Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker David Lega (KD). Arkivbild.

EU-budget delar M och KD

STOCKHOLM 18 december 2020

Trots att Moderater och Kristdemokrater är med i samma partigrupp röstade de olika när EU-parlamentet tog ställning till EU:s nya budget. – Budgeten är för stor, sade David Lega och röstade nej medan Tomas Tobé bedömde att en ny budgetförhandling skulle bli sämre för Sverige.

En stor majoritet av Europaparlamentarikerna antog i veckan formellt EU:s flerårsbudget. Därmed sätter de för sin del punkt för en debatt som pågått sedan kommissionen lade sitt förslag för två och ett halvt år sedan. 

Allra störst stöd för budgeten fanns i den kristdemokratiska och konservativa partigruppen EPP där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår. Vid slutomröstningen röstade 99 procent av EPP-ledamöterna ja medan bara två i gruppen, svenskarna Sara Skyttedal (KD) och David Lega (KD) röstade emot. 

– Det är väl känt inom EPP att vi står för en restriktiv budget. Huvudanledningen till att  jag har röstat emot långtidsbudgeten är att den är för stor, men också att man delvis finansierar budgeten med egna medel, säger David Lega och nämner att han och Skyttedal gått till val på ett lagom EU.

Partigruppskollegan Tomas Tobé (M) håller dock inte med Lega om budgeten.

– Jag tycker att vi har lyckats få ner EU-budgeten från förslaget som låg på bordet från början. Vi har fått med en rättsstatsmekanism som gör att vi har mer kontroll på EU-medel. Jag gör också bedömningen att riva upp detta och inleda en ny förhandling skulle bli sämre för Sverige, säger Tomas Tobé.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret