Hoppa till huvudinnehåll

EU-ultimatum till Polen om att följa lagen – riskerar dagliga böter

20 juli 2021

EU-kommissionen beslutade på tisdagen att skicka ett brev till den polska regeringen där man kräver att landet bekräftar att EU-rätten har företräde framför nationell rätt. Detta efter att den polska författningsdomstolen i förra veckan slagit fast att landet inte behöver följa EU-domstolens tidigare dom om en kritiserad disciplineringsnämnd i Högsta domstolen samt en dom om den så kallade munkavlelagen. Om Polen inte gör detta senast den 16 augusti kommer kommissionen att inleda ett rättsligt förfarande som kan leda till EU-domstolen och samtidigt begära att landet dagligen måste betala böter för brott mot unionsrätten.

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret