen kommer vi se nya krig som under 90-talet, sade Juncker.

Det finns även en oro för att länderna ska luta sig mer mot Ryssland om de inte ser en möjlighet att bli EU-medlemmar.

Medlemskapsförhandlingar pågår redan med Serbien och Montenegro och kommissionen har tidigare uppgett att de skulle kunna gå med i EU 2025.

EU ska ha ett speciellt toppmöte med länder på Västra Balkan i maj.

Turkiet går åt fel håll

När det gäller Turkiet som ansökte om medlemskap redan 1987 konstaterar kommissionen att utvecklingen går åt fel håll vad gäller grundläggande fri- och rättigheter efter statskuppsförsöket sommaren 2016.

Kommissionen kritiserar i sin rapport om Turkiet landets undantagstillstånd och de oproportionerliga åtgärder som vidtagits efter kuppen. 78 000 personer arresterats i Turkiet sedan juli 2016 och 110 000 offentliganställda har sparkats från sina jobb.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret