Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ett gemensamt finansdepartement och en framtida skatteunion för euroländerna ser Olle Schmidt (FP) som nödvändiga åtgärder.

Schmidt: Sveriges utanförskap blir allt värre

BRYSSEL 14 juni 2012 | Tre frågor till Europaparlamentariker

Olle Schmidt (FP) tror att EU kommer att bli mer federalt och att Sverige då riskerar att hamna på efterkälken. Han välkomnar att den franske presidenten François Hollande har infört en ny ton i den ekonomiska debatten.

Europaportalen träffar alla svenska Europaparlamentariker för att se vad de har för sig och hur deras vision för EU ser ut. Nu har turen kommit till folkpartisten Olle Schmidt.

Vad jobbar du med i Europaparlamentet?

– De stora frågorna har varit krav på bättre kapitaltäckning för banker och regler för den finansiella sektorn, säger Olle Schmidt som vill att den finansiella sektorn ska bli mer transparent för att undvika framtida systemrisker.

– Troll spricker som bekant i ljuset, säger han och tillägger att han tror att de finansiella krascherna i både USA och Europa hade kunnat undvikas om öppenheten varit större.

Men han betonar samtidigt att den finansiella sektorn inte får bli alltför reglerad så att kapitalet rör sig bort från Europa.

Olle Schmidt har även jobbat med hur EU-medborgare ska kunna garanteras ett bankkonto.

– Vid sidan av detta har jag även engagerat mig för att väcka opinion kring att Lukasjenko inte ska få arrangera ishockey-VM 2014, säger Olle Schmidt och syftar på den hockeyälskande vitryske diktatorn som på sistone legat i luven med EU och allt mer isolerat sig från omvärlden.

– Politik och idrott hör inte ihop säger man, men Lukasjenko ser till att de hör ihop och då bör vi reagera.

I EU-parlamentet har Olle Schmidt tillsammans med den tidigare tjeckoslovakiske ishockeystjärnan och nuvarande slovakiske EU-parlamentarikern Peter Šťastný arbetat för att världens ishockeyförbund ska bojkotta världsmästerskapen, vilket vore en stor prestigeförlust för den ukrainske diktatorn.

– Det kan inte vara rimligt att Vitryssland får anordna ett så prestigefyllt mästerskap, säger han och tillägger att man inte ska underskatt effekter sådana bojkotter kan få.

Han anser att det är en god idé att ställa demokratiska krav på länder som ska arrangera stora mästerskap men även Eurovisionsschlagerfestivalen.

Vilken är den viktigaste frågan i Europa just nu?

– Det är självklart att lösa skuldkrisen, säger Olle Schmidt som menar att det behövs ett mer balanserat resonemang mellan åtstramning och tillväxt.

– Jag måste medge att François Hollande har infört en ny ton i debatten som alls inte varit olycklig, säger Olle Schmidt och syftar på den nyvalde socialistiske franske presidenten som framhåller vikten av satsningar på tillväxt.

Han tror att euroländerna snart kommer att börja förhandlingar om tillväxtstimuleringar och samtidigt fördjupa diskussionerna om ökad harmonisering. Löften om ett gemensamt finansdepartement och en framtida skatteunion för euroländerna ser han som nödvändiga åtgärder.

– Man måste även ändra EU:s budget så att den inriktas mer på forskning, tillväxt och infrastruktur istället för jordbruks- och regionalpolitik.

Om du fick bestämma, hur skulle då EU se ut om tio år?

– Jag tror att det går i en federal riktning med mer enhetlighet och koordinering där euroländerna kommer att gå före, säger Olle Schmidt som hoppas att Sverige är medlemmar i valutasamarbetet då.

– Utanförskapet för Sverige kommer att bli värre för varje år som går och vi kommer märka att vårt inflytande i EU blir mindre, säger han och menar att många av hans kollegor i EU-parlamentet anser att Sverige är en fripassagerare i unionen.

Olle Schmidt tror även att vi kommer få se ett större EU med nya medlemmar som Balkanländerna.

– Den stora frågan är Turkiet och jag hoppas att också de kommit närmare. För Europas del vore det väldigt felaktigt och kanske till och med farligt att vända Turkiet ryggen till.

Han menar att landet har en nyckelroll framför allt efter att den arabiska våren ändrat spelplanen i stora delar av den muslimska världen.

Om tio år hoppas Olle Schmidt att EU:s inre marknad är helt genomförd och att alla hinder  är rivna inom tjänstesektorn.
 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret