Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Kent Johansson (C) kom in i Europaparlament i höstas då han efterträdde nuvarande miljöminister Lena Ek.

Johansson: Mer regionalt självstyre

BRYSSEL 15 maj 2012 | Tre frågor till Europaparlamentariker

– En svensk ser det som ett problem att ingå i Europa, säger Kent Johansson (C) som vill öka integrationen i unionen.

Europaportalen träffar alla svenska Europaparlamentariker för att se vad de har för sig och hur deras vision för EU ser ut. Nu har turen kommit till centerpartisten Kent Johansson.

Vad jobbar du med i Europaparlamentet under våren?

– Jag jobbar mest med Horisont 2020, säger Kent Johansson och syftar på EU-kommissionens förslag som ska samordna unionens alla forsknings- och innovationssatsningar under ett och samma paraply. Förhoppningen är att göra EU till världsledande inom forskning och utveckling.

Kent Johansson är den liberala Alde-gruppens ansvarige för Horisont 2020 i Europaparlamentet.

– Den satsningen är det viktigaste för hållbar utveckling och innovation, säger Kent Johansson och tillägger att det som just nu diskuteras i Europaparlamentet är hur satsningen ska kunna göras mer effektiv och hur man ska få ytterligare resurser.

En central aspekt, menar han, är att öka industrins och kvinnors deltagande i olika forskningsprogram. Klimat- och demografiproblematiken är några av de frågor han hoppas forskningssatsningen ska kunna leda till svar på.

Kent Johansson har även fått överta rollen som ansvarig för förslaget om resurseffektivisering tidigare i vår.

– Vi hade ett genombrott eftersom alla partigrupper i EU-parlamentet enades om tydliga och uppföljningsbara åtaganden, säger han och pekar på att frågan nu diskuteras av medlemsländerna.

I arbetet som EU-parlamentariker ingår även att föra en dialog i sitt hemland. Ungefär hälften av den schemalagda tiden är ägnad åt detta.

– Varje mandat motsvarar en halv miljon invånare, medan ett kommunfullmäktigemandat i en stad i Sverige motsvarar kanske 300 invånare, säger Kent Johansson som ser det som oerhört viktigt att föra samtal om EU-frågor i Sverige.

Med Horisont 2020 har han under våren besökt många svenska högskolor och universitet.

Vilken är den viktigaste frågan i Europa just nu?

– För EU-parlamentet är det unionens kommande sjuårsbudget, säger Kent Johansson och tillägger att den ekonomiska krisen är det viktigaste för medlemsländerna att hantera.

– Det handlar om att föra en diskussion om utmaningarna fram till år 2020, säger han.

Han påpekar att för några årtionden sedan var Portugal och Spanien diktaturer men att de nu är EU-medlemmar och att samma sak håller på att hända med länderna på Balkan. För Kent Johansson är utbildningssystemen en viktig framtidsfråga.

– I dag är inte gymnasieutbildningarna överförbara, inte ens yrkesutbildningarna. Det innebär att om man utbildar sig till fordonstekniker så är det inte jämförbart med ett annat lands utbildning.

Ett EU-gemensamt järnvägs- och mobiltelefonsystem är andra frågor som Kent Johansson anser måste diskuteras när sjuårsbudgeten bestäms. Han tycker även att mångfalden i Europa ska lyftas fram.

– Jag skulle vilja att man i slutet av den här budgetperioden, 2020, inte säger att EU består av 27 medlemsländer utan av 500 miljoner invånare.

Om du fick bestämma, hur skulle då EU se ut om tio år?

– Den stora utmaningen är integration, säger Kent Johansson och pekar på hur till exempel de olika utbildnings- pensions- och socialförsäkringssystemen i EU ska kunna umgås med varandra.

– Men det innebär inte att jag anser att EU ska ta över ansvaret för dessa system eller att flytta pengar till Bryssel.

Han tar som exempel Tyskland och Spanien där detta bestäms på regional nivå och inte som i Sverige på nationell nivå.

– En katalan uppfattar det inte som mer problematiskt att ingå i Europa eftersom hon får en större respekt för sitt eget system. Men en svensk ser det som ett problem att ingå i Europa, säger Kent Johansson som gärna ser ett ökat regionalt självstyre i Sverige.                  
 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret