Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tysklands socialdemokratiske förbundskansler Olaf Scholz. Arkivbild.

Tysklands Scholz: EU-utvidgning österut en vinst för alla

BRYSSEL 29 augusti 2022

I sitt första stora linjetal om EU:s framtid vill den tyske förbundskanslern Olaf Scholz se fler medlemmar, avskaffat veto och fördjupat försvarssamarbetet med gemensamt luftvärn. För att kunna göra detta föreslår Scholz att man redan nu inleder en förändring av EU:s fördrag.

Efter starten på det ryska anfallskriget mot Ukraina höll den socialdemokratiske tyske förbundskanslern Olaf Scholz ett tal där han målade upp attacken som ”en vändpunkt i vår kontinents historia” med långtgående satsningar på det tyska försvaret.

Den tråden spann Scholz vidare på när han i dag måndag höll i sitt första stora linjetal om sin syn på EU:s framtid.

– Europa är vår framtid. Vår nya frihetsuppgift är att göra det möjligt för EU att trygga sin säkerhet, sitt oberoende och sin stabilitet även från yttre utmaningar, sade Scholz under talet som hölls i det anrika tjeckiska Karlsuniversitetet.

Stödjer utvidgning

EU-ledarna gav i somras kandidatstatus till Ukraina och Moldavien och på sikt även för Georgien. Dessa tillsammans med de sex länderna på västra Balkan välkomnar Scholz till EU. 

– Att EU växer vidare österut är en vinst för oss alla, som ser ett enat Europa som ”en nagel i ögat” på Rysslands ledare Vladimir Putin.

För att kunna göra detta föreslår Scholz att man redan nu inleder en förändring av EU:s fördrag.

– Ett EU med 30 eller 36 medlemmar kommer se annorlunda ut än dagens union. I denna utvidgade union kommer skillnaderna mellan medlemsländerna öka beträffande politiska intressen, ekonomisk styrka eller sociala system.

En sådan förändring som den tyske ledaren vill se är att det veto som EU-länderna har i vissa frågor som sanktioner, utrikespolitik och skatter slopas.

– I frågor där enhällighet krävs växer med varje nytt medlemsland också risken att ett enskilt land med sitt veto förhindrar alla andra från att komma vidare, sade Scholz.

Ytterligare anpassning till utvidgning skulle enligt Scholz vara en reform av antalet ledamöter i EU-parlamentet och, utan att ändra principen om en EU-kommissionär per medlemsland, göra det möjligt att dela på ansvar i olika frågor mellan kommissionärerna. 

I våras föreslog Frankrikes president Emmanuel Macron ett nytt politiskt samarbete mellan alla europeiska länder, inte bara EU-länderna. Scholz hakade i sitt tal delvis på den idén med ett förslag om att inrätta ett forum där ledare från alla europeiska länder en eller två gånger per år håller ett toppmöte om frågor som säkerhet, energi, klimat eller konnektivitet. Han avvisade dock att detta skulle vara ett alternativ till EU-utvidgningen.

Fördragsändring inget tabu

Det är närmare 15 år sedan EU:s fördrag senast uppdateras.  I flera medlemsländer har på sistone röster höjts för att det nu måste öppnas, något som bland annat Sverige dock motsätter sig. Olaf Scholz anser att den senaste tidens stora omsvängningar i världsläget och de banbrytande beslut som EU behövt ta pekar på att fördragen bör öppnas igen.

– Inte ens EU-fördragen är huggna i sten. Om vi gemensamt drar slutsatsen att fördragen måste anpassas så att EU kommer vidare så bör vi göra det.

Ökat oberoende

Under de senaste åren har krav, inte minst från Frankrikes Macron, kommit på att EU måste bli mer oberoende från omvärlden, mer suveränt.

– I sin kärna innebär europeisk suveränitet att vi på alla områden blir mer oberoende, att vi tar mer ansvar för vår egen säkerhet, att vi står och arbetar allt tätare samman för att driva våra värderingar och intressen i världen.

För att göra detta föreslår förbundskanslern fler frihandelsavtal, satsningar på utvinning av viktiga råvaror i EU-länderna och en strategi för produkter Made in Europe 2030 med satsningar bland annat microchip och halvledare.

–  Jag önskar att EU blir en föregångare inom viktiga nyckelteknologier.

Gemensamt luftvärn

På försvarsområdet stödde Scholz det pågående arbetet med att öka samarbetet kring försvarsmateriel med gemensamma inköp och större samordning. En del i den 100-miljardereurossatsning på försvaret som Tyskland företagit sig är ett stärkt luftvärn där även grannländer som Sverige, Polen och Nederländerna ska kunna ingå.

–Ett gemensamt uppbyggt luftvärnssystem i EU skulle inte bara bli billigare och effektivare än om var och en av oss byggde sitt eget dyra och mycket komplexa luftvärn, sade Scholz.

Skydda demokratiska grundvärden

Olaf Scholz avrundade måndagens EU-tal med ett försvar av rättsstatens principer med hänvisning till utvecklingen i Ungern och Polen. 

– Vi kan inte finna oss i att rättsstatsprinciperna kränks och den demokratiska kontrollen monteras ned, sade Olaf Scholz.

Han förespråkade här att man tar bort möjligheten för länder att blockera beslut genom att hålla varandra om ryggen inom det så kallade artikel-7-förfarandet. Kommissionen ska även kunna inleda rättsliga processer mot medlemsländer som bryter mot grundläggande värderingar som nämns i EU-fördraget som demokrati, jämställdhet, människovärde, demokrati och rättsstatlighet, menar den tyske förbundskanslern.

Vidare samtal väntar

I början av oktober ska stats- och regeringscheferna diskutera EU:s utveckling vid ett informellt toppmöte i Prag.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret