Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentarikerna Peter Lundgren (SD), Evin Incir (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) deltog i onsdagens debatt inför torsdagens omröstning.

EU-parlamentet kräver större press på Ungern och Polen

BRYSSEL 16 januari 2020

EU-parlamentet har tröttnat på att medlemsländerna gör för lite för att hantera den politiska utvecklingen med bristande rättsstatlighet i Ungern och Polen.

I december 2017 inledde EU-kommissionen ett så kallad artikel-7-förfarande mot Polen för att de lagändringar som landets regering genomförde riskerade att allvarligt åsidosätta EU:s värderingar. Ett halvår senare röstade EU-parlamentet för att samma process skulle inledas mot Ungern.

Förfarandet, som strys av artikel 7.1 i EU-fördraget, sköts till stor del av medlemsländerna i ministerrådet. Men enligt kritiker har den demokratiska situationen i Polen och Ungern inte förbättrats, utan snarare försämrats.

– Under tiden som EU misslyckats med att komma vidare med frågan så har läget i [Ungern] försämrats drastiskt. Det är tydligt att artikel-7-förfarandet har kört fast, sade EU-parlamentarikern Evin Incir (S) under en debatt i EU-parlamentet på onsdagen.

Enligt en sammanställning från World Justice Project som med hjälp av experter och opinionsundersökningar granskar graden av rättsstatlighet bland världens länder hamnar Ungern på sista plats bland EU-länderna. Ungern är det första EU-landet som inte längre kan betraktas som helt fritt, enligt Freedom House.

Under fjolåret fällde EU-domstolen Polen för en rad lagändringar som man ansåg underminerar rättsväsendets oberoende från politisk påverkan.

Under debatten kritiserade EU-parlamentet medlemsländerna för att inte ha satt tillräcklig press på de ungerska och polska regeringarna.

– Vad är syftet med artikel 7 om medborgarnas rättigheter fortsätter att förtryckas samtidigt som övriga länders regeringar väljer att inte ingripa. Hur allvarliga måste situationen bli innan EU sätter ner foten? Är det så att problemet egentligen handlar om att medlemsländernas regeringar är så rädda för att själva bli granskade? I så fall är det rent hyckleri, sade EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

Debatten föranledde en omröstning på torsdagen om de två artikel-7-förfarandena. En klar majoritet – 446 mot 178  och 41 som avstod – av EU-parlamentarikerna stämde då in att mer måste göras. De uppmanade bland annat medlemsländerna att hålla fler formella utfrågningar med företrädare för de ungerska och polska regeringarna och utfärda konkreta rekommendationer och tidsfrister.

Parlamentarikerna lyfte även fram det ”omedelbara behovet” av nya verktyg för att granska demokratin, rättsstaten och grundläggande rättigheter i medlemsländerna. Ett sådant verktyg är den redan förslagna årliga granskningen av att alla medlemsländer lever upp till EU:s värderingar så som de är definierade i fördragets artikel 2. 

Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för torsdagens resolution förutom Sverigedemokraternas tre ledamöter. Under onsdagens debatt menade EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) att processen mot Ungern är ”överdriven och smått hysterisk”.

– Vi betraktar Ungern som en suverän, demokratisk stat som måste ges rätt att inom sin demokratiska process bestämma själva. Vi betraktar denna reaktion från Europeiska unionen och från en lång rad olika länder som överdriven och smått hysterisk. Vi ser inte alls att demokrati, mänskliga rättigheter eller rättsväsendets oberoende skulle vara hotat i Ungern, sade Peter Lundgren (SD).

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret