EU-kommissionär Frans Timmermans ansvarar för den pågående granskningen av rättsstatligheten i Polen.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen redo att omedelbart utlösa artikel 7 mot Polen

Om Polen går vidare med planerna att tvinga bort domarna i högsta domstolen riskerar landet att förlora sin rösträtt i EU.

Redan i förra veckan hotade EU-kommissionen den polska nationalkonservativa regeringen med att inleda ett artikel-7-förfarande mot landet för dess nya lagar som kritiker menar undergräver rättsväsendets oberoende.

I måndags meddelade dock den polske presidenten Andrzej Duda att han lägger sitt veto mot två av de tre senaste lagarna i reformpaketet.

Trots detta ser EU-kommissionen fog för att utlösa artikel 7 – som i slutänden kan beröva ett medlemsland rösträtten i ministerrådet – om Polen går vidare med sina planer, något som premiärminister Beata Szydło lovat göra.

Annons

– [Reformerna] skulle ha en mycket betydande negativ effekt på det polska rättsväsendets oberoende, sade ansvarig EU-kommissionär, den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans på onsdagen och utfärdade en tredje rekommendation till Polen kring reformerna.

– Rekommendationen ber den polska regeringen att inte vidta åtgärder för att avskeda eller tvinga i pension domare i högsta domstolen. Om sådana åtgärder vidtas är kommissionen redo att omedelbart utlösa artikel 7, sade Timmermans.

Rekommendationen bygger vidare på två tidigare som den polska regeringen hittills avfärdat.

Kommissionen står även redo att inleda ett överträdelseförfarande mot Polen så snart den lag som president Duda godkänt träder i kraft. Kommissionen kritiserar bland anna att justitieministern kommer få makt att utse och avskeda domstolsordförande och att lagen är köndiskriminering genom att pensionsåldern är olika för manliga och kvinnliga domare.

Den polska regeringen har nu en månad på sig att svara på kommissionens invändningar.