Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ett besök i Kiev i september i år.

Åttonde sanktionspaketet mot Ryssland klart – EU ökar pressen

BRYSSEL 7 oktober 2022

EU:s åttonde sanktionspaket ska dra åt skruvarna ytterligare för den ryska ekonomin med pristak på rysk exportolja och fler förbjuda varor och tjänster.

EU-länderna godkände på onsdagen det åttonde paketet med sanktioner sedan det senaste ryska kriget mot Ukraina inleddes tidigare i år. 

”Vi kommer aldrig att acceptera Putins skenfolkomröstningar eller några annekteringar i Ukraina. Vi är fast beslutade om att fortsätta få Kreml att betala”, twittrade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Pristak på rysk olja

Sedan tidigare finns ett importförbud mot rysk olja till EU. Nytt i paketet är, i samarbete med G7-länderna, åtgärder för att sätta in ett pristak på export av rysk olja till länder utanför unionen. EU-flaggade operatörer får bara transportera rysk olja till länder utanför unionen om den säljs under ett internationellt pristak.

– Tanken är att fortfarande låta olja säljas för att hålla nere priserna men samtidigt begränsa Rysslands inkomster, sade en EU-tjänsteman till journalister i Bryssel på torsdagen.

Detta, tillsammans med ett förbud mot att erbjuda tjänster som finansiering och försäkringar av transporter av rysk olja över pristaket, hoppas man kunna införa med start i december. Först måste dock prisreglerna samordnas med G7-länderna och sedan åter godkännas av EU-länderna.

EU-tjänstemannen medgav dock att det i nuläget kan bli svårt att se till att fartyg inte helt enkelt flaggar om från EU-flagg till exempelvis Panama.

– Det hjälper inte om det sker en omflaggning och européer inte längre har kontroll över skeppet som går under en annan flagg, sade EU-tjänstemannen som pekade på att de flesta banker som finansierar och bolag som försäkrar globala oljetransporter finns i länder som står bakom sanktionerna och att det därmed kan bli svårt att transportera rysk olja som säljs över pristaket.

Ytterligare handelsförbud

I paketet läggs även fler varor och tjänster till de redan existerande import- och exportförbuden. 

– Handelsåtgärderna i paketet utgör ytterligare åtdragning av skruvarna. Det berövar den ryska ekonomin på import av teknologier så väl som marknader [att sälja sina varor på], sade en annan EU-tjänsteman till journalister i Bryssel på torsdagen.

På importsidan av varor från Ryssland förbjuds ytterligare stålprodukter, vissa dock med en utfasning över 1,5 till 2 år, fler träprodukter som papper, fordon, kemiska produkter som kosmetika och såpa, plast, läder, smycken och keramik. Totalt har EU:s sanktionerna mer än halverat det ekonomiska värdet av importen av ryska varor jämfört med 2021.

Till EU:s exportförbud läggs elektroniska komponenter som man hittat i ryska vapen i Ukraina till ett värde av 700 miljoner euro. Ytterligare kemikalier som kan användas i kemiska vapen och produkter som kan användas vid tortyr får inte längre exporteras. Totalt är en tredjedel av värdet av fjolårets EU-export till Ryssland numera under sanktion, motsvarande 30 miljarder euro.

Paketet förbjuder även vissa tjänster inom det rättsliga området, arkitektur, ingenjörsektorn och IT-konsultation. Enligt kommissionen måste den ryska ekonomin i dag importera 45 procent av sådana tjänster.

Får inte sitta i ryska bolagsstyrelser – svårare kringgå sanktioner

Åttonde paket förbjuder också EU-medborgare att sitta i styrelser för ryska företag som finns med på sanktionslistan. Det innehåller även skrivelser som gör det möjligt att sätta personer, företag eller olika organ på svarta listan om de kringgå sanktionerna.

– Ju fler sanktioner vi har, desto större är frestelsen att försöka kringgå dem. Om man kan visa att en EU-operatör tillsammans men en operatör från utlandet försöker kringgå sanktionerna kan man hamna på listan. Det är en väldigt stark signal att vi vill bekämpa bedrägerier, sade en EU-tjänsteman.

Till svarta listan – som innebär frysta tillgångar och inreseförbud – läggs ytterligare 37 personer för att nu totalt utgöra 1351 personer, företag och andra organ. Det är bland annat personer som varit delaktiga i skenfolkomröstningarna i ryskockuperade områden i Ukraina, personer inom det ryska försvaret och företag som förser landets armé med vapen så väl som personer som sprider desinformation.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret