Annons

Den fransk-tyske politikern Daniel Cohn-Bendit var mellan 2002 och 2014 ordförande för partigruppen De Gröna/Europeiska fria alliansen i Europaparlamentet. Han efterträddes av belgaren Philippe Lamberts.

Cohn-Bendit vill se en federalistisk union och kampanjade hårt för den nya Europeiska konstitutionen, som sedan omvandlades till Lissabonfördraget.

Han har blivit kritiserad från högerpolitiker för att vara en stark förespråkare av fri immigration och en legalisering av lätta droger, samtidigt har han kritiserats av vänsterpolitiker för sin inställning till en fri marknad. Under 70- och 80-talet arbetade han länge ihop med Joschka Fischer som senare blev Tysklands utrikesminister.

Daniel Cohn-Bendit föddes i Frankrike men flyttade till Tyskland vid 15 års ålder. På 1960-talet återvände han och gick med i den franska nationella anarkifederationen Fédération anarchiste. 1967 lämnade han dock det till förmån för det mindre Groupe anarchiste de Nanterre. Cohn-Bendit var också en av frontfigurerna för majrevolutionen i Paris 1968 som talman och ledare. Det ledde till att han blev utvisad från Frankrike, vilket upphävdes 1978. 1981 bröt han med anarkismen.

Daniel Cohn-Bendit har varit ansvarig utgivare för tidskriften ”Pflasterstrand” och var programledare för det schweiziska tv-programmet ”Literaturclub” 1994 till 2003.

Han har varit ledamot av Europaparlamentet sedan 1994 då han valdes in för de tyska europeiska ekologisterna. 1999 valdes han in som fransk ledamot, 2004 som tysk och 2009 åter som fransk.

Daniel Cohn-Bendit går under smeknamnet "Danny le Rouge" (Danny den röde) för färgen på både hans politiska åsikter och hår.

Hoppa till relaterade artiklar.