Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade EU-länderna att släppa alla illusioner om fred i Europa och den franske presidenten Emmanuel Macron betonade vikten av ett ryskt nederlag i kriget mot Ukraina.

Viktigast i veckan: EU vill stärka försvarsindustrin – “Ryssland måste förlora”

STOCKHOLM 2 mars 2024

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Motståndet mot Rysslands krig och förstärkt försvarspolitik präglade veckan. 

I måndags, samma dag som Ungerns parlament godkände det svenska Natomedlemskapet, samlades europeiska ledare i Paris för att diskutera stödet till Ukraina. 

Den franske presidenten Emmanuel Macron manade till handling och sade att “ett nederlag för Ryssland är avgörande för säkerheten och stabiliteten i Europa” och att man därför inte får utesluta att sätta in soldater från Nato- eller EU-länder i Ukraina. Det sistnämnda var nytt och väckte reaktioner både i EU och i Ryssland.

På onsdagen sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att “vi inte längre har tid med illusioner” om fred i Europa och lovade att veckan därpå föreslå en ny gemensam strategi för att stärka försvarsindustrin. 

På torsdagen krävde Europaparlamentet i ett uttalande att Ukraina skulle få allt de behövde för att besegra Ryssland och att EU- och Natoländerna därför måste ge minst 0,25 procent av sitt BNP i årligt stöd till Ukraina. 

Det kan också noteras:

… att Sverigedemokraterna gick emot sin partigrupp och var det enda svenska partiet som inte ville stärka skyddet mot rättegångsmissbruk som syftar till att trakassera och tysta journalister, så kallad SLAPP

… att EU beslutat ge mer humanitärt stöd till palestiner

… att medlemsländer, enligt EU:s revisorer, struntar i EU-rekommendationer för att stärka rättsstatsprincipen.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret