Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentet krävde i veckan att EU-länderna sätter ner foten mot Ungern och fråntar landet dess röst- och vetorätt i EU-beslut.

Viktigast i veckan: Mittenpartier spås majoritet – tuffa åtgärder mot Ungern efterfrågas

STOCKHOLM 20 januari 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

I årets första större, men något osäkra prognos, inför EU-valet i juni ser de tre stora partierna i EU-parlamentet, de konservativa, liberalerna och socialdemokraterna, ut att backa till 56 procent av rösterna, medan yttersta högern, ECR och ID, växer till 24 procent. En annan undersökning visar att fem krisfrågor mobiliserar EU-väljarna: Klimatet bekymrar unga, välutbildade och vänster medan migrationen oroar mest äldre och väljare på högerkanten. Men även höjda levnadsomkostnader finns med i ekvationen. Att EU-valet fortfarande “ligger långt bort” märks inte minst i att sex av tio svenskar inte vet att det är val i år.

Europaparlamentet antog på torsdagen en resolution med krav på åtgärder mot Ungern för “regeringens medvetna, fortsatta och systematiska försök att undergräva EU:s grundläggande värden”. Parlamentet vill att medlemsländerna, som äger frågan, tar ställning till om Ungern tillsvidare ska bli av med sin röst- och vetorätt i EU-beslut. Alla partier, utom de nationalkonservativa där SD följde partigruppen och extremhögern, stödde förslaget.

EU:s egna klimatråd kom i veckan med 13 rekommendationer på vad som måste göras för att EU-länderna ska nå sina klimatmål till 2030 och 2050, bland annat bör alla utsläpp prissättas med utsläppsrätter.  

Det kan också noteras:

… att Sverige tillhör nu de tio EU-länder vars inflation ligger under centralbanksmålet på 2 procent.

… att ett nytt sanktionspaket mot Ryssland sannolikt är på väg lagom till årsdagen på det ryska överfallet av Ukraina 24 februari

… att Kristdemokraterna sedan september har lyft fram tre olika toppkandidater inför EU-valet, i turordning: David LegaSara Skyttedal och Alice Teodorescu Måwe, den sistnämnda måste dock först antas av partifullmäktige 16 februari.

Administratör Europaportalen
Master
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret