Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Vestager varnar för orättvisa statsstöd och vill ha besked

16 januari 2023

I ett brev till EU-ländernas ansvariga ministrar varnar konkurrenskommissionär Margrethe Vestager för att statliga subventioner till företag kan snedvrida konkurrens på den inre marknaden mellan de länder som likt Tyskland och Frankrike har råd att stötta sina företag, bland annat tillverkare av batterier och halvledare, med skattepengar och de länder som inte har det, rapporterar Politico. I brevet anger Vestager att Tyskland ensamt stått för 53 procent och Frankrike 24 procent av de sammanlagt 672 miljarder euro som kommissionen godkänt enligt de nya undantagsreglerna för nationella statsstöd i EU, något som Europaportalen skrivit om tidigare. Samtidigt skriver Vestager att statsstöd kan bli nödvändigt för industrins gröna omställning men det ska då ske utan att den inre marknaden äventyras. Hon föreslår därför en förstärkning av det nuvarande ekonomiska energiomställningsverktyget, kallat REPowerEU, samt bildandet av en ny EU-fond för att stötta EU-länder på “ett rättvist och jämlikt sätt". Ministrarna har till 25 januari att besvara Vestagers brev, därefter väntar ett formellt samråd för att diskutera saken.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret