Här kan du läsa Europaportalens artiklar om handlar om terrorism och terrorismbekämpning, korruption och brottslighet i allmänhet. Även artiklar om det så kallade PNR – information om flygpassagerare i syfte att hindra brottslingar – finns här.
Regeringen: Gör det olagligt att förneka Förintelsen
15 apr
Regeringen vill göra det straffbart att förneka Förintelsen något som redan gäller i flera EU-länder. "Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten, och det får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma och blanda bort korten, de måste stå till svars för det", säger justitieminister Morgan Johansson (S), rapporterar Ekot.
Högerextremt nätverk i Tyskland åtalas för terrorplaner
13 apr
De ska ha planerat attacker mot invandrare, muslimer och politiker, med målet att starta ett inbördeskrig. Nu ställs elva tyska högerextremister inför rätta i Stuttgart misstänkta för terrorplaner, uppger SvD/TT.
Lundgren kräver tuffare tag mot Belarus
25 mar
– Sverige och EU måste skärpa tonen gentemot Belarus regim, säger Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson Centerpartiet i samband med den så kallade belarusiska frihetsdagen 25 mars. Lundgren uppmanar Sverige och utrikesminister Ann Linde att kräva att EU:s Magniskijregelverk breddas för att träffa systematisk korruption och penningtvätt.
Finland behåller hög hotnivå för terrordåd
24 mar
Risken för högerextrem terrorism utgör ett större hot i Finland än tidigare. Det här meddelar Skyddspolisen Skypo, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, som idag ger ut sin årliga lägesrapport, uppger Ekot. Bedömningen är att hotnivån för terrordåd i landet ligger kvar på nivå två på en fyragradig skala, och det största hotet kommer från extremhögern och radikalislamistiska grupper.
Kvinnorättsprotester fortsätter i Turkiet
22 mar
President Recep Tayyip Erdoğans beslut att dra Turkiet ur Europarådets kvinnofridskonvention är olagligt, hävdar turkiska kvinnorörelser och politiska partier, rapporterar DN. Den så kallade Istanbulkonventionen, som Sverige antagit syftar till att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor och flickor samt våld i hemmet, kom till för tio år sedan på initiativ av bland annat Erdoğan.
Nicolas Sarkozy åter inför rätta
17 mar
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy dömdes till fängelse för mutbrott för knappt tre veckor sedan. Nu är det åter dags för rättegång för högerpolitikern, som anklagas för olaglig finansiering av valkampanjen 2012, enligt TT/SvD.
Miljontals falska sedlar i beslag i Bulgarien
17 mar
Polisen i Bulgariens huvudstad Sofia har beslagtagit miljontals falska dollar- och eurosedlar av hög kvalitet som skulle skickas till Ukraina och västra Europa, skriver TT/SvD.
Tysk politiker går efter munskyddsskandal
8 mar
Den tyske parlamentsledamoten Nikolas Löbel från konservativa partiet CDU avgår från partiets parlamentariska grupp "för att undvika fortsatt skada" sedan det avslöjats att han mottagit pengar i samband med en upphandling av munskydd, uppger TT/SvD. Ersättningen ska ha mottagits i samband med leverans till lokala myndigheter.
EU förlänger restriktiva åtgärder mot korruption i Ukraina
5 mar
EU:s ministerråd beslutade på fredagen att förlänga EU:s restriktiva åtgärder mot sju ukrainska makthavare ytterligare ett år till 2022. EU kommer fortsätta frysa makthavarnas befintliga tillgångar, då de identifierats som ansvariga för omfattande korruption.
Österrike får bakläxa för korruptionen
3 mar
Österrike får skarp kritik från Europarådets enhet för korruptionsbekämpning. På fyra år har Österrike bara bockat av 2 av de 19 åtgärder som Europarådets korruptionsbekämpningsenhet ville se avhjälpta omgående, uppger Ekot.
Två åtalas för koppling till journalistmord
25 feb
Två män åtalas för att ha försett mördarna med den bomb som dödade den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta 2017, skriver TT/SvD. Det rör sig om två 37-åriga män som är kända av polisen i landet för kopplingar till organiserad brottslighet.
Åtal: Planerade terrordåd i Danmark
16 feb
En 24-årig man i Danmark åtalas för att ha planerat ett terrordåd. Mannen greps i april i fjol sedan han köpt ett skjutvapen och 50 patroner.
– Vår uppfattning är att skjutvapnet som mannen köpte skulle användas vid ett terrorangrepp, antingen i Danmark eller utomlands, säger åklagaren Lise-Lotte Nilas, enligt Ekot.
Över 700 gripna i Turkiet efter att PKK-gisslan dödats
16 feb
Över 700 personer, många av dem politiker tillhörande det kurdiska partiet HDP, har gripits anklagade för samröre med den militanta och terrorklassade kurdiska organisationen PKK, rapporterar Ekot. Gripanden sker efter att 13 turkiska soldater, poliser, och civila, som kidnappats av PKK påträffats döda under ett fritagningsförsök i norra Irak.
Danmark och Tyskland har gripit 14 personer för terrorplaner
12 feb
13 personer har gripits på Själland i Danmark i en antiterror-operation, meddelar den danska säkerhetstjänsten, Politiets Efterretningstjeneste, PET. Ytterligare en person har gripits i Tyskland, uppger Yle.
V: EU-länderna bör införa Sveriges sexköpslag
8 feb
– Att kriminalisera torskar och bordellägare är det mest effektiva sättet att bekämpa människohandel med flickor och kvinnor för prostitution. Vi vill att fler EU-länder inför den svenska sexköpslagen, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V) inför att Europaparlamentet på tisdagen röstar om rekommendationer kring minimiregler för vad ska kriminaliseras när det gäller människohandel.
Maffian i Italien vill försöka ta över vaccineringen
29 jan
Både italiensk polis och Interpol varnar: maffian och andra brottssyndikat är intresserade av både coronavaccinen och verksamheter som efterfrågas extra under pandemin, som städning och begravningar, rapporterar SvD.
Europol: Världens farligaste botnätverk utslaget
28 jan
En internationell polisoperation har lyckats stänga ned botnätverket Emotet, uppger Europol. Emotet har beskrivits som världens farligaste skadeprogram. Enligt Europol har myndigheterna lyckats ta över nätverket genom en koordinerad operation. Det rapporterar Yle.
Försenat Sverige fortsätter strida om vapendirektiv
27 jan
Trots att EU:s skärpta vapendirektiv, vars syfte är att minska möjligheten för kriminella att få tillgång till vapendelar, skulle vara nationellt antagen senast 2018 fortsätter svenska politiker att strida om hur direktivet ska införas i Sverige, rapporterar TT. Den samlade oppositionen från Vänsterpartiet till Sverigedemokraterna utom LIberalerna vill att direktivet genomförs på lägsta nivå med minsta möjliga verkan för att underlätta för jägare och sportskyttar, något regeringen motsätter sig. Om konflikten inte löses riskerar Sverige en process i EU-domstolen och böter för att inte ha genomfört det direktiv man tidigare godkänt på EU-nivå.
Nytt EU-samarbete ska bekämpa korruption i Bulgarien
21 jan
Europeiska byrån för bedrägeribekämpning, OLAF, och Bulgariens åklagarmyndighet har undertecknat ett administrativt samarbetsavtal där de två kommer att arbeta närmare för att bekämpa bedrägerier och korruption kring EU-bidrag. Det meddelande OLAF på ondagen.
Antikorruptionsorganisation avslöjar Putins jättepalats
21 jan
En ny avslöjande video från Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond visar för första gången det som kallas Putins palats nära Sojti vid Svarta Havet. En fastighet som enligt fonden kostat motsvarande 11 miljarder kronor att bygga, är till ytan den största privatägda fastighet, som finns i Ryssland, rapporterar Ekot.
Korruptionsmisstänkt parti i regeringsförhandlingar i Estland
15 jan
I Estland försöker oppositionsledaren och tidigare Europaparlamentariker Kaja Kallas att bilda en ny regering efter att den förra koalitionen föll på onsdagen till följd av en korruptionsskandal med kopplingar till det tidigare regeringspartiet Centern. Redan på torsdagen frågade dock Kaja Kallas det korruptionsmisstänkta Centern om de kan tänka sig att bilda regering med hennes marknadsliberala Reformparti, rapporterar Ekot. Läs mer om korruption i Europa.
I Turkiet stämplas Camus som terrorist
13 jan
Turkiet har börjat förbjuda Nobelpristagare som Albert Camus (1913-1960) för att deras böcker har hittats hemma hos misstänkta terrorister, rapporterar GP.
EU-byrå utreds för olagligt agerande mot flyktingar
13 jan
EU:s antikorruptionsenhet granskar kollegorna i gränsbevakningsbyrån Frontex efter uppgifter om trakasserier och tillbakatvingande av flyktingar. I EU-parlamentet finns skarp kritik mot Frontex, rapporterar TT.
Estlands premiärminister avgår efter korruptionsanklagelser
13 jan
Premiärminister Jüri Ratas gör det efter att korruptionsmisstankar riktats mot hans parti, Centerpartiet, i samband med byggandet av ett köpcentrum i Tallinn, rapporterar Ekot. Estland ligger på tionde plats bland de EU-länder med minst korruption enligt Transparency International korruptionsindex.
Ukrainare luras och utnyttjas på svensk arbetsmarknad
18 dec - 2020
Ukrainare betalar för att få jobb i Sverige men väl här får de arbeta under slavliknande förhållande utan att få den lön de blivit lovade. Enligt Advokat Torbjörn Olsson hamnar många i beroendeställning till arbetsgivaren eftersom man behöver arbetstillstånd i Sverige, uppger Ekot.
EU ska snabbt sudda terrorpropaganda på nätet
11 dec - 2020
Terrorpropaganda som upptäcks på internet ska plockas bort inom en timme. Det är huvudsyftet när EU:s medlemsländer och EU-parlamentet efter långa och svåra förhandlingar till sist enats om en kompromiss, skriver TT/Aftonbladet. Grundförslaget för att bekämpa terrormaterialet på nätet lades fram redan 2018, men har suttit fast i stor oenighet, inte minst av oro för att drabba journalistiska produkter.
Starkare EU-polis mot terrorism
10 dec - 2020
EU ska bli bättre på att bekämpa terrorismen. Ett nytt förslag innebär mer spaning på nätet, bättre skydd i städerna och ger Europol större befogenheter. Inrikesminister Mikael Damberg (S) välkomnar strategin och ser nu fram emot de konkreta förslagen.
– Det här ligger väl i linje med många av de svenska prioriteringarna, säger Damberg till TT/GP.
Frankrike presenterar ny antiterrorlag
10 dec - 2020
Lagförslaget vill förhindra att Frankrike blir en grogrund för terrorism, bland annat genom att införa obligatorisk grundskola från tre års ålder och förbjuda tvångsäktenskap, uppger Ekot.
Svensk inför rätta för terrordåd i Bryssel
7 dec - 2020
En är död, en är svensk och en var mest jagad i Europa. Nu ska det avgöras vilka som ska ställas inför rätta för de blodiga terrordåden i Bryssel 2016, skriver TT/GP.
Nicolas Sarkozy inför rätta misstänkt för korruption och maktmissbruk
25 nov - 2020
I Frankrike inledes på måndagen en rättegång mot landets förre president Nicolas Sarkozy. Han misstänks bland annat för att ha försökt muta en domare i utbyte mot information om ett annat korruptionsmål mot honom själv, rapporterar Yle.
Politiker fast i maffiatillslag i Italien
20 nov - 2020
Polis har slagit till mot 'Ndrangheta-maffian i södra Italien. Totalt 19 personer har gripits – bland dem ordföranden i Kalabriens regionfullmäktige, skriver TT/SvD. Domenico Tallini, som tillhör den tidigare premiärministern Silvio Berlusconis högerparti Forza Italia, anklagas för att ha låtit en maffiaklan som lyder under 'Ndranghetan öppna en apotekskedja i Kalabrien i strid med reglerna.
EU-ministrar överväger luckra upp krypteringen i meddelandeappar
13 nov - 2020
EU:s inrikesministrar diskuterar i dag fredag om myndigheter borde få tillgång till innehåll användare delar privat via Whatsapp, Telegram och liknande appar, för att bättre kunna motarbeta terrorbrott, skriver Yle. Det skulle samtidigt inkräkta på den personliga integriteten.
EU vill stoppa utländskt stöd till religiösa organisationer
13 nov - 2020
Utländska aktörers möjligheter att finansiera religiösa organisationer ska begränsas. Det väntas EU:s inrikesministrar säga på fredagen i ett gemensamt uttalande efter den senaste tidens terrorattacker, rapporterar Ekot.
Frankrike vill reformera Schengen – ska förhindra terrorism
6 nov - 2020
Frankrikes president Emmanuel Macron vill reformera Schengen och införa hårdare gränskontroller inom EU för att förhindra terrorism. Förslaget ska lämnas till EU-länderna, rapporterar Reuters/SVT.
Massgripande i insats mot barnhandel i Europa
5 nov - 2020
388 personer har gripits i en samordnad polisinsats mot människohandel med barn i flera länder i Europa, meddelar Europol, enligt TT/SVT. I insatsen upptäcktes 249 troliga offer i tolv länder.
Angriparen i Wien agerade på egen hand
5 nov - 2020
Den 20-årige man som genomförde ett dödligt skottdådet i Österrikes huvudstad Wien agerade på egen hand, uppger inrikesminister Karl Nehammer, enligt TT/SvD. Slovakisk underrättelsetjänst hade informerat Österrike om gärningsmannens försök att köpa ammunition före dådet.
Efter terrordådet: Grå vargarna förbjuds i Frankrike
5 nov - 2020
Frankrike har nu förbjudit den turkiska ultranationalistiska organisationen Grå vargarna. Beslutet togs vid ett regeringsmöte på onsdagen, uppger Ekot. I underlaget står att den turkiska ultranationalistiska organisationen i många år varit inblandad i en rad våldsamma attacker både mot kurder och armenier på fransk mark.
Storbritannien höjer terrornivån till näst högsta
4 nov - 2020
Storbritannien höjer sin terrorhotnivå till den näst högsta på landets femgradiga skala. Det betyder att den brittiska underrättelsetjänsten MI5 nu bedömer att en terrorattack är "mycket trolig", rapporterar Ekot.
Flera döda i Wien – gärningsman på fri fot
3 nov - 2020
Polis i närheten av operan i centrala Wien, efter vad som beskrivs som ett terrordåd. Polisens specialstyrkor söker efter misstänkta gärningspersoner efter terrordådet i Österrikes huvudstad Wien. Minst en person uppges vara på fri fot, skriver TT/SvD. Attacken inträffade vid 20-tiden på måndagskvällen på sex platser i centrala Wien, vid bland annat Schwedenplatz, i närheten av en synagoga, och den stora gågatan Graben.
Frankrike höjer terrornivån efter knivattack i Nice
30 okt - 2020
Tre personer mördades på torsdagsmorgonen av en gärningsman i en kyrka i Nice. Utredningen har tagits över av franska antiterroråklagare och terrornivån i landet har höjts till den högsta, skriver DN. Nu skärper landet säkerheten kring skolor och kyrkor.
Peter Lundgren (SD) frias från sexuellt ofredande
29 okt - 2020
EU-parlamentarikern Peter Lundgren frias från sexuellt ofredande. Tidigare Europaparlamentariker Kristina Winbergs vittnesuppgifter om sexuellt ofredande är inte, ensamma eller i förening med annan utredning, tillräckliga för att läggas till grund för en fällande dom i målet, skriver tingsrätten, uppger DN.
Brittisk lag ska stoppa dömda EU-medborgare
22 okt - 2020
Storbritannien kommer att införa nya hårdare regler för EU-medborgare med brottsregister. Bland annat förbjuds den som dömts till minst ett års fängelse inträde i landet, skriver TT/SvD.
Slovakisk extremhögerledare dömd till fängelse
13 okt - 2020
Marian Kotleba, ledare för nynazistiska Vårt Slovakien, dömdes på måndagen till fyra år och fyra månaders fängelse för hatbrott, rapporterar Reuters. Enligt domstolen hade Kotleba arrangerat ett välgörenhetsevenemang med nazisttema med syfte att undertrycka grundläggande fri- och rättigheter. Domen kan överklagas till högsta domstolen, om den bekräftas blir Kotleba även av med sin plats i det slovakiska parlamentet.
Polisen: Antisemitism bakom attack i Hamburg
6 okt - 2020
Attacken mot en judisk student utanför en synagoga i Hamburg i norra Tyskland utreds som mordförsök med antisemitiska motiv, enligt polisen. Den 26-årige studenten fick flera slag i huvudet med en skyffel på söndagen och skadades allvarligt, skriver TT/SvD.
Protester belyser korruption i Bulgarien
21 sep - 2020
Trots demonstranternas krav på premiärministerns avgång efter korruptionsanklagelser, vägrar Bulgariens regeringschef att ge upp, rapporterar TT/SvD. I stället har han föreslagit en grundlagsändring – i ett försök att köpa sig tid, enligt kritiker. Nu är många oroliga att demokratin är under hot i Bulgarien – medan EU står och tittar på.
Affärsman frias för journalistmord
4 sep - 2020
Den slovakiske affärsmannen Marián Kočner misstänks ha beställt mordet på den grävande journalisten Ján Kuciak i februari 2018, rapporterar FT. En domstol friade på torsdagen dock Kočner med hänvisning till att det gått att bevis att han beordrade mordet. Hans misstänkta medhjälpare Alena Zsuzsová frisas också samtidigt som Tomás Szabó dömdes till 25 års fängelse för att ha utfört mordet.
Utökat EU-samarbete om beslag
3 sep - 2020
Rättsväsendets myndigheter ska enklare kunna samarbeta med övriga EU-länder kring att komma åt kriminellas brottsvinster. Svenska myndigheter ska också verkställa andra länders beslut om frysning och förverkande, skriver Publikt. En ny EU-förordning om ömsesidigt erkännande av beslut om frysning och beslut om förverkande införs den 1 december.
Dödligt våld minskade i EU – ökade i Sverige
2 sep - 2020
Det dödliga våldet i EU minskade mellan 2011 och 2016, till drygt 3100 fall per år, rapporterar Eurostat på onsdagen. Det motsvarar en minskning från 0,94 fall per 100 000 till 0,69 fall. I Sverige ökade under samma period antalet dödsfall från 0,77 till 0,94 fall per 100 000 invånare.
Anklagelse: Maltesisk toppolitiker bakom journalists död
28 aug - 2020
I oktober 2017 mördades den maltesiska granskande journalisten Daphne Caruana Galizia i en bilbomb. I höstas greps affärsmannen Yorgen Fenech misstänkt för inblandning. I förhör pekar Fenech ut det förre maltesiske premiärministern Joseph Muscats kabinettssekreterare Keith Schembri för att vilja se Caruana Galizia död. ”Fullfölj, fullfölj, fullfölj” ska Schembri ha sagt i en diskussion om att låta mörda journalisten och betalt en mellanhand för dådet, rapporterar Reuters.
Säpo: Kan öka risk för attentat i Sverige
26 aug - 2020
Runt 25 personer som enligt Säkerhetspolisen har koppling till våldsbejakande högerextremism har stridit i Ukraina eller fått stridsträning i Ryssland eller i olika EU-länder, visar en ny rapport, uppger Ekot. Personerna kan nu utgöra en säkerhetsrisk i Sverige.
Månadslång protest i Bulgarien
5 aug - 2020
Sedan början av juli har det pågått protester i Bulgarien mot den sittande mitt-högerregeringen under ledningen av premiärminister Boyko Borissov. Protesterna startade efter att riksåklagaren beordrat ett beväpnat säkerhetsteam att göra en husransakan i presidentpalatset, uppger Financial Times/Novinite.com. Demonstranterna kräver regeringens och riksåklagarens avgång med anklagelser om korruption. Bulgarien är EU:s fattigaste, mest korrupta land och landet med minst pressfrihet.
Salvini blir av med åtalsimmunitet
31 jul - 2020
I Italien beslutade senaten på torsdagen att partiledaren för högerradikala La Lega, Matteo Salvini, ska bli av med sin åtalsimmunitet i ett fall från i fjol, rapporterar Ekot. Fallet handlar om en båt med flyktingar som inte fick släppas i land på Sicilien när Salvini var inrikesminister. Det här är andra gången i år som senaten tar bort åtalsimmuniteten för Salvini. I oktober ställs han inför rätta i ett annat liknande fall på Sicilien. Salvini riskerar utöver fängelse också att inte få ställa upp i framtida italienska val.
Inbrottsvåg mot EU-parlamentariker i Bryssel
2 jul - 2020
EU-parlamentet i Bryssel har drabbats av en inbrottsvåg under coronautbrottet. Medan ledamöter och anställda har jobbat hemifrån har deras kontor i parlamentsbyggnaden länsats på värdesaker. Minst 50 kontor ska vara drabbade, enligt Politico/Ekot.
Tidigare fransk premiärminister får fängelse
30 jun - 2020
François Fillon, tidigare fransk premiärminister och presidentkandidat, dömdes på måndagen till fem års fängelse, varav tre villkorlig, för att ha fuskat med skattepengar när han skapade en falska anställning åt sin fru, rapporterar Le Monde. Fillon måste även betala böter på 375 000 euro och frun döms till tre års villkorligt fängelse. Paret kommer överklaga domen.
Europadomstolen: Frankrike får rätt om fråntagna medborgarskap
26 jun - 2020
Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg ger Frankrike rätt i frågan om fem personer med dubbla medborgarskap som har fråntagits sina franska medborgarskap efter att ha dömts för terroristbrott, rapporterar Ekot.
10 människor dog i terroristattack 2019
24 jun - 2020
2019 dog 10 människor och 27 skadades under terroristattacker. Samtliga dödade och alla skadade utom en för offer för jihadister. Av sammanlagt 119 attacker som utfördes 64 i Storbritannien. Det framgår av Europols årliga rapport. Närmare hälften av attackerna utfördes av etniska grupper eller separatister.
Svenska banker möjliggjorde misstänkt bedrägerinätverk i Baltikum
16 jun - 2020
Idag kan SVT Nyheter avslöja att svenska banker, trots en lång rad varningssignaler, möjliggjort för ett bolagsnätverk i Lettland som slussat mångmiljonbelopp till kryptovalutaföretag, brevlådebolag och maltesiska finansinstitut. Upp till 300 miljoner kronor är försvunna. Över två tusen europeiska investerare och småsparare har troligen förlorat allt de satsat.
Bulgarisk minister ville tysta ner fusk med EU-pengar
10 jun - 2020
Bulgariens jordbruksminister Desislava Taneva har avslöjats med att försöka tysta ner fusk med EU-pengar. I en inspelning från ett privat möte uppmanar Taneva jordbrukare att inte tala öppet om oegentligheterna, uppger Ekot.
Tre aktuella EU-frågor för justitieministrarna
3 jun - 2020
EU-ländernas justitieministrar träffas i morgon torsdag på video för att diskutera tre frågor. Dels hur privata ekonomiska fordringar ska hanteras mellan EU-länderna inför en framtida kapitalmarknadsunion och vilket lands regler som ska gälla vid tvist. Ministrarna ska även prata om hur utlämning av EU-medborgare till länder utanför EU ska ske vid misstanke om landet missbrukar möjligheten till utlämning för att straffa personer på politiska grunder, exempelvis oppositionspolitiker och journalister. En tredje fråga för mötet är coronakrisens eventuella effekter på rättsstatens principer.
Fransk ex-president beskylls för sexuella trakasserier
12 maj - 2020
En tysk kvinnlig journalist beskyller den tidigare franske presidenten Valery Giscard d’Estaing, 94, för sexuella trakasserier. Åklagare i Paris har inlett en preliminär utredning med anledning av fallet, skriver Yle. Reportern Ann-Kathrin Stracke, 37, säger att Giscard vid en intervju för två år sedan tre gånger rörde vid hennes rumpa då de fotograferades tillsammans efter intervjun.
EU-politiker vill inte att premiärminister ska budgetförhandla
8 maj - 2020
Ledamöterna i EU-parlamentets budgetkontrollutskott uppmanar den tjeckiske premiärministern Andrej Babiš att inte delta i förhandlingarna om unionens långtidsbudget så länge inte denne löser de intressekonflikter som EU-kommissionen nu utreder. Den tidigare affärsmannen och miljonären Babiš äger en företagsgrupp som fått EU-bidrag. Kritiker menar att hans nuvarande post som premiärminister gör att han kan förhandla fram ytterligare stöd till sitt företag.
Domstol: Fel att sparka rumänsk korruptionsåklagare
6 maj - 2020
2018 avskedades den dåvarande chefen för Rumäniens antikorruptionsmyndighet, Laura Codruța Kövesi, efter att hon kritiserat en ny lag som urvattnade landets korruptionslagstiftning. Många menar att det berodde på att hon varit en nagel i ökat för den rumänska makteliten. På tisdagen slog Europadomstolen fast att avskedandet skett på felaktiga grunder eftersom de rumänska myndigheterna bröt mot yttrandefriheten och rätten till en rättvis rättegång. Trots protester från den rumänska regeringen är Codruța Kövesi nu chef för Europeiska åklagarmyndigheten.
Europarådet: Sverige har högst kostnad för fängslade
8 apr - 2020
336 euro per dag är kostnaden för en person i fängelse i Sverige, enligt den senaste fängelseapporten från Europarådet. Det är den högsta kostnaden i Europa om man bortser från mikrostater som San Marino. Den längsta dagskostnaden för fängslade hade Ryssland med 2,4 euro.
Slovakisk journalistmördare får 23 års fängelse
7 apr - 2020
En tidigare soldat har dömts till 23 års fängelse för mordet på den undersökande slovakiske journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö för två år sedan, rapporterar Der Spiegel. Mordet misstänks vara ett beställningsmord från den inflytelserike affärsmannen Marian Kočner som dock avvisar alla anklagelser.
USA terrorstämplar ryska ultranationalister
7 apr - 2020
USA terrorstämlar nu ultratnationalistiska Ryska empiriska rörelsen, bland annat med hänvisning till attacker som genomförts av svenska nazister i Göteborg, uppger Ekot. Det är första gången någonsin som det amerikanska utrikesdepartementet terrorstämplar en vitmakt-grupp. I motiveringen nämns Ryska empiriska rörelsens arbete med att ge stridsutbildning till europeiska nynazistiska grupper.
Ukrainsk ex-minister utreds för mord
26 mar - 2020
"Bostadens ägare gick till sovrummet, tog en pistol, återvände till köket och sköt sin vän", det påstår ukrainsk polis som har frihetsberövat landets tidigare utrikesminister Leonid Kozjara för misstanke om mord, enligt TT/SvD.
Fyra miljarder i böter för Swedbank
20 mar - 2020
Swedbank får böta fyra miljarder kronor för att man har varit för dålig på att motverka penningtvätt i Baltikum. Det meddelade Finansinspektionen på torsdagen, uppger Ekot. Banken får också en varning för att man aktivt har motverkat Finansinspektionens undersökning genom att undanhålla information.
13 domare gripna i samband med slovakiskt journalistmord
13 mar - 2020
I veckan greps 13 domare och fem andra personer i Slovakien misstänkta för korruption och för att ha försvårat den rättsliga utredningen i samband med mordet på den undersökande journalisten Ján Kuciak för två år sedan, rapporterar Deutsche Welle. De 18 gripnas identitet är okänd med de tros tillhöra ett närverk av domare, politiker och åklagare som mutats av affärsmannen Marián Kočner som tros ha beställt mordet på Kuciak och dennes fästmö.
Boris Johnsons lyxresa utreds
9 mar - 2020
Den brittiske premiärministern konservative Boris Johnsons semesterresa över nyår till en privatägd ö till Karibien ska enligt Johnsons egen uppgift finansierats av affärsmannen David Ross. Enligt Ross var beloppet på cirka 183 000 kronor “ett slags understöd”. Bjudresan granskas nu av det brittiska parlamentets kontrollant, uppger The Guardian.
Spanien kan bli tionde europeiska landet med samtyckeslag
4 mar - 2020
Den spanska regeringen tog på tisdagen det första steget mot ett lagförslag om att klassa sexuellt umgänge utan explicit samtycke som våldtäkt, rapporterar El País. Spanien skulle då bli det tionde landet i Europa med en sådan lagstiftning, enligt Amnesty.
Trafficking växande problem på norra Cypern
25 feb - 2020
Människohandeln ökar på det turkcypriotiska norra Cypern, rapporterar Ekot. Unga afrikaner lockas till universiteten med löften om stipendier, som inte infrias, och tvingas i stället till prostitution och exploatering av kriminella ligor.
Ex-premiärminister inför rätta i Frankrike
24 feb - 2020
Rättegången mot Frankrikes tidigare premiärminister François Fillon och hans fru Penelope inleds, rapporterar TT/SvD. François Fillon är anklagad för förskingring av allmänna medel och hans fru är anklagad för medhjälp till förskingring samt undanhållande av allmänna medel.
EU ska registrera dömdas fingeravtryck
30 jan - 2020
Ett EU-gemensamt, lättillgängligt register med fingeravtryck och uppgifter om fängelsedömda personer från länder utanför unionen är på gång,rapporterar Ekot.
Ryssar efterlysta för bulgarisk giftattack
24 jan - 2020
Bulgarien utfärdar arresteringsorder för tre ryska medborgare som misstänks ligga bakom en uppmärksammad giftattack mot en vapenhandlare, rapporterar TT/SvD. Ett möjligt samband med förgiftningen av ryske ex-spionen Sergej Skripal i brittiska Salisbury utreds.
Rekordlåg andel fängslade i EU-länderna
20 jan - 2020
Under 2017 fanns det i genomsnitt 116 fängslade personer per 100 000 invånare i EU-länderna vilket enligt Eurostat är den lägsta andelen sedan 2000. Sverige hade efter Finland den lägsta andelen fängslade i EU: 57 per 100 000 invånare. Högst ande fängslade i EU hade Litauen med 232 per 100 000.
Danmarks regering vill ha skärpta terrorlagar
17 jan - 2020
Den danska regeringen föreslår skärpt terrorlagstiftning. Bland annat vill regeringen att fängelsestraffen ska höjas för terrorbrott och att personer som dömts för terrorbrott, efter avtjänat fängelsestraff, ska kunna förbjudas att kontakta vissa andra dömda för samma brott. Man ska också kunna förbjudas att vistas i ett särskilt geografisk område, ett så kallat zonförbud i upp till tio år, rapporterar Ekot.
Maffian och tjänstemän på Sicilien fuskade till sig miljoner i EU-stöd
16 jan - 2020
Italiensk polis har gripit 94 personer på Sicilien misstänkta för att ha lurat till sig flera miljoner euro i form av EU:s jordbruksstöd, skriver Yle. Bland de gripna finns cheferna för två maffiafamiljer, en notarie, företagare och offentliga tjänstemän som arbetar med att hjälpa jordbrukare att få EU-stöd.
Hotade tyska politiker kan få vapen
15 jan - 2020
Vapenlicens till politiker som hotas av högerextremister. Kravet har i Tyskland utlöst en het debatt om bristande polisskydd och politiker som ger upp i spåren av hatkampanjer, knivattacker och saboterade bilar, skriver SvD.
Kriminalitet i Malmö diskuterades i EU-parlamentet
14 jan - 2020
EU-parlamentet i Strasbourg tycktes ha blivit helsvenskt ett tag under måndagskvällen när ledamöterna debatterade gränsöverskridande brottslighet, rapporterar TT/Aftonbladet. Fokus låg inledningsvis nästan helt på situationen i framför allt Malmö, med flitiga inlägg från främst svenska och danska ledamöter på plats.
Ex-soldat erkänner mord på slovakisk journalist
14 jan - 2020
Den tidigare soldaten Miroslav Marček erkände på måndagen att han mördade den slovakiske grävande journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö för närmare två år sedan, rapporterar Reuters. Dådet misstänks vara ett beställningsmord från bland annat affärsmannen Marian Kočner.
EU-debatt om situationen i Malmö
10 jan - 2020
På måndag i nästa vecka debatterar EU-parlamentet situationen i Malmö och den gränsöverskridande brottslighetens påverkan på EU:s fria rörlighet.
Fransk ex-president inför rätta i höst
9 jan - 2020
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy är misstänkt för korruption och ska ställas inför domstol i oktober i år, skriver Le Monde. Sarkozy står åtalad för att 2014 ha försökt få ut hemligstämplad information rörande ett annat rättsfall. Ex-presidenten är dessutom misstänkt för att ha spenderat dubbelt så mycket i sin återvalskampanj som regelverket tillåter.
EU-parlamentet till Maltas ledare: Avgå nu
18 dec - 2019
EU-parlamentet röstade på onsdagen för en uppmaning till Maltas socialdemokratiske premiärminister Joseph Muscat att avgå. Detta med anledning av att utredningen om mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia indikerat att Muscat närstående personer varit inblandade. Alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för avgångsuppmaningen.
Lundgren häver immunitet – låter sig ställas inför rätta
13 dec - 2019
SD-politikern Peter Lundgren har valt att själv häva sin åtalsimmunitet som EU-parlamentariker. Han kan därmed ställas inför rätta i Sverige för sexuellt ofredande, rapporterar SvD. I slutet av november meddelade åklagarmyndigheten att EU-parlamentarikern Peter Lundgren ska åtalas för sexuellt ofredande, alternativt ofredande – anklagelser som han nekar till.
Stort antiterrortillslag i Danmark
12 dec - 2019
Den danska polisen har gripit omkring 20 personer och har gjort husrannsakan på cirka 20 adresser i en stor antiterroroperation, rapporterar Yle. En del av dem har gripits misstänkta för förberedelse för terrorbrott. Polischef Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamnspolisen säger att de är misstänkta för att ha försökt skaffa skjutvapen och sprängämnen. Fallet handlar om misstänkt förberedelse av ett terrorattentat med ett militant, islamistiskt motiv.
Nederländerna sänker nivån på terrorvarning
10 dec - 2019
För första gången sedan 2013 sänker Nederländerna risknivån för möjligheten av terrordåd i landet, rapporterar EUobserver.
Utredningen mot Tjeckiens Babiš återupptas
5 dec - 2019
Brottsutredningen mot Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš, som misstänkts för bedrägeri, återupptas meddelar landets statsåklagare, enligt TT/GP. Fallet behöver utredas mer för att avgöra om det kan leda till åtal eller läggas ner, tillägger statsåklagaren.
Tjeckiens premiärminister fälls i EU-granskning – måste betala tillbaka miljoner
4 dec - 2019
EU-kommissionen har kommit fram till att Tjeckien måste betala tillbaka motsvarnade 100 miljoner kronor i EU-stöd som gått till koncernen Agrofert som tidigare ägdes av premiärminister Andrej Babiš. Kommissionen anser att det förekommit intressekonflikter trots att Babiš skrivit över ägarskapet för koncernen på närstående och att stöden betalats ut i strid med både europeisk och tjeckisk lag. Det rapporterar Český rozhlas som läst den läckta EU-granskningen. Tjeckien har två månader att svara på kommissionens invändningar. Premiärminister Andrej Babiš kallar dock redan nu resultatet ”absurt” och ”helt ogrundat”.
Tidning: Maltas premiärminister väntas avgå
29 nov - 2019
Maltas socialdemokratiske premiärminister Joseph Muscat väntas inom kort meddela att han avgår, skriver Times of Malta. Flera honom närstående medarbetare misstänks för inblandning i mordet på den grävande journalisten Daphne Caruana Galizia 2017.
SD:s Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande
29 nov - 2019
En åklagare har i dag fredag åtalat EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) för sexuellt ofredande, alternativt ofredande. Händelsen ska ha ägt rum på ett hotellrum i Nacka i mars 2018, enligt ett uttalande från Åklagarmyndigheten.
Som EU-parlamentariker har man immunitet men den kan tas bort genom en omröstning. Läs mer om hur den parlamentariska immuniteten fungerar.
EU-länder uppmanas anta konvention mot kvinnovåld
28 nov - 2019
EU-parlamentet röstade på torsdagen med siffrorna 500-91 för en uppmaning om att alla EU-länder bör ratificera Istanbulkonventionen mot våld mot kvinnor från 2011. Sju EU-länder har i dag inte gjort det.
Alla svenska EU-parlamentariker som deltog i omröstningen röstade för resolutionen förutom Sverigedemokraternas Peter Lundgren och Charlie Weimers som lade ned sina röster.
Maltesisk tjänsteman avgår efter journalistmord
27 nov - 2019
På Malta har en tjänsteman nära premiärminister Joseph Muscat avgått, rapporterar Ekot. Mannen har under morgonen förhörts av polis av allt att döma angående utredningen kring mordet på den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia för två år sen. Tjänstemannen misstänks ha band till den företagsledare som greps i förra veckan och som förekommer i den undersökning om korruption bland politiker och tjänstemän på Malta som journalisten höll på med när hon mördades.
Europeisk attack mot IS på internet
25 nov - 2019
Polismyndigheter i Europa har med stor framgång attackerat terrorrörelsen IS verksamhet på internet genom att slå ut flera servrar som användes av rörelsen, uppger det europeiska polissamarbetet Europol.
– De har försvunnit från en viktig del av internet, säger Eric Van Der Sypt, talesperson för belgiska åklagarmyndigheter, vid en presskonferens på Europols högkvarter i Haag i Nederländerna, uppger TT/SvD.
EU-standard mot mutor – men först 2023
22 nov - 2019
Svenska SIS leder arbetet med att ta fram en EU-standard för integritet och ansvarighet i offentlig upphandling. Men arbetet dröjer, först 2023 väntas standarden vara klar, skriver Upphandling24.
Son till expresident dödad på tyskt sjukhus
21 nov - 2019
Fritz von Weizsäcker, son till den tidigare förbundspresidenten Richard von Weizsäcker, blev attackerad på ett sjukhus i Berlin, uppger TT/SvD. Det var i samband med att Weizsäcker, som är läkare, höll en föreläsning under tisdagskvällen som en knivbeväpnad och misstänkt mentalt störd medelålders man attackerade honom. Skadorna som presidentsonen fick i samband med attacken var så allvarliga att han avled, trots försök att rädda hans liv.
Malta vill benåda misstänkt – om han avslöjar vem som beställde journalistmord
20 nov - 2019
Den man som misstänks ha agerat mellanhand i samband med mordet på Daphne Caruana Galizia kan benådas – om han avslöjar vem som egentligen ligger bakom bilbomben som dödade journalisten, rapporterar SVT. Det har gått drygt två år sedan den maltesiska journalisten Daphne Caruana Galizia dödades i en bilbomb. Nyligen åtalades tre män för mordet och så sent som i torsdags greps ytterligare en man.
Man gripen för terrorplaner i Tyskland
20 nov - 2019
Tysk polis har gripit en man som misstänks för att ha planerat en terrorattack, skriver TT/Aftonbladet. I ett tillslag mot mannens lägenhet i Berlin hittades bland annat kemikalier och andra material som kan användas till bombtillverkning. Innan dess hade han deltagit i en chattgrupp som enligt åklagaren är känd inom islamistiska kretsar.
Större problem med korruption i Norden
18 nov - 2019
Sverige och övriga länder i Norden ses i internationella sammanhang som länder med låg korruption men enligt organisationen Transparency International har länderna fått allt mer problem.
– Det vi har sett är att tyvärr har det gått i fel riktning. Det har kommit fler sådan typer av affärer och exemplen är ju Swedbank, Ericsson och vi får väl se vad som händer med SEB här i veckan då, sade Ulrik Åshuvud är ordförande för Transparency International Sverige till Ekot.
Turkiet börjar skicka fångade IS-terrorister till EU-länder
11 nov - 2019
Det turkiska inrikesministeriet meddelade på måndagen att sju tyska IS-medlemmar ska skickas hem senare i veckan. Turkiet förbereder också utvisning av elva franska IS-terrorister samt misstänkta jihadister från Nederländerna och Danmark, rapporterar Yle.
Reportermord tvingar bort fler toppar
8 nov - 2019
Det slovakiska parlamentets biträdande talman avgick på torsdagen på grund av sina kontakter med en affärsman som åtalats för att ha beordrat det uppmärksammade mordet på journalisten Ján Kuciak, skriver TT/SvD.
Europeiska ledare anklagas för fiffel med EU-bidrag
5 nov - 2019
New York Times anklagar Viktor Orbán och Andrej Babiš – Ungerns och Tjeckiens premiärministrar – för missbruk av EU:s jordbruksstöd, rapporterar Ekot med hänvisning till en artikel i New York Times. Populistiska regeringar och oligarker i Öst -och Centraleuropa berikar sig själva eller nära vänner med hjälp av EU-bidrag, enligt granskningen.
Europeisk penningtvättsbekämpare övervägs
31 okt - 2019
EU-ländernas finansministrar väntas i december ge kommissionen i uppdrag att granska möjligheterna för att inrätta en oberoende myndighet med med uppdrag att se till att banker och andra finansiella institutioner följer EU-lagar om penningtvätt, skriver FT. Idén har uppstått efter att flera stora penningtvättsaffärer, bland annat Danske bank i Estland, uppdagats.
Åklagare: Svårare bekämpa brott efter brexit
30 okt - 2019
Brexit kommer att försämra svenska åklagares samarbete med brittiska brottsbekämpande myndigheter, enligt chefsåklagare Solveig Wollstad vid Eurojust, rapporterar Ekot.
Två skadades i skottdrama utanför fransk moské - 84-årig man med högerextrem koppling gripen
29 okt - 2019
Fransk polis har gripit en man i samband med ett skottdrama vid en moské i sydvästra Frankrike, rapporterar Yle. Två män - 74 och 78 år gamla - skadades vid skottlossningen som skedde i dag på eftermiddagen i Bayonne. De båda männen försökte förhindra gärningsmannen att tända eld på moskén. Den misstänkta mannen är 84 år gammal och har militär bakgrund, uppger polisen.
EU kan starta myndighet mot penningtvätt
11 okt - 2019
EU:s finansministrar ska överväga att skapa en EU-myndighet mot penningtvätt: den ska ta ett bredare grepp och inte bara övervaka finanssektorn utan också fastigheter och andra sektorer, rapporterar Direkt/Di.
Sverige vill utreda medverkan i åklagarmyndighet
8 okt - 2019
EU-länderna har bestämt att inrätta en Europeisk åklagarmyndighet, Eppo, för att bekämpa korruption och bedrägerier med EU-medel. Sex länder, däribland Ungern, Polen och Sverige, står utanför samarbetet. Men har sedan en tid tillbaka har Sverige ångrat sig och en statlig utredning kommer att tillsättas av regeringen under hösten för att nästa år ge besked om förutsättningarna för ett svenskt deltagande i Eppo, inklusive eventuella behov av lagstiftningsarbete och andra åtgärder.
Kokalari leder EPP-arbete mot kvinnovåld
20 sep - 2019
Istanbulkonventionen, som bland andra Sverige och 20 andra EU-länder har antagit, vill motverka våld mot kvinnor. Europaparlamentets största partigrupp, EPP, har nu gett moderaten Arba Kokalari uppdraget att föra gruppens talan i arbetet med att få de återstående EU-länderna att ratificera och implementera konventionen.
– Våld mot kvinnor hotar enskildas trygghet och jämställdheten i stort. Därför krävs nu kraftfulla åtgärder för att stoppa våldet. Istanbulkonventionen är ett viktigt steg för att nå dit, säger Arba Kokalari i ett uttalande till Europaportalen.
EU-länderna ändrar sig – stödjer rumänska som chef för europeisk åklagarmyndighet
19 sep - 2019
Medlemsländernas EU-ambassadörer röstade på torsdagen för att den rumänska antikorruptionsåklagaren Laura Codruța Kövesi ska bli den första chefen för EU:s nya åklagarmyndighet Eppo. Länderna backar därmed från sin tidigare kandidat, fransmannen Jean-François Bohnert, och går på samma linje som EU-parlamentet som tidigare röstat för Kövesi. Sverige, som tillsammans med bland annat Ungern och Polen står utanför Eppo-samarbetet som ska granska misstänkta bedrägerier med EU-medel med start nästa år, deltog inte i omröstningen.
EU: Belgiens kommissionärskandidat anklagas för korruption
17 sep - 2019
Ytterligare en kandidat att bli ny EU-kommissionär har hamnat i hetluften. Det är Belgiens Didier Reynders, som anklagas för omfattande korruption av en tidigare säkerhetsagent, skriver DN. Reynders tillbakavisar anklagelserna.
Jean-Marie Le Pen åtalas för missbruk av EU-medel
16 sep - 2019
Jean-Marie Le Pen, 91, – grundaren av det franska högerextrema partiet Nationella fronten, nu Nationell samling – åtalas för missbruk av offentliga medel. Han misstänks ha använt EU-medel för att avlöna sina partimedarbetare - pengar som var öronmärkta för parlamentsassistenter i Bryssel och Strasbourg, skriver Yle.
Tjeckiens Babiš slipper utredning
16 sep - 2019
Brottsutredningen mot Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš som misstänkts för bedrägeri läggs ner, enligt statsåklagaren. Det skriver TT/GP. Misstankarna har gällt oegentligheter kring ett EU-bidrag på två miljoner euro som betalades ut till miljardären Babišs bolag Agrofert för tio år sedan.
Fransk talman utreds för korruption
12 sep - 2019
Richard Ferrand, talman i den franska nationalförsamlingen, utreds för finansiella oegentligheter, uppger TT/SvD. Ferrand, som har nära kopplingar till president Emmanuel Macron, nekar till anklagelserna.
EU upprättar gemensam databas för att komma åt terrorism
6 sep - 2019
För att stärka det rättsliga samarbetet mellan medlemsstaterna i kampen mot terrorism har det nu bildats ett antiterrorismregister vid EU:s juridiska samarbetsorgan Eurojust, uppger Ekot. Antiterrorregistret som trädde i kraft den 1 september kommer att göra det möjligt att se samband mellan utredningar och åtal mot terrormisstänkta.
Danmark vill säkra gränsen mot Sverige bättre
15 aug - 2019
Danmarks statsminister Mette Frederiksen vill nu se över möjligheterna att stärka övervakningen vid gränsen mot Sverige. Beskedet kommer efter att det blivit känt att två svenska män misstänks ligga bakom sprängattentatet mot danska Skattestyrelsen förra veckan, rapporterar Ekot.
Ny fransk sexbrottslag har fällt över 700
7 aug - 2019
I Frankrike har över 700 personer dömts sedan en ny lag, mot sexuella trakasserier på gator och i kollektivtrafiken, trätt i kraft för ett år sedan, skriver den franska regeringen på twitter, rapporterar Ekot.
EU-kommissionär varnar för att drönare kan användas i terrorsyfte
5 aug - 2019
EU-kommissionen varnade på lördagen i tysk media för alltmer avancerade drönare som kan användas i terroristiskt syfte, uppger Yle.
Kemisk kastrering införs som straff i Ukraina
17 jul - 2019
Parlamentet i Ukraina röstade nyligen för att personer mellan 18 och 65 år, som dömts för sexualbrott mot barn kan tvingas till kemisk kastrering, rapporterar Ekot. Flera människorättsorganisationer riktar kritik mot den nya lagen och kräver att landets president lägger in sitt veto.
Tjeckiens premiärminister anklagas för förtal
5 jul - 2019
Tjeckiens premiärminister Andrej Babiš stäms nu av tjeckiska Transparency International för förtal, rapporterar Ekot. Babiš utreds redan sen ett år av EU för jäv och för att ha mottagit felaktiga EU-bidrag i mångmiljonbelopp. Pengarna har gått till företag, som premiärministern kontrollerar.
Hans retorik mot kritikerna har varit aggressiv och han kallar genomgående Transparency International för Korrupta Transparency vilket organisationen nu stämmer honom för.
Politikermord: Nya gripanden i Tyskland
28 jun - 2019
Polisen i Tyskland har gripit ytterligare två personer efter mordet på den kristdemokratiske politikern Walter Lübcke, där personen som erkänt mordet är känd som högerextrem, uppger Ekot. Också inrikesminister ser allvarligt på situationen.
Tysk nynazist erkänner politikermord
27 jun - 2019
Den 45-årige mannen är sedan tidigare dömd för rasistiskt våld. Under onsdagen erkände han mordet på den kristdemokratiske regionpolitikern Walter Lübcke, meddelade inrikesministern Horst Seehofer till AP, enligt SVT. Mannen är känd för polisen sedan tidigare, och har en bakgrund i den våldsbejakande högerextrema miljön i Tyskland.
Terrorgrupp skulle störta Merkel – planerade attentat
26 jun - 2019
Tyska riksåklagaren har väckt åtal mot åtta medlemmar i den högerextrema gruppen Revolution Chemnitz. Männen ska ha förberett terrordåd 2018 och försökt störta regeringen i Berlin, rapporterar SvD.
Fler tyska kvinnor ber om hjälp vid våld
25 jun - 2019
Under fjolåret fick det tyska stödnumret för kvinnor som utsatts för våld 42 000 samtal vilket är en ökning med tolv procent, enligt Süddeutsche Zeitung. Det är femte året på rad som antalet stiger och familjeminister Franziska Giffey tolkar det som ett gott tecken att fler kvinnor tar ett första steg mot att lämna ett våldsamt förhållande.
Belgare gripen för attackplan mot USA
25 jun - 2019
Belgisk antiterrorpolis har gripit en man misstänkt för att ha planerat en attack mot USA:s ambassad i Bryssel, enligt åklagarmyndigheten. Det rapporterar TT/GP.
Hundratusentals demonstrerade i Tjeckien
24 jun - 2019
En demonstration i Tjeckiens huvudstad Prag mot landets premiärminister beskrivs som den största i landet sedan den så kallade sammetsrevolutionen 1989, när den kommunistiska regimen störtades, skriver TT/NSD. På banderollerna syntes budskap som "avgå!" och "vi har fått nog". Demonstranter bar också den tjeckiska flaggan och EU-flaggan.
Inget förtalsåtal mot Kristina Winberg
20 jun - 2019
Det blir inget åtal av den förtalsanmälan som EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) gjort mot den tidigare partikollegan Kristina Winberg.
–Det finns inte tillräckligt starka skäl för allmänt åtal, säger justitiekansler Mari Heidenborg till SVT Nyheter.
Fyra åtalas för nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet
20 jun - 2019
Nederländerna väcker åtal mot tre ryssar och en ukrainsk medborgare med anledning av det malaysiska passagerarplanet MH17, som sköts ner över Ukraina i juli år 2014. Rättegången sker sannolikt i deras frånvaro eftersom Ryssland vägrar att samarbeta, enligt Yle.
Tidigare franske presidenten Sarkozy ställs inför rätta
20 jun - 2019
Under tisdagen avslog domstolen Nicolas Sarkozys överklagan. Rätten kom även fram till att det finns skäl att pröva Sarkozys advokat Thierry Herzog och domaren Gilbert Azibert, rapporterar BFMTV/SVT. Detta är första gången som en president, under den nuvarande femte franska republiken, ställs inför rätta för korruption.
Tusk utfrågades i polsk moms-härva
18 jun - 2019
På måndagen utfrågades Europeiska rådets ordförande, polacken Donald Tusk, i ett utskott i det polska parlamentetet gällande ett misstänkt momsbedrägeri under tiden Tusks parti ledde landet, rapporterar Politico. Utfrågningen, ledd av regeringspartiet Lag och rättvisa, tolkas av vissa som ett sätt att försvaga Tusk inför nästa presidentval där han väntas ställa upp.
– Jag hyser inga illusioner. Jag är inte här eftersom jag har några förhoppningar om att nå sanningen [i frågan], sade Tusk under utfrågningen.
Tidning: Högerextrem bakom politikermord i Tyskland
17 jun - 2019
En person som enligt Der Spiegel har kopplingar till extremhögern har misstänkts för mordet på den tyske lokalpolitikern Walter Lübcke i början av månaden. Tidningen skriver att det i dagsläget dock är oklart om dödsskjutningen är politiskt motiverad.
Strache utreds av korruptionsåklagare
14 jun - 2019
Österrikes tidigare vicekansler Heinz-Christian Strache utreds av en särskild korruptionsåklagare, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA. Enligt nyhetsmagasinet Profil, som hänvisar till anonyma källor i rättsväsendet, gäller misstankarna ett brott som kan liknas vid den svenska rubriceringen trolöshet mot huvudman, rapporterar TT/SvD.
Blev parlamentariker i EU för att fly lagen
14 jun - 2019
En mordmisstänkt grekisk politiker och en korruptionsanklagad lettisk borgmästare hoppas på EU-parlamentet för att kunna slingra sig ur rättvisans grepp på hemmaplan, skriver SvD. Parlamentarikerna är åtalsimmuna men det kan hävas av EU-parlamentet.
Mystiskt tyskt politikermord förbryllar
12 jun - 2019
Det råder fortsatt stor mystik kring mordet på en tysk politiker nära staden Kassel, rapporterar Ekot. Efter dådet för en månad sedan söker polisen fortfarande efter gärningspersonen. Att dådet hyllats av högerextrema kretsar i sociala medier har väckt spekulationer om ett politiskt motiverat mord.
Damberg ska prata IS-tribunal på EU-frukost
7 jun - 2019
Utländska reaktioner efterlyses när inrikesminister Mikael Damberg håller en EU-frukost om arbetet med en gemensam IS-tribunal, skriver TT/SvD. Damberg vill gärna att fler länder engagerar sig.
EU vill utbyta e-bevis med USA
7 jun - 2019
EU har fått klartecken att förhandla med USA om utbyte av brottsbevis som samlas in på nätet, rapporterar Ekot. I dag fungerar det dåligt då europeiska och amerikanska lagar skapar motstridiga skyldigheter för tjänsteleverantörer.
Möte i Sverige om IS-tribunal
4 jun - 2019
Regeringen vill inrätta en internationell domstol, där misstänkta IS-terrorister som har stridit i Syrien och Irak ska ställas till svars. Just nu pågår ett expertmöte i Stockholm med deltagare från elva EU-länder, uppger Ekot.
Ministerstöd räckte inte för toppjobb på Europol
4 jun - 2019
Både inrikesministern och rikspolischefen har gett en hjälpande hand – men det räckte inte. Chefen för Polismyndighetens internationella enhet Ann-Marie Orler får inte toppjobbet som vice chef för Europol, skriver SvD.
Rumänsk S-ledare fängslad
28 maj - 2019
Ledaren för det rumänska socialdemokratiska regeringspartiet PSD, Liviu Dragnea, sätts i fängelse på 3,5 år efter att landets högsta domstol på måndagen slagit fast ett tidigare domslut, rapporterar Romania-Insider. Liviu Dragnea, en av Rumäniens mest inflytelserika politiker, dömdes i fjol för att ha låtit en statlig myndighet avlöna två partimedlemmar för jobb som inte fanns.
Browder: Sverige vågar inte utreda Swedbank
28 maj - 2019
Sverige vågar inte utreda Swedbanks penningtvätt. Det anser penningtvättsavslöjaren Bill Browder. Finansmannen överväger nu att dra de svenska åklagarna till domstol, enligt SvD. Den brittisk-amerikanske finansmannen Bill Browder skräder inte orden om Sveriges förmåga att motarbeta penningtvätt och införa en nationell Magnitskij-lag.
– I Sverige är det mycket prat och lite verkstad, sade han på en pressträff i Stockholm på måndagen.
Rumäner avvisade korruptionsamnesti – regeringspartiet uppmanas avgå
27 maj - 2019
Samtidigt som söndagens EU-val röstade Rumänien mot en ny lag som det socialdemokratiska regeringspartiet PSD föreslagit som skulle ge amnesti för politiker som dömts för korruption. Den icke-bindande folkomröstningen hölls på uppdrag av president Klaus Iohannis som även uppmanade PSD att avgå efter att partiet dessutom fått ett dåligt resultat i EU-valet, rapporterar Romania-Insider.
Finansministern vill se nytt EU-samarbete mot korruption
22 maj - 2019
Socialdemokraterna vill tillsätta en ny arbetsgrupp som ska arbeta mot korruption i EU, rapporterar TT/Di. Gruppen är tänkt att ligga under den Europeiska åklagarmyndigheten, som regeringen först var kritisk emot men nu stödjer, och fokusera på förbyggande åtgärder.
M: EU bör inrätta en europeisk polisstyrka
20 maj - 2019
Moderaterna vill att EU inrättar en europeisk polisstyrka för att bekämpa illegala vapen och narkotika inom Europa. Styrkan ska även kunna operera i Sverige. – Den blir en helt central del om vi ska vinna kriget mot narkotika och de illegala vapnen, säger Tomas Tobé, partiets huvudkandidat i EU-valet, skriver Sydsvenskan/TT.
Schweiz röstade för tuffare vapenlagar
20 maj - 2019
Tragiska dödsfall och terrorism ställdes mot frihet och tradition i söndagens schweiziska folkomröstning. Befolkningen valde att lägga sig i linje med EU:s regler och röstade för strängare vapenlagar i ett av Europas vapentätaste länder, rapporterar TT/SVT. Dessutom röstade en majoritet. över 66 procent, för nya skatteregler, som ska minska risken för skatteplanering och förhindra att Schweiz betraktas som ett skatteparadis av EU.
Cyberattacker ska bestraffas av EU
17 maj - 2019
EU-ländernas utrikesministrar har beslutat att unionen från och med idag, fredag, för första gången ska kunna införa inreseförbud och ekonomiska sanktioner mot personer eller enheter som befinner sig utanför EU och är ansvariga för cyberattacker eller försök till cyberattacker. Även de som på olika sätt stöder sådana attacker eller är delaktiga på annat sätt ska kunna bestraffas med sanktioner och inreseförbud.
Italiens Salvini utreds för olovligt polisflygande
17 maj - 2019
En italiensk åklagare har inlett en förundersökning mot landets inrikesminister tillika ledare för högerpopulistiska Lega, Matteo Salvini, för att olovligen ha utnyttjat polisresurser för partipolitiska kampanjer, rapporterar The Guardian. Enligt tidningen La Republica ska Salvini bara ha tillbringat 17 dagar på sitt inrikesministerium sedan årsskiftet, övrig tid ska han ha flugits runt i landet av polisen för valmöten.
Sverige värd för möte om IS-tribunal
16 maj - 2019
Sverige står värd för ett internationellt expertmöte om att inrätta en folkrättstribunal för misstänkta IS-terrorister, uppger Ekot. Hittills har Nederländerna, Storbritannien och Frankrike tackat ja, enligt inrikesminister Mikael Damberg.
Svensk myndighet utreder eget fusk med EU-medel
9 maj - 2019
Svenska ESF-rådet, en statlig myndighet som delar ut EU-bidrag ur bland annat Europeiska socialfonden, har via ett avancerat upplägg använt EU-medel för att betala myndighetens informationskampanjer. Det avslöjar DN i dag torsdag.
Enligt uppgifterna ska ESF-rådet ha startat ett EU-projekt, som drevs av ett externt konsultbolag med stöd av EU-medel. Dit har myndigheten sedan skickat fakturor på minst fyra miljoner kronor, bland annat för generaldirektörens videoblogg. Enligt generaldirektören Lars Lööw har agerandet brutit mot EU:s regler och en internutredning pågår.
Italiensk minister avgår efter misstankar om korruption
9 maj - 2019
I Italien har statssekreteraren Armando Siri tvingats avgå efter misstankar om korruption, uppger Ekot. Misstankarna mot Legapolitikern och statssekreteraren Armando Siri har hotat att spräcka det italienska regeringssamarbetet.
Säpo: Nej till europeisk terroråklagare
6 maj - 2019
Flera svenska partier driver inför EU-valet kravet på en europeisk åklagarmyndighet som ska arbeta mot terrorism. Men Säkerhetspolisen säger blankt nej och anser att det finns risk att deras verksamhet för att bekämpa terrorism kommer att försvåras, rapporterar Ekot.
Sverige ansluter sig till digital bevisning inom EU
6 maj - 2019
Åklagarmyndigheten har fått i uppdrag att ansluta sig till en teknisk lösning som gör att frågor och svar om digital bevisning enligt europeiska utredningsordern, EIO, kan utbytas mellan åklagare i EU-länderna.
– Genom att svenska åklagare kan utbyta information om bevisning med andra åklagare inom EU förkortas utredningstider och vi kan agera snabbare i kampen mot den gränsöverskridande brottsligheten, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i ett uttalande.
Sverige bör jobba mer mot vänskapskorruption
3 maj - 2019
I en rapport från Europarådets organ mot korruption, Greco, listas 15 rekommendationer som Sverige bör genomföra för att minska risken för korruption i landet. Greco konstaterar att mutor är mycket sällsynt i Sverige men intressekonflikter och "vänskapskorruption" är vanligare. Mer medvetenhet om dessa former av korruption är nödvändig när det gäller landets högsta tjänstemän och polispersonal menar Greco.
– Sverige har en lång tradition av en mycket låg nivå av korruption och det är glädjande att Greco uppmärksammar det. Vi kommer nu att analysera rapporten, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i ett pressmeddelande på fredagen.
Cyperns justitieminister avgår
2 maj - 2019
Cyperns justitieminister, Ionas Nicolaou, avgick i dag torsdag sedan landets polis kritiserats för att ha brustit i utredningen kring en misstänkt seriemördare. De tre senaste veckorna har fyra kroppar, varav två unga flickor, hittats i närheten av Nicosia. Men den misstänkte, en 35-årig arméofficer, har erkänt sju mord, och kritiker anser att polisen slarvat i att undersöka rapporterade försvinnanden. De flesta offer var utländska hembiträden, uppger Politico.
Fyra gripna för terrorplaner i Frankrike
30 apr - 2019
Totalt fyra personer har gripits i Frankrike misstänkta för att ha planerat en terrorattack, uppger TT/Aftonbladet. Måltavlan för de planerade attackerna ska bland annat ha varit säkerhetspolisen. Franska myndigheter beskriver planerna som extremt våldsamma.
Bostadsskandal tvingar bort ledande politiker i Bulgarien
26 apr - 2019
Stödet för Bulgariens premiärminister Bojko Borisov har sjunkit till 28 procent, enligt opinionsundersökningsföretaget Alpha. Detta efter avslöjandet för en månad sedan att ett flertal toppolitiker i hans parti – Gerb – har skaffat lyxlägenheter till en bråkdel av marknadspriset. Bulgariens justitieminister, två statssekreterare och Gerbs viceordförande har hittills fått avgå på grund av att de har köpt lyxlägenheter till låga priser, rapporterar Financial Times som också uppger att detta omöjliggör för EU att släppa på den fördjupade övervakningsmekanism som Bulgarien är underkastat sedan EU-inträdet 2007.
Amnestychef ifrågasätter Nya IRA:s mordursäkt
24 apr - 2019
I Nordirland har terrorgruppen Nya IRA bett om ursäkt för man dödade journalisten Lyra McKee under en sammandrabbning i gränsstaden Londonderry i förra veckan. Enligt IRA ska hon ha stått ”bredvid fiendestyrkorna” men enligt en video som SVT visade på onsdagen kvällen står hon längst bak i en folksamling.
Människorättsorganisationen Amnesty Internationals Nordirlandchef Patrick Corrigan ifrågasätter ursäkten:
– De har bett om ursäkt för mordet på Lyra McKee, men det är inte uppriktigt menat. Det är ett försök att begränsa skadorna som PR-specialister skulle kalla det. De vet att människor över hela den irländska ön är oerhört arga och ogillar dem i allra högsta grad. Och det här är nog deras sätt att försöka undgå den vreden så att de kan fortsätta sin kamp.
30 års fängelse för journalistmord
23 apr - 2019
En 21-årig man döms till 30 års fängelse för ett uppmärksammat mord på den bulgariska tv-journalisten Viktoria Marinova, enligt TT/VT. Det var i oktober förra året som 30-åriga Viktoria Marinova blev överfallen när hon var ute och joggade i den bulgariska staden Ruse, varpå hon blev våldtagen och mördad. Hon är en av fyra journalister som mördades i Europa förra året.
Terrorpropaganda kan ge dryga böter
18 apr - 2019
Internetföretag kan få böta upp till fyra procent av sin omsättning om man inte inom en timme tar bort rapporterad terrorpropaganda. Men något ”terrorfilter” krävs inte. Med 308 röster mot 204 godkände Europaparlamentet på onsdagen ny antiterroristlagstiftning som ska förhindra radikalisering och rekrytering. Det parlament som väljs i slutet av maj får nu i uppdrag att förhandla fram den slutliga utformningen av lagen tillsammans med ministerrådet.
EU:s banktillsyn: Inga myndighetsfel i Danske bank-härvan
17 apr - 2019
EU:s banktillsynsmyndighet, EBA, avslutar sin utredning kring huruvida de estniska och danska finansinspektionerna agerat i strid med EU-lag när det gäller penningtvätthärvan i Danske bank och dess filial i Estland. Det skedde efter att styrelsen i EBA igår tisdag beslutade att avvisa ett föreslaget uttalande om att brott förekommit.
En talesperson för EU-kommissionen, som begärt granskningen, sade på onsdagen att man än så länge bara sett en kortare analys och att man inväntar en längre analys av nedläggningsbeslutet.
Hårdare krav vid försäljning av bombämnen
17 apr - 2019
Nya skärpta bestämmelser i fråga om hemmagjorda sprängämnen antogs i går tisdag av EU-parlamentet. Flera nya kemikalier, bland annat svavelsyra som användes i bomber vid terrorattackerna i Paris och Bryssel 2016 och i Manchester 2017, sätts på EU-listan över ämnen som är förbjudna att köpa för vanliga medborgare. Även kraven som omfattar försäljning av andra ämnen som kan ingå i hemmagjorda bomber skärps. Reglerna kommer hädanefter också att omfatta handelsplatser på internet.
Volkswagenchef åtalas för utsläppsskandal
16 apr - 2019
Den före detta VD:n Martin Winterkorn och fyra andra högre chefer i företaget, åtalas i Tyskland för bedrägeri, skriver Yle. 2015 upptäckte amerikanska miljöskyddsmyndigheter att Volkswagen hade installerat teknik i sina dieselbilar för att manipulera utsläppsresultat till sin fördel då bilarna testas. Skandalen påverkade miljontals bilar i världen, och ledde till att en rad liknande fusk av andra biltillverkare upptäcktes. Om Martin Winterkorn döms kan han få fängelse i upp till 10 år.
Uppgift: Ex-soldat har erkänt mordet på slovakisk journalist
12 apr - 2019
Den förre soldaten Miroslav Marček har enligt TV Markíza erkänt mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö för drygt ett år sedan. Den kontroversielle affärsmannen Marian Kočner misstänks ha beställt mordet. Journalisten Kuciak granskade bland annat kopplingar mellan den italienska maffian och personer i det socialdemokratiska regeringspartiet Smer.
Ryssland kräver att Interpol griper Browder igen
10 apr - 2019
Det är sjunde gången som rysk polis försöker få Interpol att gripa den amerikanskfödde finansmannen och Rysslandskritikern Bill Browder. Det framgår i ett brev till Interpol som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, skriver TT/SVT.
EU-utskott sade ja till lag mot terrorpropaganda
9 apr - 2019
Internetföretag kan framöver tvingas ta bort terrorpropaganda som sprids på deras plattformar snabbt, senast inom en timme efter att de fått order från en myndighet i ett EU-land. Det är innebörden i ett lagförslag som i går måndag antogs av EU-parlamentets utskott för medborgerliga rättigheter, Libe. Däremot behöver bolagen inte själva sortera bort olaglig terrorinformation via filter, enligt förslaget som nu går vidare till omröstning i hela parlamentet.
Frankrike säger nej till att ta hem jihadister
8 apr - 2019
Frankrike kommer inte att ta hem franska jihadister som är fångar i Syrien efter IS kollaps, meddelar inrikesminister Christophe Castaner, enligt Ekot. I början av mars var regeringen redo att ta emot runt 250 män, kvinnor och barn, men övergav planen då den allmänna opinionen var starkt emot det.
Få anmälningar i Sverige kring EU-bidrag ifrågasätts
5 apr - 2019
– Det är något som inte stämmer, säger Olof Hallström verksjurist på Ekobrottsmyndigheten till Dagens Nyheter som svar på frågan varför det är så få anmälningar om regelbrott i samband med att EU-stöd utbetalas i Sverige. När det gäller anmälningsfrekvensen för andra bidrag som myndigheter betalar ut i Sverige ligger anmälningsfrekvensen, enligt Olof Hallström, på 10 procent medan EU-utbetalningarna som också sköts av svenska myndigheter bara har en anmälningsfrekvens på några promille.
Ökad korruption i belgiska polisen
5 apr - 2019
En belgisk utredning varnar för att belgiska poliser inte granskas tillräckligt, vilket ökar risken för mutbrott och korruption, skriver De Standaard. Man pekar bland annat på att polisen infiltrerats av kriminella som betalar hundratusentals euro i utbyte mot information.
– Kriminella disponerar över allt större summor pengar. Vissa poliser kan inte stå emot det, säger Thierry Gillis som lett utredningen.
Löfven vill se svenskt Eppo-medlemskap
3 apr - 2019
Under sitt tal i Europaparlamentet i dag, onsdag, sade statsministern Stefan Löfven (S) att hans regering kommer att föreslå den svenska riksdagen att Sverige ska delta i den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, vars främsta syfte är att utreda brott med EU-medel. Det har länge varit omstritt huruvida Sverige ska vara med i Eppo efter att riksdagen tog ställning mot förslaget för två år sedan. Senast i mars sade inrikesminister Mikael Damberg till Europaportalen att Socialdemokraterna ville utreda frågan.
Försök till tågsabotage – misstänkt brexithot
3 apr - 2019
Brittisk polis utreder två försök till järnvägssabotage som man misstänker har en koppling till brexit. Anordningar av någon form hittades av järnvägsarbetare vid spår i centrala England den 21 och 27 mars. Ingen av dem orsakade några störningar i tågtrafiken.
– Vår preliminära bedömning gör att vi tror att det har med Storbritanniens utträde ur EU att göra, säger Sean O'Callaghan vid den brittiska transportpolisen i ett uttalande, enligt TT/Aftonbladet.
Polsk ex-borgmästare knivhuggen
2 apr - 2019
Wojciech Kudelski, tidigare borgmästare i Siedlce i östra Polen, knivhöggs på måndagsmorgonen utanför sitt hem och vårdas för livshotande skador, skriver Polskie Radio. I januari knivmördades borgmästaren Paweł Adamowicz i Gdańsk. De två politikerna tillhör och tillhörde regeringspartiet Lag och rättvisa respektive oppositionspartiet Medborgarplattformen.
Danska IS-barn förlorar rätten till danskt medborgarskap
29 mar - 2019
Danska medborgare som varit aktiva i terrororganisationen IS och får barn under tiden kommer inte att få föra medborgarskapet vidare. Det är innebörden av en ny uppgörelse mellan danska regeringen och Dansk Folkeparti, uppger SVT.
Putin-kritiker fälld under ny rysk lag
27 mar - 2019
18-årige Ivan Luzin är den förste att dömas under en ny rysk lag från december i fjol som gör det brottsligt att uppmana underåriga att delta i olagliga protester, skriver BBC. Luzin – som stödjer oppositionelle Alexej Navalnyj – ska ha hållit upp en skylt till stöd för två fängslade aktivister samtidigt som två 16-åringar följt med honom. Han döms till böter på motsvarande 2 900 kronor men tänker överklaga.
Finlands utrikesminister anfölls under valmöte
25 mar - 2019
Utrikesminister Timo Soini, tidigare partiledare för Sannfinländarna, anfölls av en person vid ett valmöte i Vanda under söndagen, skriver Yle. Mannen som attackerade ska ha haft Soldiers of Odin-emblem på sina kläder. Soini berättade för personer kring honom att mannen försökt slå honom och att säkerhetspersonal lyckades brotta ner angriparen.
Stor razzia i Tyskland – elva gripna för planerat terrordåd
25 mar - 2019
I en omfattande razzia greps på fredagen elva personer misstänkta för att ha planerat terrordåd i Tyskland. Enligt myndigheterna handlade det om en planlagd attack med islamistiska motiv, rapporterar SVT.
Utrecht-skytten åtalas för terrorism
22 mar - 2019
Dödsskjutningen av tre människor på en spårvagn i Utrecht i måndags utreds som terrorism. Den misstänkte gärningsmannen ska förklaras häktad under fredagen, uppger Yle.
Utskott vill ge EU-åklagare ökade befogenheter
21 mar - 2019
Europaparlamentets Libe-utskott röstade i dag torsdag för att den europeiska åklagarmyndigheten Eppo också ska få befogenheter att utreda terrorbrott och organiserad brottslighet samt väcka åtal. I dagsläget har Eppo endast rätt att handlägga bedrägerier med EU:s medel. EU-parlamentet måste dock också komma överens med medlemsländerna för att ändringen ska bli verklighet.
EU-kommissionen vill skynda på lag mot terrorpropaganda
20 mar - 2019
Spridningen av videon från terrordådet i nyazeeländska Christchurch på sociala plattformar är en påminnelse om att EU nu snabbt måste införa den föreslagna lagen om terrorpropaganda.
Det menade på onsdagen kommissionärerna Dimitris Avramopoulus och Julian King. Enligt King spreds 1,5 miljoner kopior av videon via Facebook under det första dygnet och på Twitter retweetades en videokopia varje sekund. Kommissionärerna uppmanar nu plattformarna att förhindra att liknande material publiceras och att rensa bort falska användarkonton.
– Facebook har fortfarande 116 miljoner falska konton på sin sajt, sade Julian King.
De rekommenderar också det kommande EU-toppmötet att ytterligare samordna medlemsstaternas säkerhetsåtgärder och att öka informationsutbytet sinsemellan.
Turkisk underrättelsetjänst ska utreda dådet i Utrecht
20 mar - 2019
Turkisk underrättelsetjänst kommer att utreda dådet i nederländska Utrecht för att kunna avgöra om det var en terrorattack eller om det är familjerelaterat, säger landets president Recept Tayyip Erdoğan till den turkiska tv-kanalen Ülke TV, rapporterar SVT.
Oklart motiv bakom Utrecht-attack
19 mar - 2019
Nederländsk polis och åklagare utreder terrorism som ett möjligt motiv bakom måndagens attack i Utrecht där tre personer dödades med hänvisning till ett brev som ska ha hittats i den skyldiges flyktbil. Samtidigt utesluter man inte andra möjliga motiv, rapporterar public service NOS.
Krismöte i Nederländerna efter misstänkt terrordåd
18 mar - 2019
Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger sig vara djupt oroad och håller krismöte med regeringen sedan tre personer dött och nio skadats efter att en person öppnat eld på en spårvagn i nederländska staden Utrecht på måndagen. Även på andra håll i staden ska skjutningar ha skett enligt landets anti-terrorpolis NCTV, uppger Ekot. Höjd hotberedskap har införts och dådet utreds som ett terrorbrott. Polisen jagar en 37-årig skytt men utesluter inte att det kan röra sig om fler gärningsmän.
Demokratisk backlash i Rumänien intensifierar protester
12 mar - 2019
Rumänien är det senaste av EU-länder där landets regering anklagas för att urholka demokratin. Varje dag protesterar studenter och jurister. De kräver att regeringen drar tillbaka sina lagförslag som försvagar landets antikorruptionslagar, rapporterar SVT.
E-bevis: Ja till direktiv om juridiska representanter
8 mar - 2019
EU:s justitieministrar sade i dag ja till ett direktiv som anger hur juridiska representanter hos internetoperatörer, samt företag som Facebook och Google, ska utses när det gäller utlämnande av elektroniska bevis (som mejl, samtal och sms) i EU. Direktivet är nära kopplat till e-bevisförordningen, som redan antagits av rådet, och innebär också att bolag och deras jurister kan straffas om bevis inte utlämnas.
Ministrarna diskuterade också ett förhandlingsmandat som rör e-bevisutbyte med USA. Men då EU-parlamentet ännu inte godkänt e-bevisförordningen bedöms det kunna antas av rådet först i juni. Flera länder, bland dem Sverige, betonade vid mötet att grundläggande rättigheter i EU och länders grundlagar måste följas i utbytet med USA, erfar Europaportalen.
Tyskland ger Damberg stöd för IS-tribunal
8 mar - 2019
Sveriges inrikesminister Mikael Damberg vill ha en internationell tribunal för IS-terrorister, nu får han i alla fall ett annat land på sin sida. Tysklands inrikesminister säger att förslaget är bra, enligt SVT.
Sverige vill ha krigstribunal för IS-terrorister
7 mar - 2019
IS-terrorister ska kunna dömas för krigsbrott som våldtäkter och massavrättningar i en internationell tribunal. Det anser den svenska regeringen som vid EU:s rådsmöte för rättsliga och inrikesfrågor i dag torsdag kommer att ta upp förslaget.
– Jag menar att Europa har ett ansvar för att gå till botten med tanken på att inrätta en tribunal, säger inrikesminister Mikael Damberg, S, till Ekot.
Misstänkt miljardtvätt genom Nordea
5 mar - 2019
Motsvarande flera miljarder kronor i svarta pengar misstänks ha tvättats via Nordea. Det handlar om enorma belopp – en del kopplade till personer nära Rysslands president Vladimir Putin, rapporterar Ekot.
Rumänsk före detta korruptionsåklagare i förhör om muta
4 mar - 2019
Den populära rumänskan Laura Codruța Kövesi som kan bli chef för EU:s åklagarsamarbete Eppo och tidigare var korruptionsåklagare i Rumänien, har kallats till nya förhör av regeringens nytillsatta åklagarsektion som fått fria händer att inleda utredningar om brott bland domare och åklagare. Hon anklagas nu själv för bland annat missbruk av tjänsteutövning och tagande av muta, enligt Romania Insider.
Rasistbrotten i Italien riskerar öka inför EU-valet
1 mar - 2019
Italiensk underrättelsetjänst varnar i ett dokument till det italienska parlamentet för att rasistiska attacker mot migranter och flyktingar kan komma att öka inför EU-valet i maj. Antalet fyskiska angrepp har stigit från 46 år 2017 till 126 under 2018, då det högerextrema partiet Lega och populistiska Femstjärnerörelsen bildade en koalitionsregering. Analytikerna uppger att högerextrema grupper är uttalat aktiva och fokuserar på främlingsfientlig propaganda.
Rumänska föreslås bli europeisk chefsåklagare
27 feb - 2019
Rumäniens tidigare chef för arbetet mot korruption – Laura Codruţa Kövesi –kan trots att hon saknar stöd från sitt hemland bli chef för den nya Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo. Det vill åtminstone de utskott i EU-parlamentet som har hand om frågan. Det slutliga beslutet fattas av EU-parlamentet tillsammans med EU-ländernas regeringar.
Sverige står utanför Eppo-samarbetet, som ska utreda bedrägerier med EU-medel.
Skatteutskott vill se europeisk finanspolis
27 feb - 2019
Europaparlamentets särskilda skatteutskott, Tax3, uppmanade på onsdagen EU-kommissionen att genast ta fram ett förslag om en europeisk finanspolis som ska beivra ekobrott och skatteflykt. Man föreslår också att EU får en egen myndighet som övervakar misstänkt penningtvätt. Sju medlemsländer pekas också av utskottet ut som misstänkta skatteparadis: Belgien, Cypern, Ungern, Irland, Luxemburg, Malta och Nederländerna.
Janukovytj tvättade misstänkt muta via Swedbank
27 feb - 2019
Ukrainas före detta president Viktor Janukovytj använde 2011 ett konto i Swedbank för att slussa omkring 34 miljarder kronor ut ur landet. Det avslöjar Uppdrag granskning i dag onsdag. Pengarna kan enligt SVT-redaktionen kopplas till en misstänkt muta och uppges ha varit kända av Swedbank.
EU söker chef för Eppo
26 feb - 2019
Vem blir Europeiska åklagarkammarens, Eppo:s, nya chef? Europaparlamentet ska i dag tisdag hålla en utfrågning med tre kandidater: fransmannen François Bohnert, rumänskan Laura Codruţa Kövesi och tysken Andres Ritter. Sverige står utanför samarbetet inom Eppo, som rör bedrägerier med EU-medel men som också kan komma att omfatta terrorbrott.
Uppgifter: Rumänien utreder EU-kommissionärer
21 feb - 2019
Rumäniens nya åklagarsektion har startat en brottsutredning mot EU-kommissionärerna Frans Timmermans och Věra Jourová, samt Augustin Lazar, Rumäniens riksåklagare och Angela Cristea, högsta chefen för EU-representationen i Rumänien. Anmälan kommer, enligt Romania Insider, från sajten Luju.ro och rör missbruk i tjänsten, förfalskning och tillsättandet av en grupp mot organiserad brottslighet.
EU-kommissionens talesperson Margaritis Schinas vill inte kommentera anklagelserna som hittills enbart figurerat i media. Han påminner dock om att kommissionärerna lyder under EU-regler när de är i tjänst och omfattas av immunitet. Detta enligt avtal som också Rumänien ställt sig bakom.
Stort krismöte om övergrepp i Vatikanen
21 feb - 2019
Sexövergreppen mot minderåriga och den allvarliga krisen inom den katolska kyrkan har föranlett påve Franciskus att kalla till ett historiskt krismöte i Rom som börjar i dag torsdag. Sammanlagt 190 höga katolska ledare, bland dem 114 biskopar från fem kontinenter, ska diskutera vad kyrkan mer kan göra för offren och hur brotten ska stoppas, rapporterar Le Monde.
Moderaterna kan svänga om EU:s åklagarsamarbete
12 feb - 2019
Moderaterna kan likt Socialdemokraterna komma att öppna för ett svenskt medlemskap i EU:s åklagarsamarbete Eppo. M har hittills sagt nej, men analyserar nu frågan internt, enligt riksdagsledamoten Tomas Tobé (M).
– Vi har hittills inte sett något europeiskt mervärde utifrån den nuvarande formen som framförallt handlar om kontrollen av EU-bidrag. Men om exempelvis terroristbrott skulle komma in som en befogenhet för Eppo, vilket kommissionen föreslagit, då lär vi som parti fundera på frågan om det finns ett mervärde, säger Tomas Tobé till Europaportalen.
Rumänien vill stoppa antikorruptionskämpe från toppjobb i EU
7 feb - 2019
Hon vågade utmana korrumperade politiker i hemlandet Rumänien – och fick sparken. Nu kan Laura Codruța Kövesi få jobbet som EU:s högsta åklagare. Men den rumänska regeringen gör allt för att stoppa utnämningen, skriver DN.
Nya regler ska förhindra hemmagjorda sprängämnen
5 feb - 2019
EU-parlamentet och rådet kom på måndagen överens om nya regler som ska förhindra terrorister att använda hemmagjorda sprängmedel. Reglerna går bland annat ut på att nya kemikalier läggs till på listan över förbjudna ämnen, att det ska bli svårare att köpa förbjudna ämnen och att större krav ska ställas på nätförsäljare att även de ska rapportera om inköp som är misstänksamma. De nya reglerna måste formellt godkännas av EU-parlamentet och rådet innan de kan träda i kraft.
Rumänsk domstol vill ha korruptionsbesked
30 jan - 2019
En regional domstol i Rumänien har bett EU-domstolen om förhandsbesked i frågan om landet är tvingat att följa EU-kommissionens rekommendationer när det gäller att ta itu med korruptionen i landet, avbryta omstöpningen av domstolsväsendet och utse en ny antikorruptionsåklagare. Det rapporterar Politico.
Uppgift: EU svartlistar Saudiarabien för penningtvätt
28 jan - 2019
EU-kommissionen är på väg att slutföra en svartlista med 23 länder som har ”strategiska brister” i sitt arbete mot penningtvätt, uppger Financial Times. Bland dem ska bland annat Saudiarabien, Libyen och Panama finnas. Listan, som väntas antas i början på februari, ersätter den svartlista över högriskländer för penningtvätt som EU-parlamentet tidigare förkastat. Europeiska banker kommer att behöva genomföra förhöjda kontroller av kapital från de listade länderna samt meddela myndigheterna vid minsta misstanke om penningtvätt.
Korruptionsanklagade politiker kan gå fria i Rumänien
22 jan - 2019
Den rumänske socialdemokratiske justitieministern Tudorel Toader meddelade på tisdagen att regeringen har förberett ett dekret som kan leda till att hundratals korruptionsfall mot högt uppsatta politiker ogiltigförklaras, rapportera AP.
Två gripna för bombdåd på Nordirland
21 jan - 2019
Polisen i Nordirland har gripit två personer för misstänkt samband med explosionen i Londonderry i helgen, uppger Ekot. Polisen misstänker att en utbrytargrupp från organisationen IRA, som numera har lagt ner vapnen, kan ligga bakom explosionen.
Tjeckisk pensionär får fyra års fängelse för terroristattacker
15 jan - 2019
Den 71-årige tjeckiske pensionären och extremhögersympatisören Jaromír Balda har dömts till fyra års fängelse för att ha blockerat järnvägar genom att fälla träd och försökt få det att se ut som att islamister legat bakom attackerna, skriver Hospodářské noviny.
Rumänsk minister om korruptionsanklagelser: Helt normalt
11 jan - 2019
Tvivel och kritik omgärdar redan Rumäniens nyss inledda ordförandeskap i EU. Regeringen ansätts ihärdigt av frågor om korruption och politiska strider – men slår lika ihärdigt ifrån sig.
– Helt normalt, sade landets vice premiärminister Gratiela Gavrilescu, enligt TT/Aftonbladet.
EU:s revisorer: Olaf måste få mer makt
10 jan - 2019
EU:s antibedrägeribyrå Olaf måste få stärkta befogenheter när det gäller att utreda korruption och bedrägerier som rör EU-pengar. Det anser EU:s revisionsrätt i en granskningsrapport i dag. Av 541 rekommendationer angående brottsmisstankar som Olaf skickade ut till medlemsstaterna 2009-2016 har de tagit beslut i 308 ärenden, varav 137 lett till åtal. Färre än hälften har alltså medfört att misstänkta bedragare åtalats. Antal fällande domar är okänt, enligt rapporten.
Amnesti för korrupta politiker ska ge plats på rumänska fängelser
9 jan - 2019
Att ge fängelsedömda, korrupta politiker amnesti kan vara ett sätt för Rumänien att lösa problemet med överfulla fånganstalter. Det uppgav Rumäniens utrikesminister Teodor Meleşcanu tidigare i veckan i en intervju med BBC. Enligt ministern kan de i stället komma att få en elektronisk fotboja.
Irans underrättelsetjänst terrorstämplas av EU
9 jan - 2019
EU frös på tisdagen tillgångar till två iranska underrättelseagenter och landets militära underrättelsetjänst efter starka misstankar om att de ligger bakom morden på två nederländska medborgare. De sätts också upp på EU:s terrorlista, uppger The Guardian. I juni 2018 meddelade Frankrike att man stoppat en attack mot iranska regimkritiker i Seine-Saint-Denis och i oktober uppgav även den danska säkerhetstjänsten att man förhindrat ett attentat som Iran misstänks stå bakom.
Tyskland trappar upp kamp mot vapensmuggling
19 dec - 2018
Tyskland ökar sina ansträngningar för att kontrollera den illegala smugglingen av vapen från Västra Balkan. Det sker i samarbete med Frankrike och syftar till att stoppa nya terrordåd i Europa, uppger Balkan Insights. Vapen som användes vid den omfattande terrorattacken i Paris 2015 kom enligt det tyska utrikesdepartementet från Västra Balkan, varifrån hundratusentals vapen som är i omlopp i Europa uppges komma.
EU:s diplomathemligheter läckta
19 dec - 2018
En ny stor läcka av tusentals diplomattelegram som bland annat tar upp utvecklingen i Ryssland, Iran, USA och Kina har drabbat EU sedan ett nätverk infiltrerats av hackare, avslöjar The New York Times, som tagit del av meddelandena.
Enligt tidningen upptäcktes intrånget av det amerikanska it-säkerhetsbolaget Area 1, som uppger att en speciell del av den kinesiska statliga hackararmén ligger bakom. Styrkan har använt sig av "nätfiske", som riktats mot diplomater på Cypern. De mest hemliga EU-konversationerna rapporteras dock ske i ett annat nätverk.
Europaparlamentet vill stoppa EU-stöd till premiärminister
13 dec - 2018
EU-parlamentet uppmanade på torsdagen EU-kommissionen att ställa in alla utbetalningar av EU-stöd till företagsgruppen Agrofert som ägs av Andrej Babiš, Tjeckiens premiärminister. Babiš, som är landets rikaste, misstänks för intressekonflikter i samband med att Agrofert fått EU-stöd. Parlamentarikerna vill även att kommissionen utreder de EU-stöd som betalats ut till företagsgruppen under 2013-2017.
Högsta nivån av terrorberedskap införd i Frankrike
12 dec - 2018
Efter skottlossningen i Strasbourg på tisdagskvällen då tre personer dödades och tolv andra skadades har Frankrike infört den högsta nivån av högsta terrorberedskap på en tregradig skala.
Regeringen stärker också kontrollerna vid landets gränser och ökar polisbevakningen på julmarknader över hela Frankrike i syfte att undvika liknande attentat, uppger Le Figaro.
Polisen jagar fortfarande den misstänkte gärningsmannen och en utredning om misstänkt terrorbrott har inletts, skriver Yle.
EU-parlamentarikerna, som sammanträde i Strasbourg på tisdagen, tvingades stanna i parlamentsbyggnaden till långt in på natten på grund av attacken. Parlamentet inledde onsdagens session med en tyst minut för offren.
Stor narkotikarazzia i Nederländerna efter begäran från Sverige
30 nov - 2018
Tolv personer har gripits i Nederländerna, och ytterligare en i Belgien, i ett stort narkotikatillslag med kopplingar till Sverige, uppger SVT. Stora mängder ecstacy, flera vapen och lyxbilar samt miljoner i kontanter har konfiskerats. Två av gripandena ska ha skett på begäran av svenska myndigheter, enligt nederländsk polis.
Polens tidigare chef för finansinspektion åtalas för korruption
29 nov - 2018
Den före detta chefen för Polens tillsynsmyndighet för finansmarknaden, KNF, åtalas för korruption och har häktats i två månader efter att en domstol fattat ett tillfälligt häktningsbeslut, uppger Reuters.
Finländare skriver på för svensk samtyckeslag
27 nov - 2018
I Finland har man nått över tröskeln på 50 000 namnunderskrifter för ett medborgarinitiativ för att införa en lag om samtycke till sex i landet, skriver Yle. Initiativet måste nu behandlas i den finska riksdagen.
Frankrike vill stoppa skatteflykt
21 nov - 2018
Som en följd av skattebedrägeriskandalen CumEx Files beslutade den franska Nationalförsamlingen på tisdagen att tillsätta en utredning, som ska undersöka olika upplägg och luckor i lagarna när det gäller att fly undan skatt i Frankrike i syfte att sätta stoppa för dem, skriver Le Monde.
Rumänien överväger dra kritisk EU-rapport inför domstol
15 nov - 2018
EU-kommissionen publicerade i veckan sin årliga rapport över arbetet mot korruption i Rumänien. Rapporten är kritisk och pekar på att utvecklingen på vissa håll gått bakåt. Det socialdemokratiska regeringspartiet PSD överväger nu att ta rapporten till EU-domstolen.
– Vi måste använda alla verktyg och möjligheter för att försvara landet och folket, sade Nicuşor Halici, parlamentsledamot för PSD, enligt Romania-Insider.
Ex-premiärminister söker asyl i Ungern
14 nov - 2018
Makedoniens tidigare premiärminister Nikola Gruevski ska enligt BBC ha sökt politisk asyl i Ungern efter att ha flytt sitt hemland där ett två års fängelsestraff för korruption väntar honom. Gruevski ska ha meddelat sitt beslut i ett Facebookinlägg som nu håller på att kontrolleras av makedonska myndigheter.
Misstänkta attentatsplaner mot Macron: Sex gripna
6 nov - 2018
Sex personer misstänks ha förberett ett attentat mot Frankrikes president Emmanuel Macron. Personerna har enligt Le Figaro kopplingar till extremhögern och greps vid polisrazzior under tisdagen. De misstänkta har förhörts av fransk underrättelsetjänst och en förundersökning om medhjälp till terroristbrott har inletts, enligt L’Express.
Ukrainsk aktivist död efter syraattack
5 nov - 2018
Den ukrainska anti-korruptionsaktivisten Kateryna Gandziuk har avlidit tre månader efter att hon blev attackerad med ett frätande ämne av en okänd man, skriver TT/SvD.
Polis utreder antisemitism inom Labour
2 nov - 2018
Londonpolisen meddelade idag, fredag, att de inleder en brottsutredning om påstådda antisemitiska brott utförda av personer inom Labourpartiet, rapporterar BBC.
Spanien vill ta bort preskriptionstid mot pedofili
31 okt - 2018
Den spanska socialdemokratiska regeringen avser lägga fram ett lagförslag om att helt ta bort preskriptionstiden på sexualbrott mot barn, skriver El País. De enda brotten i Spanien som i dag inte har någon preskriptionstid är terrorism och folkmord. Beskedet kommer efter att det avslöjats att den spanska katolska kyrkan dolt barnövergrepp i årtionden.
Brutal tiggeriliga avslöjad i Spanien
29 okt - 2018
Spansk polis har avslöjat ett tiggerinätverk där flera rumäner, varav många med handikapp, förts till Spanien där de tvingats tigga – ofta utklädda till mimare eller statyer, skriver TT/SvD.
EU:s piratjägare sprängde attackbåt utanför Somalia
29 okt - 2018
Den EU-styrka som skyddar internationella fartyg från pirater utanför Somalias kust sprängde på söndagen en attackbåt tillhörande en grupp pirater, skriver DN.
Tyskland mörkade gigantisk skattesvindel
26 okt - 2018
Tyskland varnade inte andra EU-länder för ett gigantiskt bedrägeri som drabbade landets skattebetalare. Bedragarna kom i Tyskland över minst 50 miljarder kronor, genom en svindel med skatt på aktieutdelning, tills kryphålet täpptes till 2012. Då drog en del av dem vidare till Danmark, som bestals på 18 miljarder kronor fram till 2015. Nu ska den danske skatteministern prata allvar med Tyskland, rapporterar TT/SvD.
Tidigare bankchef medger skatteupplägg i Sverige
19 okt - 2018
En tidigare SEB-chef bekräftar för Sveriges Television att omfattande skatteupplägg med aktieägartransaktioner i stor skala gjorts också i Sverige. Förfarandet ska ha syftat till att minska aktieägares skatt vid aktieutdelningar.
Bankens nuvarande Tysklandschef förnekar att sådana regelvidriga affärer ägt rum. Ekobrottsutredningar pågår utomlands men svenska skatteverket anser att det råder ett ”svårt bevisläge”.
Journalister avslöjar: Europas största skattestöld i modern tid
18 okt - 2018
Under minst ett decennium har en liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker genomfört ett avancerat upplägg för att komma åt skattemedel i minst sex europeiska länder däribland Tyskland, Danmark och Norge. – Skadan är enorm, säger en tysk skatteexpert. Det handlar om minst 70 miljarder kronor, det visar en granskning som SVT och TT gjort under ett års tid i samarbete med ett internationellt journalistnätverk.
Fransk vänsterledare utreds för hot mot polis och missbruk av EU-bidrag
18 okt - 2018
Den franske vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon utreds för att ha knuffat poliser och åklagare vid räder i hans hem och partihögkvarter. Han direktsände själv sina ilskna utspel i sociala medier. Franska myndigheter utreder om vänsterledaren använt EU-pengar på ett olovligt sätt, skriver TT/GP/AFP.
Nya lagar mot penningtvätt
12 okt - 2018
EU har beslutat om nya skärpta lagar för penningtvätt. Lagarna ska göra det lättare för nationella polisiära och rättsliga myndigheter att samarbeta vid gränsöverskridande brott. Även nya minimiregler för straff av penningtvätt införs, där maxstraffet lägst ska uppgå till fyra års fängelse. Företag ska också kunna dömas för penningtvätt. Medlemsländerna har nu två år på sig att lagstifta om detta.
Avslag för Sarkozy – ett steg närmare åtal
9 okt - 2018
Frankrikes tidigare president Nicolas Sarkozy har fått avslag på sin överklagan gällande att slippa åtal för misstänkt korruptionsbrott, uppger SvD. Huruvida det blir någon rättegång eller ej är dock inte klart eftersom domstolen nu har att ta ställning till ytterligare en överklagan från ex-presidenten.
Rättegång mot schweizisk storbank startar i Paris
8 okt - 2018
I dag måndag inleddes den franska rättegången mot Banque Suisse UBS AG och dotterbolaget UBS i Frankrike, i Paris.
Den schweiziska storbanken står åtalad för att ha skapat ett avancerat system för skatteflykt och därigenom hjälpt rika fransmän att smita undan fransk skatt på sina intäkter under åren 2004-2012.
Enligt den franska finanstidningen Les Echos kan uppåt 10 miljarder euro i skatt ha undanhållits.
EU-tjänsteman dömd för antisemitism
8 okt - 2018
En domstol i Bryssel har dömt en EU-tjänsteman att betala 500 euro i böter till en kvinnlig kollega som han slagit ansiktet samtidigt som han gjorde antisemitiska uttalanden i ett bråk juli 2015. Bråket började med att kvinnan konfronterade mannen för att denne bar omkring en skylt med den italienske fascisten Mussolinis namn på. Domaren anser att ”en EU-tjänsteman borde vara en förebild för respekten för mångfald och för lagen”. Det skriver belgiska Bruzz.
Fler frågor till Sverige i utländska terrorutredningar
8 okt - 2018
De senaste åren har samarbetet ökat mellan åklagare i olika EU-länder i fall som handlar om terrorism och det har blivit vanligare att åklagare i andra länder som utreder misstänkta terrorbrott vill ha information om kopplingar till Sverige, rapporterar Ekot.
Journalist mördad i Bulgarien
8 okt - 2018
Den undersökande tv-journalisten Marinova har blivit brutalt mördad i Bulgarien. Dödsorsaken uppges vara flera hårda slag mot huvudet och strypning, enligt åklagaren som har hand om fallet. Polisen utreder alla tänkbara motiv till mordet, såväl personliga som professionella kopplingar, rapporterar TT/SVT.
Åklagare stod på journalistmördares lista
5 okt - 2018
I februari mördades den slovakiske undersökande journalisten Ján Kuciak och hans partner. Nu misstänks minst två av deras mördare även ha haft åklagaren Petr Šufliarsky på sin dödslista, enligt Aktuality som citerar icke namngivna källor. Šufliarsky var åklagare i en rättegång mot Mikuláš Černák, Slovakiens störste maffialedare på 1990-talet.
Lättare att frysa kriminellas tillgångar
4 okt - 2018
EU-parlamentet bekräftade på torsdagen en tidigare överenskommelse med medlemsländerna om att göra det lättare för brottsbekämpande myndigheter att be sina motsvarigheter i andra länder att frysa eller konfiskera kriminellas tillgångar. Enligt Europol konfiskerades under 2016 bara 1,1 procent av kriminellas tillgångar i medlemsländerna.
Ukraina pekar ut rysk Salisbury-misstänkt
4 okt - 2018
Två namngivna män har pekats ut av Storbritannien som ryska underrättelseagenter och ansvariga för nervgiftattacken i Salisbury i mars, skriver TT/SvD. Nu hävdar Ukrainas inrikesminister Arsen Avakov att en av männen också hjälpte den Moskvavänlige expresidenten Viktor Janukovitj att fly till Ryssland 2014.
Tidigare banktjänsteman: Schweiz alla skatteparadis moder
3 okt - 2018
I ett vittnesmål inför EU-parlamentets särskilda kommitté kring ekobrott och skatteflykt nyligen uppgav Andreas Frank, tidigare banktjänsteman i Schweiz, att landet kvarstår som ”alla skatteparadis moder” och fortsätter att inta en slapp attityd gentemot ekonomiska brottslingar.
Likaså vittnade visselblåsaren Rudolf Elmer om att även om gamla, generösa skatteregler avskaffats, så är nya ”lika skadliga” bestämmelser på väg att införas.
Allt färre skatteparadis på EU:s svart lista
3 okt - 2018
EU:s svarta lista över skatteparadis krymper i rask takt efter att EU i fjol ställde krav på reformer. I december 2017 fanns det 17 länder eller territorium på listan medan det nu, i oktober 2018, endast är sex kvar: amerikanska Samoa, Guam, Namibia, Samoa, Republiken Trinidad och Tobago och amerikanska Jungfruöarna.
In- och utförsel av kontanter regleras hårdare
3 okt - 2018
EU-ländernas ekonomiministrar enades på tisdagen om att införa hårdare kontroller av in- och utförseln av kontanter till och från EU för att bekämpa finansiering av terrorism, skattefusk och pengatvätt.
– Den nya föreskriften ger oss de nödvändiga verktyg för att vara mer effektiva vid bekämpningen av sådana hot, sa Hartwig Löger, finansminister för värdlandet Österrike efter mötet.
De nya reglerna innebär bland annat att även sådant som bankcheckar, resecheckar och guld som har ett värde på 10 000 euro eller mer måste deklareras till tullmyndigheterna.
Momsfusk över landsgränser ska bekämpas
2 okt - 2018
Under tisdagen kom EU-ländernas ekonomiministrar överens om nya regler för att enklare komma åt dem som fuskar med momsbetalningar. Enligt siffror som kommissionen presenterade nyligen förlorar medlemsstaterna 150 miljarder euro per år i moms på grund av fusk. Regeländringarna kommer att införas i början av 2020 och innebär ett ökat informationsutbyte mellan medlemsländerna.
EU:s svarta lista inget hot mot Danmark
21 sep - 2018
Mot bakgrund av skandalen i Danske Bank, som misstänks ha tvättat pengar till ett värde av minst 53 miljarder danska kronor, fick EU-kommissionen vid en presskonferens i Bryssel på fredagen frågan om det inte är läge att sätta upp Danmark på EU:s svarta lista över länder där penningtvätt sker. Svaret från kommissionens talesperson Christian Wigand var att listan bara finns till för länder utanför EU. Han pekade också på att kommissionen i förra veckan presenterade nya förslag för att skärpa EU:s regler mot penningtvätt.
Löfven överväger Europeisk åklagarmyndighet
19 sep - 2018
Sverige står tillsammans med Ungern, Polen, Irland, Danmark och Storbritannien utanför samarbetet kring en Europeisk åklagarmyndighet som ska utreda misstänkta brott mot EU-budgeten. Men statsminister Stefan Löfven (S) sade på onsdagen att Sverige kan komma att gå med.
– Vi har anledning att ser över det beslutet [att Sverige hittills stått utanför] med tanke på hur myndigheten har utvecklats, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd på onsdagen.
Belgien lämnar inte ut rappare till Spanien
18 sep - 2018
Belgien lämnar inte ut den internationellt efterlyste rapparen Valtonyc till Spanien, där han dömts till flera års fängelse för sina låttexter. En domstol i Gent slår fast att texterna ryms inom yttrandefriheten och därmed inte är brottsliga, enligt TT/SvD.
Misstänkt terrorist greps i Tyskland
22 aug - 2018
Tysk polis grep på onsdagen en 31-årig rysk medborgare i Berlin. Mannen misstänks ha förberett en islamistisk bombattack i Tyskland 2016 tillsammans med en fransman som i fjol greps i Frankrike misstänkt för terrordåd.
Enligt den tyske åklagaren planerade de att använda sprängmedlet TATP för att göra en bomb och ”döda så många som möjligt,” skriver Euronews.
Internetjättar måste ta bort terrorpropaganda
20 aug - 2018
EU-kommissionen planerar att införa böter för att tvinga bolag som Facebook, Youtube och Twitter att ta bort propaganda för terrorism och extremt våld från sina sajter, avslöjar Financial Times.
Julian King, EU:s säkerhetskommissionär, uppger i en intervju med tidningen att EU inte hittills sett tillräckliga framsteg från bolagens sida. Direktivet som förbereds ger internetbolag en timme på sig att avlägsna våldsbefrämjande material efter att det publicerats.
Terrorns offer hedras i Barcelona
17 aug - 2018
I dag fredag högtidlighålls årsdagen av de två terrorattackerna på La Rambla i kuststaden Cambril i Katalonien. Bland annat kommer Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och kung Felipe att hedra offren för dåden vid en ceremoni i Barcelona. 15 människor dog och över 130 skadades när fordon körde på fotgängare, uppger TT/GP.
Misstänkt terrorist greps i London
15 aug - 2018
London drabbades på tisdagen av ett nytt, misstänkt terrorattentat när en 29-årig man körde på en grupp cyklister innan bilen kraschade in i en cementvägg.
Två personer fick föras till sjukhus, men kunde senare åka hem. Mannen greps kort efter dådet, som skedde i parlamentskvarteren i centrala delarna av huvudstaden. Brittisk polis genomförde senare under dagen flera razzior i Birmingham och Nottingham.
Varning för "gyllene pass"
8 aug - 2018
EU:s justitiekommissionär Vera Jourova varnar i en intervju i Die Welt på tisdagen flera medlemsländer för att utfärda medborgarskap och ”gyllene pass” till personer från länder utanför EU, bland annat från afrikanska länder, Turkiet och Ryssland, i utbyte mot att personerna investerar i EU-länderna.
”En del medlemsländer måste göra mer för att försäkra sig om att medborgarskap inte ges till kriminella” sade hon.
Spanien planerar samtyckeslag
18 jul - 2018
Samlag utan uttalat godkännande ska enligt den nya lagen som den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez presenterade på tisdagen betänkas som våldtäkt, skriver De Volkskrant. Bakgrunden till lagförslaget är ett uppmärksammat fall från 2016 då fem män som anklagades för att ha gruppvåldtagit en 18-årig kvinna under tjurrusningen i Pamplona friades. Lagen liknar den svenska samtyckeslagen som trädde i kraft i början av juli.
Rumänien sparkar populär anti-korruptionsåklagare
10 jul - 2018
Rumäniens president Klaus Iohannis har avskedat landets ledande korruptionsåklagare Laura Codruța Kövesi i enlighet med en dom från författningsdomstolen i maj, skriver Yle. Presidenten har länge vägrat avskeda den bland folket populära Kövesi, trots att landets vänsterregering har krävt det. Kövesi har lett anti-korruptionsmyndigheten sedan 2013 och under hennes tid har andelen dömda stigit kraftigt.
Lettlands centralbankschef åtalas för muta
29 jun - 2018
Lettlands centralbankschef Ilmars Rimsevics har mot sitt nekande åtalats för att bett om och accepterat en muta, enligt ett uttalande från landets riksåklagare. Utredningen om att Rimsevics tagit en muta på minst 100 000 euro har pågått i fyra månader och om han döms riskerar han elva års fängelse, skriver TT/SvD.
Tio gripna i Frankrike – ska ha planerat terrordåd mot muslimer
26 jun - 2018
Tio personer har gripits runtom i Frankrike misstänkta för planering av terroristbrott riktat mot muslimer. Samtliga gripna kopplas till den radikala extremhögern i landet, rapporterar flera franska medier, enligt SVT.
Terrorattackerna ökar – men antalet dödsoffer minskar
21 jun - 2018
Antalet terrorattacker i EU ökade med 45 procent 2017 jämfört med året innan. Nio medlemsländer rapporterade tillsammans 205 angrepp i fjol, mot 142 under 2016. Det rapporterar Europol i 2018 års trendrapport.
De flesta angreppen utfördes av etniska nationalister och separatister (137 av 205). Jjhadist-angreppen, som beskrivs varit de mest dödliga, dubblerades från 13 (2016) till 33 stycken 2017.
Med fler attacker 2017 skadades också fler personer det året: 844 stycken att jämföra med 379 året innan. Däremot var det färre som dog i terrorattacker i EU förra året, 68 att jämföra med 142 året innan.
Svensk gripen i europeisk insats mot kreditkortsbedrägerier
20 jun - 2018
Polis i 28 europeiska länder har kunnat gripa 95 misstänkta kreditkortsbedragare, varav en svensk, vid ett gemensamt tillslag, uppger Ekot. Totalt stod de gripna för omkring 20 000 misstänkt brottsliga transaktioner med stulna kreditkortsuppgifter – till ett uppskattat värde av mer ungefär 82 miljoner svenska kronor.
Finländare gripen i London – misstänks ha förberett terrorbrott
14 jun - 2018
Den brittiska polisen för kontraterrorism har gripit en 29-årig finländsk man som misstänks för förberedelse av terrorbrott, enligt Yle.
Kriminella gänget Osmanen Germania pekades ut i misstänkt turkisk mordplan
14 jun - 2018
Det kriminella gänget Osmanen Germania, med nära kopplingar till det turkiska regeringspartiet, har pekats ut som de som skulle göra verklighet av de misstänkta turkiska planerna på politiskt motiverade mord i Danmark, rapporterar Ekot.
Högteknologi ska stoppa förfalskade varor
13 jun - 2018
EU-kommissionen vill satsa motsvarande 13 miljarder kronor för att förbättra medlemsländernas tullkontroller genom högteknologisk utrustning i syfte att hindra olaglig handel med förfalskade varor. Pengarna är en del av det ökade anslaget för gränsförvaltning som kommissionen föreslog på tisdagen.
Hemlig dansk polisinsats efter uppgifter om turkiskt beställningsmord
13 jun - 2018
Den danska säkerhetspolisen 2017 hade uppgifter om att Turkiet planerade politiskt motiverade mord på oppositionella Gülenanhängare i Danmark, enligt Ekot. I Turkiet är Gülen-rörelsen terrorstämplad och landets regering hävdar att den låg bakom den misslyckade statskuppen i Turkiet sommaren 2016.
Ukrainas premiärminister hotar att avgå
5 jun - 2018
Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman hotar att sluta om inte det ukrainska parlamentet röstar ja till att öppna en särskild antikorruptionsdomstol. Den lagstiftning som krävs för att domstolen ska kunna öppnas har mött hårt motstånd i parlamentet och fått massor av tillägg. På torsdag ska ledamöterna rösta om förslaget, skriver TT/SvD.
Korruptionsutredning mot Macrons närmaste man
5 jun - 2018
Franska åklagare kommer att utreda Alexis Kohler, som är den franska presidentadministrationens generalsekreterare och en av president Emmanuel Macrons närmaste män. Kohler misstänks för att ha suttit på dubbla stolar när han hade kontakt med rederiet MSC samtidigt som han arbetade på det franska finansdepartementet, skriver TT/Aftonbladet.
Spaniens regering föll
1 jun - 2018
Spaniens premiärminister konservative Mariano Rajoy avsattes av spanska parlamentet i en misstroendeomröstning på fredagen. Det rapporterar spanska El Pais. Oppositionsledaren och socialdemokraten Pedro Sánchez blir ny premiärminister. Misstroendeomröstning genomfördes efter att ledande personer i Mariano Rajoy parti nyligen dömts till långa straff i en stor korruptionshärva.
Specialpoliser i EU-land kände till terrorhot mot Stockholm
31 maj - 2018
Före attacken mot Drottninggatan i april 2017 fanns underrättelseinformation om attentatsplaner mot Stockholm hos specialpoliser i ett annat EU-land, rapporterar Ekot.
En grupp specialpoliser informerades om ett akut hot bara dagar före dådet.
– Vi visste att en cell eller attentatsman kunde attackera, säger en anonym källa till Ekot.
ECB vill ha tillbaka korruptionsanklagad centralbankschef
31 maj - 2018
Den Europeiska centralbanken ECB menar att avskedandet av Lettlands centralbankschef Ilmars Rimsevics tidigare i år var olagligt och ECB har tagit landet till EU-domstolen skriver TT/GP.
ECB vill att Rimsevics, som greps i februari efter anklagelser om korruption och som inte längre tillåts agera centralbankschef eller ta del av arbetet i ECB, återfår delar av sitt mandat.
Korruptionströtta rumäner demonstrerade
14 maj - 2018
Tusentals rumäner protesterade på lördagen mot det styrande socialdemokratiska partiets försök att försvaga rättsväsendets oberoende, skriver TT/GP.
Lagförslaget som har kritiserats av landets president liksom av EU röstades igenom i december men har inte blivit lag än då det utmanas av Rumäniens konstitutionsdomstol.
Slovakien utvisar italiensk affärsman efter journalistmord
7 maj - 2018
Slovakien utvisar en italiensk affärsman som finns med i den mördade journalisten Ján Kuciaks granskning om bedrägeri med EU-medel kopplat till den syditalienska maffian 'Ndranghetan, skriver TT/GP.
Terrorhot förlänger svenska gränskontroller
3 maj - 2018
Regeringen beslutade på torsdagen att den nuvarande gränskontrollen ska vara kvar ytterligare sex månader till och med 11 november 2018. Enligt regeringen behövs en nationell gränsbevakning eftersom det finns brister i kontrollen av EU:s yttre gränser vilket gör att potentiella terrorister och andra brottslingar kan resa in i Schengenområde.
Turkiska journalister dömdes för terrorism
26 apr - 2018
Sammanlagt 14 journalister och chefer vid den turkiska oppositionstidningen Cumhuriyet har dömts till fängelsestraff för terrorism. De anställda stod åtalade för att i form av sina artiklar ha stött den rörelse som leds av Fethullah Gülen som den turkiska ledningen beskyller för att stå bakom kuppförsöket i landet sommaren 2016, skriver Yle.
Ny inresekontroll i EU
25 apr - 2018
EU-regler för ett nytt kontrollsystem, kallat Etias, för personer som de reser in i unionen blev klara på onsdagen. Systemet gäller för medborgare i länder som inte måste ha visum när de reser in i EU. De kommer att bli tvungna att ansöka om ett resetillstånd på nätet innan avresan. Den som ansöker om resetillstånd får betala en avgift på motsvarande 70 kronor för varje ansökan. Resenärens uppgifter körs sedan automatiskt mot brottsregister i EU för att se om det finns någon anledning att neka personen tillträde
Svensk i ny korruptionsrapport
23 apr - 2018
Flera ledamöter inom Europarådets parlamentariska församling är misstänkta för korruption inom ramen för Azerbajdzjans ökända "kaviardiplomati". I en ny utredning nämns även en svensk som bedrivit lobbyarbete för landet, rapporterar TT/GP.
Tydlig minskning av brott i Tyskland
23 apr - 2018
Antalet registrerade brott i Tyskland minskande under 2017 med närmare tio procent jämfört med året dessförinnan, skriver Die Welt. Det är den största minskningen på 25 år och samtidigt den lägsta nivån sedan Tyskland återförenades 1990.
Tuffare tag mot penningtvätt i EU
19 apr - 2018
Nya EU-regler ska motarbeta penningtvätt efter beslut i Europaparlamentet på torsdagen. Det ska bli enklare att identifiera de verkliga ägarna i företag som verkar i EU. Kontrollen av virtuella valutor som bitcoin ska öka för att hindra att valutorna används för att tvätta pengar eller finansiera terrorism.
Reglerna ger även ökat skydd för visselblåsare som avslöjar penningtvätt. EU-länderna har 18 månader på sig att införa direktivet som nationell lag.
Rumäniens president vägrar sparka korruptionsgranskare
17 apr - 2018
Den rumänske presidenten Klaus Iohannis avvisade på måndagen en begäran från landets justitieminister att avskeda Laura Codruța Kövesi, ledare för korruptionsmyndigheten DNA.
”Motivering till avskedandet som justitieministern presenterat har inte övertygat mig. Till stora delar på grund av att den inte är i linje med lagarna”, skriver Iohannis i ett uttalande, enligt Politico.
Myndigheter: Inga terrormisstankar i Münster
9 apr - 2018
Dådet i den tyska staden Münster verkar inte vara ett terrordåd. Gärningsmannen, som var en tysk man i 50-årsåldern, sköt sig själv på platsen. Det var på lördagseftermiddagen som en skåpbil med hög fart körde in i en uteservering i centrala Münster. Två människor dödades och ett 30-tal skadades, rapporterar Ekot.
EU: Moldavien fortfarande korrupt
6 apr - 2018
”Korruptionen är fortsatt omfattande. Rättsväsendets oberoende, upprätthållandet av lag och ordning så väl som nationella antikorruptionsmyndigheten behöver betydande förbättringar”, heter det årets EU-rapport om Moldavien. Landet är enligt Transparency Internationals korruptionsindex efter Ryssland och Ukraina det mest korrupta landet i Europa.
Brittisk lärare försökte radikalisera skolelever
28 mar - 2018
I Storbritannien har en man som försökt radikalisera skolelever för att utföra terrordåd i London dömts till 25 års fängelse i dag. Den 25-årige mannen ska ha planerat att attackera upp till 30 olika mål i London, uppger Ekot.
Misär driver kvinnor in i sexhandel
26 mar - 2018
Extrem misär driver unga kvinnor från Östeuropas fattigaste länder in i svensk prostitution. I veckan rullades vad som kan vara en ny människohandelshärva upp i region Väst, med kopplingar till Rumänien, rapporterar GP/TT. Inget annat land har lika många dömda i Sverige för människohandel och koppleri över gränserna.
Sarkozy: Jag lever i förtalets helvete
23 mar - 2018
Den franske ex-presidenten Nicolas Sarkozy gjorde torsdag kväll sitt första offentliga framträdande efter att han hållits i förvar och en åklagare beslutat väcka åtal mot honom. I de franska tv-nyheterna berättade han bland annat att han lever i förtalets helvete, rapporterar SVT.
Officiell brottsutredning mot Sarkozy
22 mar - 2018
Frankrikes förre president Nikolas Sarkozy riskerar att dras inför rätta misstänkt för olaglig kampanjfinansiering inför presidentvalet år 2007, som han vann. Rannsakningsdomare som utreder misstankarna, har lagt fram preliminära åtal där Sarkozy anklagas för att ha fått 50 miljoner euro i olagliga kampanjbidrag av Libyens ex-diktator Muammar Ghadaffi, skriver Yle.
Irländsk domstol vägrar utlämning till Polen
14 mar - 2018
Med hänvisning till ”grundläggande brister” i det polska rättssystemen vägrar en irländsk domstol lämna ut en polsk medborgare som anklagas för bland annat organiserad brottslighet i Warszawa, skriver Financial Times. Den irländska domstolen vill istället att EU-domstolen ska döma i fallet.
Amnesty larmar om spansk terrorlagstiftning
14 mar - 2018
Spaniens terrorlagstiftning används för att kväsa yttrandefriheten, enligt Amnesty. Under förra året dömdes 39 personer i landet för att ha glorifierat terrorism eller förnedrat terroristernas offer, enligt TT/SvD.
Sveriges krav på Georgien: Ta hem era medborgare
13 mar - 2018
I dag möter den svenska justitieministern Morgan Johansson sin georgiske kollega, vice statsministern Giorgi Gacharia, i Stockholm. Johansson vill förmå Georgien att ta emot georgiska medborgare som har dömts för brott här i Sverige, uppger Ekot.
Georgiska inresor oroar i EU
9 mar - 2018
Sedan Georgien fick visumfrihet till EU har antalet asylsökande från den forna sovjetrepubliken mer än fördubblats. I Sverige märks georgierna även i inbrottsstatistiken, rapporterar TT/GP.
EU-delegation undersöker journalistmord
8 mar - 2018
En delegation på sex EU-parlamentariker befinner sig i Slovakien med anledning av mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak som bland annat granskade skattebedrägerier med misstänkta kopplingar till landets regering. Parlamentarikerna träffar bland andra journalister, organisationer, polis och politiker för att få större klarhet i vad som hänt.
Johansson: Svenska gränskontroller behövs
8 mar - 2018
Justitieminister Morgan Johansson (S) ser ingen anledning att avskaffa de svenska gränskontrollerna som löper fram till början av maj. Regeringen har likt flera andra EU-länder infört gränskontroller, först på grund av det stora antalet migranter som kom till Sverige och sedan med hänvisning till säkerhet kopplat till terrorhot.
– Så här långt gör jag absolut ingen annan bedömning än att de behövs. Det finns individer och grupper som utgör hot, det finns ingen anledning att sänka garden, säger Morgan Johansson till Europaportalen.
Justitieministern ska ha ett möte med andra EU-länderna som infört gränskontroller vid sidan av torsdagens ministermöte i Bryssel.
Frankrike skärper lagstiftning mot sexuella övergrepp
7 mar - 2018
Den franska sexualbrottslagen håller på att skrivas om. Och en av de centrala frågorna är hur man ska bestraffa sexuella trakasserier i det offentliga rummet som i kollektivtrafiken, uppger Ekot.
Slovakiens president efterlyser nyval efter journalistmord
5 mar - 2018
Slovakiens president Andrej Kiska efterlyser en regeringsombildning eller nyval, efter det journalistmord som skakat landet. Syftet skulle vara att återupprätta allmänhetens förtroende, rapporterar TT/SVT.
Maxgräns för terrorpropaganda
1 mar - 2018
Internetbolagen uppmanas på torsdagen av EU-kommissionen att ta bort terroristpropaganda inom en timme efter publicering. Det framgår av kommissionens nya rekommendationer för att hindra olagligt innehåll som terroristpropaganda, hat och våld, sexuellt utnyttjande av barn, upphovsrättsskyddat material och förfalskningar på nätet. Om rekommendationerna inte får önskvärd verkan kan lagstiftning bli aktuell uppger kommissionen.
Flera avgångar efter slovakiskt journalistmord
1 mar - 2018
Slovakiens kulturminister Marek Madaric avgår efter mordet på den slovakiske journalisten Ján Kuciak. Även Viliam Jasan, sekreterare i det nationella säkerhetsrådet och Maria Trosková, som arbetar i premiärministerns stab, har på justitieminister Lucia Zitnanskás begäran avgått efter mordet. De båda figurerade i en granskning Ján Kuciak publicerade strax före hans död, rapporterar Reuters/TT/GP.
Italiensk maffia utpekad för journalistmord i Slovakien
28 feb - 2018
Den slovakiska journalisten Ján Kuciak som mördades i helgen var på väg att släppa en granskning av korruption på hög politisk nivå, rapporterar SME/TT/GP. Det ska ha handlat om länkar mellan slovakiska politiker och italienska affärsmän med misstänkta band till den syditalienska maffian 'Ndrangheta.
Färre angrepp på flyktingar i Tyskland
28 feb - 2018
Under 2017 rapporterades drygt 2 200 angrepp på flyktingar i Tyskland, skriver Süddeutsche Zeitung. Det är en minskning från 2016 års 3 500 angrepp.
Slovakisk journalist ihjälskjuten – granskade politiska toppar
26 feb - 2018
Den tjugosjuårige slovakiske undersökande journalisten Ján Kuciak och hans partner sköts enligt polis ihjäl någon gång under slutet av förra veckan i familjehemmet några mil utanför huvudstaden Bratislava. Enligt polischefen Tibor Gašpar är motivet för mordet troligtvis kopplat till Kuciaks journalistiska arbete, skriver Český rozhlas.
Kuciak granskade bland annat skattebedrägerier kopplade till personer i nära det socialdemokratiska regeringspartiet Smer.
Den slovakiska regeringen har utlyst en belöning mot motsvarande närmare tio miljoner kronor för information som kan leda till att den eller de skyldiga grips.
Danska regeringen vill ha hårdare straff i "getton"
26 feb - 2018
Vissa typer av brott ska straffas dubbelt upp i utsatta områden i Danmark. Det blir en del av regeringens kommande "gettopaket", enligt justitieminister Søren Pape Poulsen, uppger Ekot.
Två terrorattacker avvärjda i Frankrike i år
26 feb - 2018
Fransk polis och säkerhetstjänst har avvärjt två planerade terrordåd hittills i år, säger den franske inrikesministern Gerard Collomb, skriver SvD.
Sverige på plats tio på EU:s mordlista
23 feb - 2018
Med 1,15 mord per hundra tusen invånare hade Sverige 2015, ett år med ovanligt många mord i Sverige, den tionde högsta andelen mord i EU. Klart högst andel hade Litauen på 5,9 mord per 100 000 invånare, lägst hade Österrike med 0,51. Det visar en sammanställning från Eurostat.
Lettlands centralbankschef anklagas för penningtvätt
19 feb - 2018
Lettlands antikorruptionspolis har tagit in landets centralbankschef Ilmārs Rimšēvičs för förhör i samband med misstankar om penningtvätt mot en lettisk storbank. Samtidigt utfördes husrannsakan mot både Rimšēvičs hem och kontor, skriver Yle.
Ökat terroristfokus på Medelhavet
13 feb - 2018
I nya EU-operationen Themis på Medelhavet ökar inriktningen på brottsbekämpning och säkerhet, förutom sjöräddning, uppger Ekot. Sverige ska bidra med ett spaningsflygplan i maj. Insatsen som ska underlätta för Italien ersätter operation Triton. Det blir mer fokus på att upptäcka personer i migrantströmmar som återvänder till Europa efter terrorresor.
Åtta års fängelse för rumänsk toppolitiker
9 feb - 2018
Statssekreteraren och tidigare finansministern i Rumänien, Darius Vâlcov, har dömt till åtta års fängelse, bland annat för att ha krävt mutor från en affärsman och för pengatvätt, skriver Balkan Insight.
GW Persson talar EU-brott i Hässleholm
6 feb - 2018
Årets Europaforum i Hässleholm, Sverige största återkommande evenemang kring EU-frågor, äger i år rum 27-30 augusti. Först ut på talarlistan är kriminologen Leif GW Persson som ska prata om utvecklingen av europeiska samarbeten inom brott och straff. Andra ämnen på agendan är bland annat försvarssamarbetet Pesco, brexit och entreprenörskap.
Moderaterna ser en EU-dimension i valet
2 feb - 2018
Enligt Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer kommer EU-frågor att finnas med i årets rikdagsvalsdebatt.
– Om man ser vilka frågor som sannolikt kommer att bli de stora valfrågorna i Sverige som lag och ordning, integration och invandring så finns det en europeisk dimension i de frågorna. Vi har lyft upp behovet av ett nytt kvotflyktingssystem på EU-nivå. Jag kan också tänka mig att lyfta ett antal konkreta förslag som handlar gränsöverskridande brottsbekämpningen, säger Gunnar Strömmer till Europaportalen och tillägger att brexitfrågan sannolikt också kommer finnas med. Han tror dock inte att EU-frågan som en sakfråga i sig kommer att vara en stor tvistefråga i valet.
Ny EU-handbok ska stoppa lastbilskapningar
31 jan - 2018
En ny säkerhetshandbok ska minska antalet kapningar och stölder av lastbilar. Särskilt fokus ligger på risken att terrorister kan kapa lastbilar, vilket skett i bland annat Stockholm och Berlin, skriver TT/SvD.
Första rättegången kring Parisattackerna 2015
25 jan - 2018
I Frankrike inleddes på onsdagen den första rättegången som gäller terrorattackerna i Paris i november 2015. En 31-årig man, Jawad Bendaoud, anklagas för att ha gett två av terroristerna husrum, skriver Yle.
Rumänska protester mot korruption
22 jan - 2018
Tiotusentals rumäner demonstrerade på lördagen runt om i landet mot nya lagar som kritiker menar gör korrupta politiker straffria och underminerar rättsväsendet, skriver Politico. Rumänien är EU:s fjärde korruptaste land enligt Transparency International.
Tjeckiens president mister immunitet
19 jan - 2018
Det tjeckiska parlamentet röstade på fredagen för att lyfta immuniteten för premiärminister Andrej Babiš med siffrorna 111 mot 69, skriver Hospodářské noviny. Babiš granskas av EU:s korruptionsgranskare Olaf för att tidigare ha missbrukat EU-stöd.
Europarådet: Rumänien gör för lite mot korruption
19 jan - 2018
Europarådets antikorruptionsenhet Greco kritiserar Rumänien för att inte ha gjort tillräckligt för att bekämpa korruption bland parlamentsledamöter, domare och åklagare, i en rapport publicerad på torsdagen.
Serbisk politiker mördad i Kosovo
17 jan - 2018
En serbisk politiker i Kosovo har mördats. Oliver Ivanovic sköts till döds när han anlände till sitt partikontor i Mitrovica i norra Kosovo på tisdagen. I protest mot dödskjutningen har Serbien deklarerat att landet avbryter sin medverkan i de diplomatiska samtalen mellan Serbien och Kosovo som EU organiserar i Bryssel, uppger Ekot.
EU har hittat oegentligheter i Orbáns krets
15 jan - 2018
EU:s antikorruptionsbyrå Olaf har i en utredning hittat "allvarliga oegentligheter" och intressekonflikter i ett projekt i Ungern kopplat till ett företag som då delägdes av premiärminister Viktor Orbáns svärson, uppger TT/GP.
Vrede bland ukrainare efter spektakulärt mord
12 jan - 2018
Ett spektakulärt mord på en 38 årig advokat väcker vrede bland ukrainare. Fallet har på ett tydligt vis avslöjat att rättsrötan består trots löften om ett reformerat rättsväsende och en ny polis. En mördare har gripits och erkänt, men ukrainare tror han agerar front för de verkliga förövarna, enligt Ekot.
Potentiell terrorist får inte utvisas från Sverige
10 jan - 2018
Sverige fälls i Europadomstolen sedan regeringen velat utvisa en marockan som Säkerhetspolisen pekat ut som ett nationellt säkerhetshot. Men enligt domstolen riskerar han att utsättas för tortyr i hemlandet, uppger SvD.
Polen offentliggör sexbrottslingar
3 jan - 2018
Det polska justitiedepartementet har publicerat ett register med foton, namn och andra uppgifter på dömda sexbrottslingar, skriver Die Zeit.
– Rätten att skydda våra barn står över förbrytares anonymitet, sade justitieminister Zbigniew Ziobro.
Förslag om ny korruptionslag i Rumänien
2 jan - 2018
Det styrande socialdemokratiska partiet i Rumänien försöker återigen få igenom ändringar i lagen vad gäller mutor, korruption och maktmissbruk. Socialdemokraterna har lämnat in ett förslag som bland annat innebär total straffrihet för missbruk av offentlig ställning som orsakar ekonomiska förluster på mindre än motsvarande två miljoner kronor, rapporterar TT/SVT.
EU-parlamentariker uppmanar till mer samarbete mot barnporr
14 dec - 2017
EU-parlamentet röstade på torsdagen för en rapport som Anna Maria Corazza Bildt (M) ansvarat för som uppmanar medlemsländerna att öka insatserna för att bekämpa sexuella övergrepp och utnyttjande av barn.
– EU-länderna måste göra mer, agera bättre och snabbare för att garantera nolltolerans mot sexuella övergrepp på barn online och offline. Fokus bör ligga på att ta bort illegalt innehåll och, när detta inte är möjligt, blockera innehåll genom snabbare förfaranden och skyddsmekanismer, sade Corazza Bildt i ett uttalande.
Tyska myndigheter varnar: Salafismen växer
11 dec - 2017
Antalet radikala islamister i Tyskland växer, enligt tyska författningsskyddet. För tillfället beräknas omkring 10 800 människor i landet vara anhängare av salafism, en fundamentalistisk (men inte nödvändigtvis våldsbejakande) riktning inom sunnitisk islam. Motsvarande siffra i fjol var 9 700, skriver TT/SvD.
Rumänien lovar Sverige hjälp mot inbrottsligor
8 dec - 2017
Enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) begås mellan 40 och 50 procent av alla inbrott i Sverige av utländska ligor. I samband med ett möte i Bryssel träffar Johansson kollegor från Rumänien och Litauen varifrån många av ligorna kommer.
– [Rumäniens företrädare] erbjöd omedelbart polisiär hjälp till Sverige, sade Johansson på fredagen och tillade att han hade liknande förhoppning om stöd från den litauiske kollegan.
Morgan Johansson vill även ha avtal med länder som Polen, Litauen och Rumänien att personer som döms för brott i Sverige ska avtjäna straffet i sina hemländer.
Brittisk minister: IS-krigare bör elimineras
7 dec - 2017
Brittiska medborgare som strider med terrorrörelsen IS bör lokaliseras och dödas, och inte tillåtas att återvända till Storbritannien, säger landets nye försvarsminister Gavin Williamson, uppger SvD.
USA kritiserar rumänska s-ledda regeringens planer
28 nov - 2017
Även USA luftar nu kritik mot den rumänska regeringens planer på att förändra rättssystemet vilket riskerar att lägga det mer under politisk kontroll och försvaga kampen mot den utbredda korruptionen i landet. Den socialdemoratiskt ledda regeringen vill besluta om förändringarna före årets slut, men planerna har kritiserats av EU-kommissionen, utländska diplomater och tusentals domare, rapporterar TT/GP.
Tiotusentals demonstrerade mot korruption i Rumänien
27 nov - 2017
Rumäner tog på söndagen till gatorna för att protestera mot regeringens planer på att förändra rättssystemet i landet vilket riskerar att lägga det mer under politisk kontroll och försvaga kampen mot den utbredda korruptionen.
- Tjuvar, tjuvar! ropade demonstranterna utanför regeringshögkvarteret i huvudstaden Bukarest, rapporterar TT/GP.
Litauen öppnar för nya sanktioner mot Ryssland
17 nov - 2017
Litauen har klubbat igenom en ny lag som gör det möjligt för inrikesministern att neka inträde i landet för människor som misstänks för korruption eller för att ha kränkt mänskliga rättigheter. Det skriver EUobserver.
Lagen är riktad mot Ryssland och går under namnet Magnitskijlagen efter den ryska advokaten Sergej Magnitskij som dog i ryskt fängelse 2009 efter att ha avslöjat korruption bland ryska tjänstemän.
Tidigare har Estland och Storbritannien liksom USA och Kanada infört liknande lagar.
Mafiaboss på 10 Downing Street
16 nov - 2017
Italienska journalister på Il Sole 24 Ore har registrerat ett bluffbolag i Storbritannien för att visa hur den brittiska företagslagstiftningen enkelt kan användas för att dölja brottsliga aktiviteter, tvätta pengar och undkomma skatt.
Som chef för bolaget registrerades maffiabossen Matteo Messina Denaro – en av världens mest eftersökta brottslingar. Bolagsadressen som angavs var den brittiska premiärministerns bostad 10 Downing Street.
Registreringen ska enligt journalisterna ha tagit 15 minuter och kostat tolv pund, motsvarande 133 kronor.
Svensk gränskontroll mot potentiella terrorister
13 nov - 2017
I fredags beslutade den svenska regeringen med stöd av EU-regler att förlänga den svenska gränskontrollen till och med 11 maj 2018. Regeringen motiverar beslutet: ”Den risk som framför allt bristerna i kontrollen av EU:s yttre gränser medför – vilket bland annat gör det möjligt för potentiella terrorister att resa in i Schengenområdet – gör att vi måste ha kvar våra egna inre gränskontroller”.
Rörbomb hittad vid minnesparad i Nordirland
13 nov - 2017
En mindre rörbomb hittades i samband med högtidlighållandet av "Remembrance Sunday", minnesdagen för brittiska soldaters krigsinsatser, i nordirländska Omagh på söndagen, rapporterar Ekot.
Le Pen förlorar sin åtalsimmunitet
9 nov - 2017
En kommitté i den franska nationalförsamlingen har beslutat att lyfta immuniteten för Front Nationals ledare Marine Le Pen, rapporterar Ekot. Det innebär att hon kan komma att åtalas för att ha spridit våldsamma bilder via sociala medier.
Dömda i Rumänien släpps på fri fot i Sverige
8 nov - 2017
Sedan 1 april 2016 har 15 rumänska medborgare som dömts till fängelse i sitt hemland släpps på fri fot av svenska domstolar. Att skicka dem till rumänskt fängelse vore ett brott mot deras mänskliga rättigheter, det har Europadomstolen slagit fast. Det skriver DN.
Nya dödshot mot Charlie Hebdo
7 nov - 2017
Den franska satirtidningen Charlie Hebdo har mottagit nya dödshot. Tidningen har publicerat en satirteckning av en muslimsk teolog och professor som anklagas för våldtäkt i sviterna av #metoo-kampanjen, skriver SvD.
Skandal fäller bulgarisk minister
31 okt - 2017
Bulgariens hälsominister Nikolay Petrov avgick på måndagen sedan det avslöjats att han som tidigare chef för ett sjukhus gett offentliga kontrakt till ett företag som ägdes av hans dotters partner skriver Balkan Insight.
Ny rapport varnar Europa för återvändande IS-kvinnor
26 okt - 2017
Nästan hälften av alla svenska IS-anhängare har återvänt till Sverige. Det visar en ny rapport som säger att 5 600 personer lämnat det krackelerande IS-kalifatet och återvänt till sina hemländer, skriver SvD.
Tio gripna i Frankrike för planer på att döda politiker
18 okt - 2017
Tio personer har gripits i sydöstra Frankrike och i Parisregionen. De misstänks ha planerat att döda politiker, uppger en poliskälla. Det skriver Yle.
Ansedd maltesisk journalist dödad i bilbomb
17 okt - 2017
Journalisten Daphne Caruana Galizia, som bland annat avslöjat flera stora korruptionsfall på Malta och kontroversiella turer kring den förra maltesiske EU-kommissionären John Dalli, dödades på måndagen i en bilbomb, skriver Malta Today.
Macron: Papperslösa som begår brott ska avvisas
16 okt - 2017
Alla papperslösa utlänningar som begår brott kommer att avvisas från Frankrike, sade landets president Emmanuel Macron med anledning av ett fall i Marseille, där en tunisier knivmördade två kvinnor på en järnvägsstation, enligt TT/SVT.
Regeringen förlänger svensk gränskontroll
13 okt - 2017
Sverige meddelade på torsdagskvällen EU-kommissionen att man avser förlänga de gränskontroller som infördes vid flyktingkrisen 2015 i ytterligare ett halvår. De nuvarande löper ut i november och Danmark, Österrike och Tyskland har i veckan meddelat att de förlänger sina kontroller.
– Vi anser att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser. Det finns ett antal individer som rör sig i Europa som inte har uppehållstillstånd och då måste vi från vårt perspektiv ha de säkerhetsåtgärder som vi vidtagit, sade Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson på fredagen.
Johansson räknar med att EU-kommissionen kommer acceptera ländernas begäran om en förlängning.
Frankrike förlänger gränskontroller
13 okt - 2017
Frankrike har förlängt giltigheten för de gränskontroller som infördes gentemot andra europeiska länder i Schengen efter terrordåden i Paris i november 2015, uppger TT/GP. I det senaste beslutet förlängs kontrollerna till och med den 30 april nästa år.
Portugisisk ex-ledare korruptionsanklagas
12 okt - 2017
Portugals socialdemokratiske premiärminister mellan 2005 och 2011, Jose Sócrates, anklagas för att ha tagit emot mutor, pengatvätt och skattebedrägeri i landets största korruptionshärva, skriver Financial Times. Sócrates hävdar oskuld.
Europarådsbas avgår i muthärva
9 okt - 2017
Talmannen i Europarådets parlamentariska församling, spanske Pedro Agramunt, avgår – bara några dagar innan han riskerade att sparkas från sin post. Agramunt har anklagats för att aktivt ha tonat ner kritik mot människorättssituationen i Azerbajdzjan, uppger TT/GP.
Franska parlamentet stödjer ny terrorlag
4 okt - 2017
En överväldigande majoritet i det franska underhuset i parlamentet röstade på tisdagen för en ny terrorlag. Den handlar om att göra många av de befogenheter som myndigheterna har fått efter undantagstillståndet som råder sedan terrordådet 2015 permanenta, uppger SvD.
IT-företag som inte stoppar extremister kan hängas ut
21 sep - 2017
Storbritannien, Frankrike och Italien har enats om att hänga ut nätföretag som Facebook och Google som inte gör tillräckligt för att blockera extremistiskt innehåll, skriver Financial Times.
Två svenskar tar plats i terrorismutskott
13 sep - 2017
EU-parlamentet godkände på tisdagen att ett nytt tillfälligt utskott sätts samman med syfte att utvärdera omfattningen av terrorhot i Europa och uppmärksamma eventuella brister och svagheter i det pågående arbetet med att bekämpa terrorism. Två svenska ledamöter ingår: Anna Maria Corazza Bildt (M) och Kristina Winberg (SD).
Azerbajdzjan i miljardhärva med mutor
5 sep - 2017
Mutor som betalas ut till högt uppsatta politiker i Europa och delar av Donald Trumps projekt som finansieras med pengar från Azerbajdzjan och Ryssland har avslöjats, skriver TT/SVT med hänvisning till rapportering från ett antal europeiska och amerikanska medier.
Alla polispatruller i Finland ska utrustas med kulsprutor
1 sep - 2017
För att bättre kunna hantera terrorhot ska alla finska polispatruller i framtiden utrustas med MP5-kulsprutor, enligt Yle.
Nytt förslag oroar korruptionskritiker i Rumänien
1 sep - 2017
I Rumänien har återigen ett lagförslag som kritiker menar kan motverka korruptionskampen i landet lett till protester i huvudstaden Bukarest, uppger Ekot.
Den spanska regeringen hotas med misstroendevotum
31 aug - 2017
På onsdagen hölls en extrainsatt debatt i det spanska parlamentet med anledning av en pågående stor korruptionsrättegång, där medlemmar i konservativa Partido popular varit inblandade, uppger Ekot. Oppositionen hotar med misstroendevotum mot regeringen.
EU: Rumänsk reform hämmar kamp mot mutor
31 aug - 2017
Rumäniens planer på vissa förändringar i rättssystemet underminerar kampen mot korruption i landet, anser Angela Cristea, EU-kommissionens representant i huvudstaden Bukarest. Det rapporterar TT/SvD.
Wikström: EU måste agera för svensk författare
30 aug - 2017
Flera Europaparlamentariker kräver att den svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin, som tidigare i augusti på Turkiets begäran greps under en semester i Spanien, ska släppas och att EU agerar.
– Jag kräver svar av EU-kommissionen kring vilka åtgärder de vidtar för att säkerställa att alla svenska medborgare, Erdoğan-kritiker eller inte, ska kunna resa fritt inom Europa utan att riskera att gripas på Turkiets begäran för att de använt sin yttrandefrihet. Jag vill också veta på vilket sätt EU-kommissionen kommer att medverka till att svenske Yalcin släpps, sade Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) i ett uttalande. Kommissionen som nu har tre veckor på sig att svara.
Åklagare: Mordplan mot tyska vänsterpolitiker
29 aug - 2017
Tysk polis gjorde på måndagen tillslag mot två misstänkta personers hem och arbetsplatser. Det rör sig om en polis i staden Ludwigslust nordväst om Berlin, och ytterligare en person som misstänks ha planerat att mörda vänsterpolitiker på grund av deras syn på invandringspolitiken, uppger SVT.
Browder: EU måste stoppa missbruket av Interpol
25 aug - 2017
Den kände Putinkritikern Bill Browder kräver att EU-länderna ska hindra länder att komma åt regimkritiker via Interpol. Enligt tidningen EUobserver är det främst Ryssland, Vitryssland, Kazakstan och Turkiet som missbrukar Interpol på detta sätt. – Det måste finnas allvarliga sanktioner för länder som Ryssland som rutinmässigt missbrukar Interpol för politiska ändamål, sade Bill Browder själv stoppad fyra gånger på det sättet de senaste åren. Tidigare i veckan har Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserat att Turkiet för missbruk av Interpol och dessförinnan greps den svenske författaren Hamza Yalcin på Turkiets begäran under sin semester i Barcelona.
Studie: Relativt få terrordöda i Europa
24 aug - 2017
Närmare 12 000 terrorister dödade 23 000 personer förra året och sammanlagt dog 35 000 personer när terroristerna räknas med. Det visar en studie från START vid universitetet i Maryland. Flest dödsfall drabbade Mellanöstern, Afrika och södra Asien och den så kallade Islamska staten ligger bakom flest terrordåd i världen. En liten del av antalet döda i terrordåd i världen 0,6 procent drabbade Västeuropa och ännu färre i Östeuropa 2016, enligt rapporten.
Brittiska regeringen mörkar terrorrisker efter brexit
23 aug - 2017
En opublicerat regeringsrapport uppger att britterna riskerar mer terrorism och brottslighet efter brexit. Rapporten, som är utarbetats av tjänstemän med hjälp av säkerhetstjänsterna MI5 och MI6, varnar för att lämna EU då det skulle ge Storbritannien mindre säkerhet från "terrorism, kriminalitet och olaglig migration” avslöjar The Times. Samarbetet mot terrorism med EU-länder skulle fortsätta men inte på samma sätt som idag. Eftersom ingen av möjligheterna för praktiskt samarbete ”matchar hastigheten, effektiviteten och kostnadseffektiviteten hos de verktyg som finns tillgängliga för samarbete mellan EU-medlemmar."
Italien vill fördjupa EU-samarbete mot terrorism
23 aug - 2017
"Vi måste börja prata om att ge den europeiska åklagaren mer befogenheter att motverka terrorism", säger italiensk justitieminister Andrea Orlando i en skrivelse riktad till EU-kommissionären Vera Jourovà och till hans estniska motsvarighet, Urmas Reinsalu. Estland håller för närvarande det roterande ordförandeskapet i Europeiska rådet, rapporterar Euractiv.
Muslimer protesterade mot terrorism
22 aug - 2017
Flera hundra muslimer protesterade mot terrorism på måndag i Barcelona. Män och kvinnor sågs gråta när andra höll upp stora banderoller och affischer som fördömde terrorism, rapporterar Daily Mail som visar flera bilder från demonstrationen.
Judisk ledare: Europa är förlorat
21 aug - 2017
Barcelonas främsta rabbin Meir Bar-Hen har uppmanat judar att flytta till Israel för att "Europa är förlorat" för radikal islam, skriver Independent.
Efter terrordådet: Polen pekar ut muslimer
18 aug - 2017
Ledare från hela världen fördömde torsdagens terrordåd i Barcelona som hittills krävt minst 14 dödsoffer och uttryckte sin medkänsla med offren och deras anhöriga, rapporterar TT.
Den polska inrikesministern högerpopulisten Mariusz Błaszczak pekade efter dådet ut muslimer i EU som en ”naturlig stödbas för islamiska terrorister” och ”Vi har att göra med en civilisationernas kamp.”, rapporterar statliga Radio Polen. Han fördömde i sammanhanget också EU-kommissionens förslag om en omfördelning av asylsökande inom EU med att det bara ”uppmuntrar miljontals människor att komma till Europa” något som Polen av säkerhetsskäl inte kan acceptera.
Ukrainas mest korrupta bransch pekas ut
18 aug - 2017
Efter 18 månaders kartläggning har Ukrainas antikorruptionsbyrå NABU, kommit fram till att landets energisektor har den mesta korruptionen jämfört med andra delar av ekonomin, skriver Kyiv Post. Förlusterna på grund av korruption i energisektorns uppskattas preliminärt till motsvarande 3,5 miljarder svenska kronor.
Artem Sytnyk: Ukraina missleder väst
14 aug - 2017
Artem Sytnyk, chef för Ukrainas nationella korruptionsbekämpningsbyrå, NABU, kritiserar landets politiska ledning för att vägra att skapa en oberoende domstol mot korruption. "Alla våra ansträngningar spelar ingen roll" om inte domstolen skapats, sade Sytnyk vid en presskonferens, rapporterar Ukrainian Journal. NABU, ett ukrainsk FBI, är ett oberoende organ som skapades i april 2015 efter påtryckningar från IMF och EU.
Rapport: Migration ökar risk för slaveri i EU
10 aug - 2017
Risken för slavarbete inom jordbruk, byggande och andra tjänstesektorer i EU har ökat under 2017 enligt ett årligt globalt slaveriindex av det brittiska analytikbolaget Verisk Maplecroft. Störst risk för ökad förekomst av slaveri är i Rumänien, Italien, Grekland, Bulgarien och Cypern. Även Sverige finns bland de 20 EU-länder med ökad risk för slaveri. De nyanlända migranterna anses särskilt sårbara för att hamna i tvångsarbete, enligt rapporten som publicerades på torsdagen.
Tjeckien stämmer EU för striktare vapenlagar
10 aug - 2017
Den tjeckiska regeringen lämnade på torsdagen in en stämningsansökan till EU-domstolen med krav på att EU:s kommande vapenlagar ska ogilltighetsförklaras. De nya EU-reglerna som antogs tidigare i år spänner från hur vapen kan spåras och göras obrukbara till vilka automatvapen som får ägas av civila. Lagen som ska införas senast 2018 är enligt tjeckerna bland annat diskriminerande och otydlig, rapporterar Prague Monitor.
Fransk terrorvarning ineffektiv
9 aug - 2017
En ny mobilapplikation som var tänkt att varna alla fransmän vid farliga händelser har allvarliga brister. Dessutom behöver systemet för att larma allmänheten göras om radikalt. De slutsatserna dras i en ny rapport från det franska parlamentet, skriver TT/GP.
Svensk författare gripen på turkisk begäran
8 aug - 2017
Den svenske författaren Hamza Yalcin har gripits under sin semester i Barcelona. Han misstänks av turkiska myndigheter för att ha organiserat terrorhandlingar. Svenska UD har begärt att få träffa mannen och PEN kräver att regeringen och EU agerar, skriver TT/GP.
Sverige illa förberett för EU:s nya jihadiststrategi
2 aug - 2017
Många av de personer som anslutit sig till IS väntas återvända till Europa. En ny jihadistrategi har tagits fram inom EU för att hantera situationen – men terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att Sverige är dåligt förberett, skriver SvD.
EU-medborgare tiggde i Köpenhamn – fängslas och utvisas
2 aug - 2017
En rumänsk kvinna har dömts i Köpenhamns tingsrätt till 20 dagars fängelse och utvisning efter att ha tiggt i Köpenhamn. Det är första gången en utländsk medborgare döms till utvisning med hänvisning till tiggeri, rapporterar SvD.
Franska politiker förbjuds anställa anhöriga
28 jul - 2017
Favorittippade François Fillons presidentkandidatur sänktes av avslöjandet att han betalat sin hustru miljonbelopp för att rulla tummarna. I kölvattnet av skandalen förbjuds nu Frankrikes politiker att anställa anhöriga, skriver TT/SvD.
EU-domstolen avvisar dataavtal med Kanada
26 jul - 2017
EU-domstolen dömer i dag onsdag att unionens avtal med Kanada om utbyte av flygpassageraruppgifter strider mot grundläggande rättigheter. Det är Europaparlamentet som bett domstolen undersöka huruvida det så kallade PNR-avtalet är förenligt med unionsrätten. Redan under förra hösten varnade domstolens generaladvokat för att avtalet strider mot EU-rätt.
Spansk premiärminister vittnar i korruptionsmål
26 jul - 2017
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy ska i dag onsdag vittna i en stor rättegång mot tidigare ledande medlemmar i hans parti Partido Popular som misstänks för ekonomisk brottslighet. De åtalade misstänks ha tagit emot stora mutor från företag i utbyte mot kontrakt, skriver TT/SvD.
Rättegång mot turkiska journalister inleds
24 jul - 2017
Rättegången mot 17 journalister från den oppositionella tidningen Cumhuriyet i Istanbul inleds i dag måndag, uppger TT/SvD. Journalisterna anklagas för att stött den så kallade Gülenrörelsen som misstänks ligga bakom förra årets misslyckade kuppförsök.
EU-utskott ska granska kamp mot terrorism
7 jul - 2017
EU-parlamentet beslutade på torsdagen att tillsätta ett särskilt utskott som under mandatperioden på ett år ska undersöka och utvärdera vidden av terrorhoten i Europa. Det ska dessutom utreda eventuella brister och funktionsfel som kan ha bidragit till att de senaste terrorattackerna kunnat genomföras.
Två terrormisstänkta gripna i Bryssel
6 jul - 2017
Fyra personer greps, varav två senare släpptes, och en mängd vapen beslagtogs efter att belgisk polis på onsdagen slagit till mot misstänkta terrorister i Bryssel-kommunen Anderlecht, uppger TT/SvD.
Europarådet ger Sverige tidsfrist för partistödsredovisning
5 jul - 2017
I en efterlevnadsrapport slår Europarådets grupp mot korruption, Greco, fast att Sverige på ett tillfredsställande sätt genomfört sex av tio rekommendationer för att göra finansiella stöd till partier mer transparenta. De övriga fyra har bara delvis genomförts. Senast i mars 2018 vill Greco ha information om hur det går med de fyra kvarvarande rekommendationerna, Efter påtryckningar från Europarådet införde Sverige 2014 nya regler för hur partierna finansieras.
Flera politiker åtalas för korruption i Makedonien
3 jul - 2017
I EU-kandidatlandet Makedonien har åklagare väckt åtal mot en lång rad högt uppsatta politiker ur den tidigare regeringen, uppger Ekot. Bland de anklagade finns den före detta premiärministern Nikola Gruevski som nu riskerar fängelse för bland annat korruption, maktmissbruk och valfusk.
Fem tjetjener döms för mordet på Boris Nemtsov
30 jun - 2017
Mordet på den liberala ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov i februari 2015 har nu fått sitt rättsliga efterspel. En domstol i Moskva förklarade i dag fem män från Tjetjenien som skyldiga till att ha utfört mordet. Vem som ytterst organiserade och beställde det är dock fortfarande oklart, rapporterar Ekot.
Tjecker kan tillåtas använda vapen vid terrordåd
29 jun - 2017
Det tjeckiska underhuset röstade på onsdagen med överväldigande majoritet att tillåta de runt 300 000 tjecker med en vapenlicens använda sina vapen vid ett terroristdåd eller annat nationellt säkerhetshot, rapporterar Český rozhlas. Överhuset måste först godkänna lagförslaget innan det kan bli verklighet.
Finland: Misstänkt terrorhot mot kyrka
20 jun - 2017
Polisen i Finland misstänker att ett terrorbrott har planerats i huvudstaden Helsingfors. Målet ska ha varit Tempelplatsens kyrka, uppger TT/SVT.
Fler jihadister anhålls för terroristbrott
19 jun - 2017
Under fjolåret dödades 142 personer i EU terroristattacker, de allra flesta, 135, relaterade till jihadistattacker, visar Europols årliga rapport. Samtidigt anhölls drygt tusen personer för terroristbrott, flertalet för jihadistisk terrorism. Antalet anhållna för jihadistisk terrorism har ökat år för år sedan 2012.
Men det totala antalet attacker – och då räknas även misslyckade och avvärjda in – har minskat under de senaste tre åren. Separatister i Nordirland, Spanien och Frankrike låg totalt bakom de flesta utförda, misslyckade och avvärjada attacker under 2016.
Terrorhotet mot Finland har ökat
15 jun - 2017
Den finska Skyddspolisen konstaterar att terrorhotet har ökat, uppger Yle. Skyddspolisen har fått information om planer och projekt kopplade till terrorism som är allvarligare än tidigare.
EU-förslag kan ge polis snabbare uppgifter om vapenköp
9 jun - 2017
EU:s justitiekommissionär Věra Jourová sade på torsdagen att hon avser presentera förslag för att hjälpa medlemsländerna komma åt terrorister. Bland annat vill hon att myndigheter ska meddelas direkt när ett vapen köpts på nätet och lättare kunna få ut information från nättjänster som Facebook och Google, uppger Reuters.
Höga jurister vill skydda svenska domstolar
8 jun - 2017
Med hänvisning till negativa auktoritära och populistiska tendenser på flera håll i Europa som Ungern och Polen föreslår ordförandena för Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen att det genomförs vissa skyddande lagändringar i Sverige. Syftet är att stärka domstolarnas oberoende i det fall en mer auktoritär regering skulle komma till makten i Sverige. Bland annat vill juristerna att domstolsverket precis som i Norge och Danmark ska ledas av en majoritet domare och inte av en enda person utsedd av regeringen. Det skriver justitieråden i tidskriften Svensk Juristtidning.
20 EU-länder enas om åklagare
8 jun - 2017
20 medlemsländer enades på torsdagen om regelverket kring en europeisk åklagare som ska utreda misstänkta brott och bedrägerier mot EU-budgeten. Sverige är ett av åtta EU-länder som valt att stå utanför samarbetet.
Ny kritik mot polsk domstolspolitik
8 jun - 2017
I veckan debatterar det polska parlamentet ett nytt lagförslag kring hur domare utses. Den europeiska samarbetsorganisationen OSSE kritiserar den nationalkonservativa regeringens förslag.
”Om de antas kan de nya tilläggen underminera själva grunden för ett rättsstatligt demokratiskt samhälle”, heter det i en rapport.
Terrorn får May att tumma på rättigheter
7 jun - 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May är beredd att försvaga skyddet av de mänskliga rättigheterna. Syftet är underlätta utvisningar och att hindra misstänkta terrorister att röra sig fritt, när det inte finns tillräckliga bevis för ett frihetsberövande, skriver TT/SvD.
Storbritannien höjer terrorhotnivån till kritisk
24 maj - 2017
Under tisdagskvällen meddelade premiärministern Theresa May att Storbritanninen höjer terrorhotnivån till kritisk, den högsta nivån. Det innebär att man anser att en attack är nära förestående, rapporterar Ekot.
EU-flaggor på halv stång
23 maj - 2017
EU-flaggorna i Bryssel hissas i dag tisdag på halv stång efter attackerna i brittiska Manchester. I morgon onsdag hålls en tyst minut i EU-kommissionen.
Stefan Löfven: En fruktansvärd attack
23 maj - 2017
– I natt har världen bevittnat en fruktansvärd attack, riktad mot barn, unga och deras föräldrar, på väg hem efter en konsert i Manchester (...) Sverige delar det brittiska folkets chock och vrede, sade statsminister Stefan Löfven i ett uttalande på tisdagen.
Löfven tillade: Den brittiska polisen behandlar detta som ett terrordåd. Regeringen följer situationen noga, och står i nära kontakt med de brittiska myndigheterna, redo att bistå i denna mörka stund.
EU vill minska kvinnovåld
11 maj - 2017
Efter att alla medlemsstater anslutit sig till Istanbulkonventionen, som ska minska våldet mot kvinnor, är även EU som helhet på väg att ansluta sig. Det blev klart efter beslut i ministerrådet på torsdagen. Även Europaparlamentet måste ställa sig bakom förslaget.et. Orsaken till att EU vill ansluta sig är enligt ministerrådet att kunna spela en mer effektiv roll i internationella forum mot kvinnovåld.
Skandalen i tyska försvaret växer
4 maj - 2017
Skandalen i det tyska försvaret växer. Ytterligare en person med högerextrema sympatier har gripits och man misstänker planer på terrordåd. Häromdagen greps en officer som haft en dubbel identitet som asylsökande syrisk flykting. Försvarsminister Ursula von der Leyen har nu kallat 100 av landets högsta generaler till ett krismöte i Berlin, skriver SVT.
Höga europeiska jurister varnar för situationen i Polen
3 maj - 2017
”Den polska regeringens ingripanden […] verkar utgöra ett hot mot författningsdomstolens oberoende såväl som mot det polska domstolsväsendet som helhet”, skriver nätverket för ordförandena för författningsdomstolar i EU-länderna i ett uttalande.
Större befogenheter för Europol
2 maj - 2017
Från och med i går måndag har den europeiska polisen Europol fler befogenheter för att bekämpa bland annat terrorism, cyberbrott och organiserad kriminalitet, skriver Yle. Europol ska få tillräckligt med resurser för att omedelbart kunna slå till mot gränsöverskridande brottslighet och terrorhot. Organisationen får också bättre möjligheter att samarbeta med privata aktörer såsom företag och ickestatliga organisationer. Det handlar exempelvis om att snabbt kunna stänga ner en webbsida där någon terrorgrupp sprider propaganda.
Tysk soldat låtsades vara asylsökande – planerade terrordåd
28 apr - 2017
En tysk soldat som utgav sig för att vara asylsökande har gripits misstänkt för att förbereda terrorattentat, uppger Ekot. Några konkreta attentatsmål är inte kända men åklagaren misstänker att mannen drivs av främlingsfientliga motiv.
Asylsökande i Tyskland misstänks för fler brott
25 apr - 2017
Enligt tyska inrikesministeriet var 174 000 invandrare från icke-EU-länder misstänkta för brott under 2016. Det är en ökning med 52 procent jämfört med året innan, enligt Financial Times.
Ryssland: S:t Petersburg-bomben finansierades från Turkiet
21 apr - 2017
Ryska myndigheter uppger att bombattacken i S:t Petersburgs tunnelbana den tredje april finansierades av en ”internationell terroristgrupp” med bas i Turkiet, enligt Reuters/SVT.
Gripna planerade terrorattentat i Marseille
19 apr - 2017
Den franske statsåklagaren Francois Molins har nu tillkännagett detaljer kring det avvärjda terrorhot och de två gripanden som gjordes på tisdagen, rapporterar Ekot. I husrannsakan har sprängämnen och flera vapen hittats. Två män greps i Marseille, de är 24 och 30 år gamla och de hade, av allt att döma, planerat att genomföra ett terrorattentat i Marseille inom de närmsta dagarna, även om det inte går att säga exakt när och hur, enligt statsåklagaren François Molins.
Krav på att lyfta Le Pens immunitet
18 apr - 2017
Franska åklagare har bett EU-parlamentet lyfta den högerextrema ledamoten tillika franska presidentkandidaten Marine Le Pens åtalsimmunitet. Hon utreds för att ha anställt personer på falska grunder, skriver Euractiv.
Ungerns regering använder Stockholmsdådet som politiskt slagträ
13 apr - 2017
I Ungern använder regeringen förra veckans terrordåd i Stockholm som ett bevis för att landets mycket strikta flyktingpolitik behövs.
– Terrorattackerna i andra länder de senaste dagarna har bekräftat att striktare regler är nödvändiga, sade tidigare i veckan Károly Kontrát, statssekreterare vid det ungerska inrikesministeriet, i en intervju, rapporterar Ekot.
Danmark överväger gränskontroll mot Sverige
13 apr - 2017
Danska regeringen kan se sig tvingad att införa gränskontroller vid Öresund som en konsekvens av lastbilsattacken i Stockholm, skriver TT/SvD.
EU-flagg på halv stång
10 apr - 2017
EU-kommissionens flaggor hissas i dag på halv stång till minne av offren för förra veckans attacker i Stockholm och Egypten.
Åtta misstänkta anarkistbomber hittade i Aten
21 mar - 2017
Sedan två brevbomber skickats till IMF och den tyske finansministern Wolfgang Schäuble i förra veckan har polisen i Aten beslagtagit åtta misstänkta försändelser på en postsorteringscentral, uppger SvD/TT. Enligt polisen innehåller försändelserna liknande mekanismer som de första två.
Grekisk anarkistgrupp pekas ut som ansvariga för IMF-explosion
17 mar - 2017
I Grekland uppger polisen nu att det troligen är grekiska anarkister som ligger bakom den hemmagjorda sprängladdning som orsakade en explosion tidigare idag på Internationella valutafonden, IMF:s, huvudkontor i Paris, enligt Ekot.
Tysk polis slog till mot extremistmoské
15 mar - 2017
Polisen i Tyskland har slagit till mot flera lägenheter kopplade till en moské i staden Hildesheim, rapporterar Reuters. Moskén är ett känt centrum för radikala islamister.
Fler kriminella grupper i EU
13 mar - 2017
Antalet internationella organiserade kriminella grupper som verkar i EU-länderna har ökat från uppskattningsvis 3 600 för fyra år sedan till runt 5 000 i dag, skriver EUobserver med hänvisning till Europol.
Två gripna efter bombhot mot shoppingcenter i Tyskland
13 mar - 2017
Tysk polis har gripit två misstänkta efter bombhot mot ett shoppingcenter i staden Essen, skriver flera tyska medier. Redan i går, fredag, fick polisen konkreta uppgifter om att ett bombattentat planerades. Enligt tyska säkerhetspolisen ligger IS troligen bakom hotet. Det rapporterar Ekot.
Grönt ljus för åklagarmyndighet
10 mar - 2017
Europeiska råd beslöt på torsdagen att 17 EU-länder kan inleda ett så kallat fördjupat samarbete och inrätta en Europeisk åklagarmyndighet för att komma åt bedrägerier mot EU-budgeten. Sverige är ett av de länder som valt att stå utanför.
EU vässar regler mot terror
8 mar - 2017
EU ska få hårdare lagar mot terrorism. Det enades medlemsländerna om på tisdagen, enligt den svenske justitieminister Morgan Johansson (S).
– Det berör bland annat sånt som terrorresor, definitionen av terroristbrott, det berör finansiering och utbildning för terroristaktiviteter, sade Morgan Johansson till Ekot.
Terrorrättegång mot tyska högerextremister
8 mar - 2017
Åtta personer misstänks ha genomfört flera våldsamma attentat mot flyktingar och vänsterpolitiker. Nu inleds rättegången i tyska Dresden, rapporterar SvD.
Nederländernas fängelsekris: Brist på fångar
6 mar - 2017
I takt med att kriminaliteten sjunker står allt fler celler tomma i nederländska fängelser. Några har hyrts ut till fångar från Norge, andra har förvandlats till boenden för asylsökande, skriver SvD.
Brå: Svårt jämföra verkliga sexualbrott mellan länder
23 feb - 2017
Enligt EU:s statistikbyrå Eurostat är andelen polisanmälda våldtäkter räknat på antalet invånare mycket högre i Sverige än i andra EU-länder, se tabell. Men enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, finns det inga belägg för att våldtäkter skulle vara vanligare i Sverige än i andra västländer rapporterar DN.
– Sverige har en väldigt bred lagstiftning där väldigt mycket definieras som våldtäkt i jämförelse med andra länder och Sverige har ett annat sätt att räkna antalet brott – varje enstaka tillfälle som man blir utsatt för upprepade våldtäkter räknas som ett brott. I andra länder räknas tio våldtäkter som om kvinnan utsatts för ett brott, säger Stina Holmberg till DN och pekar även på att anmälningsbenägenheten skiljer sig åt mellan olika länder.
Polis har sökt igenom Le Pens partihögkvarter
21 feb - 2017
Fransk polis har sökt igenom Nationella frontens partihögkvarter i västra Paris, med anledning av att partiledaren Marine Le Pens medhjälpare avlönats som assistent i EU-parlamentet, trots att medhjälparen enbart arbetat på partihögkvarteret i Paris, skriver SvD.
Utredningen mot Fillon fortsätter
17 feb - 2017
Franska åklagare fortsätter korruptionsutredningen mot Republikanernas presidentkandidat François Fillon. Den senaste tiden har åklagarna genomfört en preliminär utredning och nu har man kommit fram till att fallet inte kan avskrivas, enligt SVT.
Nya EU-åtgärder mot terrorism
16 feb - 2017
EU-parlamentet röstade på torsdagen för en rad åtgärder som ska bidra till att minska risken för terroristattacker. Det handlar bland annat om att kriminalisera rekrytering av terrorister, gå med i en terroristorganisation, finansiering av terrorism och offentlig uppmaning till terroristbrott.
Även EU-medborgare ska kontrolleras
16 feb - 2017
EU-parlamentet röstade på torsdagen för att alla medborgare från både EU-länder och andra länder ska kontrolleras mot en rad databaser när de reser in i EU. För närvarande genomförs bara sådana systematiska kontroller av icke-EU-medborgare. De nya reglerna väntas börja gälla inom kort.
Efter rumänska protester – oklar folkomröstning om korruption
14 feb - 2017
I två veckor har protester pågått mot den rumänska regeringen för ett förslag om att avkriminalisera vissa typer av korruption. För att blidka demonstranterna röstade landets parlament på måndagen genom ett förslag att hålla en folkomröstning om korruptionen, vilken fråga som ska ställas är dock ännu oklart, skriver The Guardian.
Före detta spansk minister fälld för korruption
13 feb - 2017
I Spanien har den första domen kommit i den så kallade Gürtelskandalen, som beskrivits som den största korruptionsskandalen med kopplingar till politiska partier i Spanien, enligt Ekot. Bland de elva personer som fick sin dom finns den tidigare ministern för turism från det konservativa regeringspartiet Partido Popular, Milagros Martinez, som dödes till nio års fängelse. Sammanlagt gäller rättegången 37 personer, varav fem är tidigare ministrar i Partido popular.
Terrorattentat avvärjt i Frankrike
13 feb - 2017
Det är antiterrorstyrkan i Montpellier som har avvärjt ett terrorattentat på fransk mark. Det rör sig om fyra misstänkta, varav en ung kvinna på 16 år och tre män. Tre av dem är direkt misstänkta för att ha varit i färd med att tillverka sprängämnen, men det är inte känt var eller när de planerade att slå till, rapporterar Ekot.
Rumäniens justitieminister avgår
10 feb - 2017
Rumäniens justitieminister Florin Iordache avgår efter massiva protester sen regeringens förslag att avkriminalisera vissa former av mutbrott, rapporterar Ekot.
Frankrike: Kravaller efter brutalt polisövergrepp
8 feb - 2017
26 personer greps tidigt i morse för att ha gått till attack mot polisen i en Parisförort. Våldsamheterna började som en protest mot ett övergrepp mot en yngling från orten som polisen ska ha begått, rapporter SVT.
Rumäniens regering drar tillbaka kritiserat dekretet – protester fortsätter
6 feb - 2017
I Rumänien har nu regeringen formellt dragit tillbaka det hårt kritiserade dekretet som skulle avkriminalisera viss korruption, rapporterar Reuters med hänvisning till en regeringskälla. Inte sedan diktatorn Nicolae Ceausescu störtades 1989 har landet varit med om protester som i samband med detta. Men trots att regeringen dragit tillbaka dekretet fortsätter demonstationerna.
400 IS-medlemmar har gripits i Turkiet
6 feb - 2017
Omkring 400 misstänkta medlemmar av terrorrörelsen IS har gripits runtom i Turkiet, hävdar turkiska medier. Det rapporterar SvD.
Rapport: IS betalar smuggling av barnflyktingar till Europa
6 feb - 2017
Terrorgruppen IS erbjuder pengar och mat i ett försök att radikalisera unga. Dessutom betalar IS barnens smugglingskostnader till Europa i ett försök att rekrytera nya medlemmar, enligt en ny rapport, skriver The Guardian.
Rumäniens regering under press
3 feb - 2017
I Rumänien fortsätter protesterna mot beslutet att lätta på antikorruptionslagarna och i praktiken ge amnesti till en rad fängslade politiker. Trycket på den socialdemokratiska regeringen växer. En minister har avgått och den rumänska presidenten har begärt att författningsdomstolen ska ta ställning till om förslaget är lagligt, rapporterar Ekot.
Rekordstora protester mot korruption i Rumänien
2 feb - 2017
Hundratusentals människor demonstrerar på gatorna i Rumänien, mot regeringens beslut att lätta på antikorruptionslagstiftningen – de största protesterna sedan kommunistregimens fall 1989, skriver SvD.
Nytt fall: Terroranknutna kan nekas asyl i Europa
2 feb - 2017
EU-länder kan avvisa asylsökande som tillhört en terroristgrupp, även om de inte själva har begått terrorbrott och även om de riskerar förföljelser i sina hemländer. Det säger EU-domstolen om ett fall som kan få stor betydelse i dagens Europa, när tidigare IS-medlemmar söker asyl. Det skriver SvD.
EU-kommissionen korruptionsvarnar Rumänien
1 feb - 2017
Efter tisdagens beslut av den rumänska regeringen att ge amnesti till personer som utreds för korruption för mindre än motsvarande 420 000 kronor höjer EU-kommissionen tonen och varnar regeringen.
– Kampen mot korruption måste flyttas fram, inte göras ogjord. Vi följer den senaste utvecklingen i Rumänien med stor oro, sade kommissionordförande Jean-Claude Juncker och EU-kommissionär Frans Timmermans i ett uttalande på onsdagen.
Rumänska regeringen sätter småkorrupta på fri fot
1 feb - 2017
Den socialdemokratiska regeringen har genom en undantagslag gett amnesti till alla politiker som utreds för korruption för värden under motsvarande 420 000 kronor. Den konservative presidenten Klaus Iohannis beklagar i ett uttalande beslutet som ”en sorgedag för rättsstatligheten”, skriver Politico.
François Fillon har förhörts för ekobrott
31 jan - 2017
Fransk polis har i dag förhört François Fillon, högerkandidaten som länge varit favorit inför franska presidentvalet i vår, liksom hans hustru Penelope Fillon. De både utreds just nu för bland annat förskingring av offentliga medel, efter uppgifter om att Penelope Fillon mottagit en lön av sin make utan att ha utfört något arbete. Om François Fillon åtalas har han sagt att han drar tillbaka sin presidentkandidatur, rapporterar SVT.
Hundratals åtalade i turkisk kupprättegång
31 jan - 2017
Den största rättegången hittills med anledning av sommarens kuppförsök i Turkiet har inletts i Istanbul. 270 personer har åtalats, varav flera i sin frånvaro, skriver SvD. En av de senare är den i USA bosatte predikanten Fethullah Gülen, som mot sitt nekande pekats ut som hjärnan bakom försöket att avsätta Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Massprotester i Rumänien
30 jan - 2017
Protesterna mot mot korruption i Rumänien fortsätter. Enligt polisen deltog 50 000 personer i en demonstration på söndagen i Bukarest, det är den största i en serie protester enligt Reuters. Protesterna handlar om regeringens förslag till massbenådning av dömda personer, samt förändringar av brottsbalken, rapporterar Ekot.
Sju gripna i belgiskt terrortillslag
26 jan - 2017
Sju personer har gripits i Brysselområdet för att förhöras i en pågående operation mot terrorism. Tillslagen mot åtta hus är kopplade till återvändande jihadister från Syrien och har inget att göra med terrordåden i Paris i november 2015 och i Bryssel i mars 2016, enligt åklagarmyndigheten. Polisen fann inga vapen eller sprängämnen vid tillslagen, skriver SvD.
Tidning: Korruptionsanklagelse mot fransk presidentkandidat
25 jan - 2017
Den borgerlige franske presidentkandidaten François Fillon anklagas för att ha betalat sin fru för fiktivt arbete ur parlamentets kassa, enligt uppgifter i Le Canard Enchaîné. Sammanlagt uppges det vara frågan om en halv miljon euro.
Duman vill mildra straffen för familjevåld
25 jan - 2017
I Ryssland har myndigheterna långtgående planer på att mildra straffen för familjevåld. Ett nytt lagförslag om saken behandlas i dag av det ryska parlamentet, rapporterar Yle.
Rumäner i protest mot amnesti för korrupta
24 jan - 2017
Över 15 000 rumäner, däribland president Klaus Iohannis, demonstrerade på söndagen mot regeringsbeslut som ska leda till att korruptionsdömda politiker och domare släpps fria, skriver SvD.
Potentiell terrorattack i Wien stoppad
23 jan - 2017
Myndigheterna i Österrike har avvärjt en möjlig terrorattack i huvudstaden, säger landets inrikesminister. En 18-årig man har gripits, enligt SVT.
Se även Europaportalens sammanställning över alla terroristattacker i Europa sedan 1970.
Tusentals rumäner i protest mot att fångar släpps fria
23 jan - 2017
Tusentals människor demonstrerade under söndagen i Rumänien i protest mot att regeringen planerar att benåda tusentals fångar som ett sätt att komma tillrätta med överbeläggningen i landets fängelser, rapporterar SVT.
EU-kommissionens svarta lista ifrågasätts
19 jan - 2017
På torsdagen kritiserade EU-parlamentet i ett uttalande kommissionens svarta lista över högriskländer för penningtvätt och finansiering av terrorism. Den nuvarande listan är för begränsad och måste utvidgas, anser ledamöterna. Resolutionen kräver bland annat att även territorier som underlättar för skattebrott ska inkluderas.
Misstänkt för nyårsattacken i Istanbul gripen
17 jan - 2017
En uzbekisk man som misstänks ha utfört attacken mot en populär nattklubb i Istanbul på nyårsnatten har gripits uppger lokala medier, skriver Yle.
Tre gripna efter tillslag i Bryssel
16 jan - 2017
Tre personer har tagits in till förhör efter att polisen gjort husrannsakningar i Bryssel sent på lördagskvällen. Tillslagen är kopplade till en antiterrorism-utredning, skriver SVT.
Nya tyska lagar ska förhindra terroristdåd
11 jan - 2017
Tyska ministrar lade på tisdagen fram lagförslag för att göra landet säkrare mot framtid terroristdåd. Bland annat föreslå att möjliga gärningsmän ska få en elektronisk fotboja och kunna hålla dem i förvar tills de avvisas ur landet.
Tysk minister vill ha starkare stat
9 jan - 2017
Det krävs en nyordning i Tyskland och Europa, skriver den tyske kristdemokratiske inrikesministern Thomas de Maizière i FAZ. Det har framkommit att flera myndigheter i landets delstater känt till terroristen Anis Amri som körde in en lastbil i en julmarknad i Berlin men inte kunna stoppa honom. de Maizière drar upp riktlinjer för att göra den tyska federala ”staten starkare i svåra tider”.
Förnyade krav på ökad säkerhet i Tyskland efter lastbilsattacken
4 jan - 2017
Efter lastbilsattentatet på en julmarknad i Berlin har frågan om säkerhet blivit allt mer omstridd inom den tyska koalitionsregeringen, rapporterar Ekot. I dag onsdag samlas ledningen för kristdemokraternas bayerska systerparti, CSU, som kräver en rad skärpningar inom flyktingpolitiken och ställer ultimatum för fortsatt samarbete med förbundskansler Merkels CDU.
22 terrorattacker i Europa i år – ett land sticker ut
21 dec - 2016
Civila är måltavlor när terrorister fortsätter att attackera i europeiska länder. 2016 blev ett blodigt år, särskilt i Turkiet där det skedde allra flest attentat, skriver SvD.
En gripen och vapen funna i terrorräd i Bryssel
21 dec - 2016
En 34-åring har gripits i Belgien efter misstankar om terrorhot. Under polisinsatsen hittades flera vapen och datormateriel, skriver SvD.
Tolv döda när lastbil rammade folkmassa i Berlin
20 dec - 2016
Antalet döda stiger. Enligt tysk polis dödades 12 människor och 48 skadades, varav flera allvarligt, när en lastbil körde in i en folkmassa på en julmarknad i centrala Berlin. Mycket tyder på att det rör sig om ett terrorattentat, men ännu finns inga bekräftade uppgifter, enligt Ekot.
IMF-chefen fälld för försummelse
19 dec - 2016
Chefen för Internationella Valutafonden Christine Lagarde har fällts för försummelse i samband med att hon godkände en stor statlig utbetalning på motsvarande fyra miljarder kronor till den ökände finansmannen Bernard Tapie, rapporterar DN.
Frankrike kan förlänga undantagstillstånd
12 dec - 2016
Det franska parlamentet kommer att rösta om att förlänga undantagstillståndet även efter presidentvalet, efter att drygt 17 terrorattacker enligt uppgift avvärjts i år.
– Det är absolut nödvändigt att förlänga det: terrorhotet är fortfarande mycket högt, sade premiärminister Bernard Cazeneuve under en presskonferens på lördagen, rapporterar SvD.
Wilders skyldig till diskriminering – inget straff
9 dec - 2016
En nederländsk domstol fann på fredagen ledaren för det nationalistiska och EU-fientliga Frihetspartiet, Geert Wilders, skyldig till anstiftan av diskriminering, han friades dock från anklagelsen om hatbrott. Domstolen utdömde inget straff. Wilders kommer att överklaga domen.
Grunden till rättegången är att Wilders under en valkampanj i mars 2014 frågade en grupp partianhängare om de ville ha fler eller färre marockaner i landet och de skanderade 16 gånger “färre”. – Bra. Då ska vi ordna det, svarade Geert Wilders.
EU:s vapendirektiv kan slå mot svenska jägare
9 dec - 2016
EU-institutionerna har kört fast i arbetet med att ta fram hårdare vapenlagar och göra det svårare att komma över hel- och halvautomatiska skjutvapen. Frankrike, som har flera blodiga terrorattacker i färskt minne, driver på hårdast för att införa vapenreglerna. Men många länder bromsar. Det skriver SvD.
Fransk ex-minister får fängelse
8 dec - 2016
Den tidigare franske budgetministern Jerôme Cahuzac dömdes på torsdagen till tre års fängelse för att ha gömt undan flera miljoner euro för skattemyndigheten i ett schweiziskt bankkonto.
Tuffare antiterroristregler väntar
6 dec - 2016
EU-parlamentets Libe-utskott röstade på måndagen med siffrorna 37 mot 4 för en preliminär överenskommelse med medlemsländerna om en kriminalisering av förberedelser och finansiering av terrordåd.
Europol: ”Tiotals” möjliga IS-terrorister i Europa
5 dec - 2016
Europol varnar för fler IS-attacker i Europa. Varningen sker sedan terrorgruppen haft motgångar i Syrien och Irak, vilket EU:s polisorgan bedömer kan leda till att fler IS-anhängare försöker ta sig därifrån och till väst, skriver SvD.
Medarbetare vid Tysklands säkerhetspolis häktad
30 nov - 2016
En anställd vid Tysklands säkerhetspolis har häktats misstänkt för att ha planerat ett bombdåd mot sin egen arbetsplats. Mannen, som delvis erkänt, ska enligt tidningen Süddeutsche Zeitung, ha gjort islamistiska uttalanden på nätet och läckt säkerhetsklassad information.
Flera terroristgripanden i Spanien
29 nov - 2016
Fyra personer greps under måndagen i Coruña och Almeria, enligt Spaniens inrikesminister, rapporterar Ekot. Tillslagen riktar sig mot ett kriminellt nätverk som ska ha sysslat med illegal immigration. Polisen misstänker att terroriströrelsen IS har använt det för att smuggla in jihadister i Europa. Nätverket ser också ut att ha kopplingar till terroristattentaten i Paris i november förra året när 130 personer dödades.
Jo Cox mördare får livstids fängelse
23 nov - 2016
Den brittiske högerextremisten Thomas Mair döms till livstids fängelse för mordet på politikern Jo Cox, rapporterar TT. Labourpolitikern sköts på öppen gata i somras, en vecka före folkomröstningen om ett brittiskt EU-utträde.
Slovakien misstänks för oegentligheter vid EU-ordförandeskap
23 nov - 2016
Korruptionsgranskaren Transparency International och visselblåsaren Zuzana Hlávková menar att Slovakien i samband med att landet nu innehar det roterande ordförandeskapet i EU:s ministerråd bland annat trixat med upphandlingar av evenemang. Det skriver Euractiv.
Fransk polis: Har stoppat nya terrordåd
22 nov - 2016
Polisen i Frankrike har gripit sju personer misstänkta för att ha planerat ett terrordåd i landet, enligt den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve. Det rapporterar SVT.
Amerikaner varnas för dåd i Europa
22 nov - 2016
Det amerikanska utrikesdepartementet utfärdar en varning till amerikanska medborgare om en ökad risk för terroristattacker i hela Europa, särskilt under julledigheten, skriver TT. Enligt departementet finns det trovärdiga uppgifter om att terrorgrupperna IS, al-Qaida och deras anslutna fortsatt planerar attacker i Europa.
Hollande vill förlänga undantagstillstånd till presidentvalet
16 nov - 2016
Det undantagstillstånd som råder i Frankrike och som infördes efter terrordåden i Paris i fjol kan komma att förlängas fram till presidentvalet. Det sade president Francois Hollande vid ett möte med journalister på tisdagen, enligt SvD.
ETA-ledare anklagad i fransk domstol
10 nov - 2016
Den gripne baskiske separatistledaren Mikel Irastorza har i en domstol i Paris formellt anklagats för delaktighet i en terrororganisation och kvarhålls i häkte, rapporterar SVT.
Hjärnan bakom Paris- och Brysselattackerna utpekad
9 nov - 2016
En jihadist av belgiskt och marockanskt ursprung pekas ut som en av organisatörerna bakom terrorattackerna i Bryssel och Paris förra året. Mannen uppges ha organiserat attackerna från Syrien, skriver SVT.
Odessas guvernör avgår
8 nov - 2016
Efter ett och ett halvt år som guvernör i Odessa avgår georgiske expresidenten Micheil Saakasjvili från posten. Han lägger skulden på mannen som utsåg honom, Ukrainas president Petro Porosjenko, rapporterar Ekot. Saakasjvili tillsattes för att rensa upp i Ukrainas mest kriminella och korrupta stad Odessa vid Svarta havskusten.
Kritik mot antiterrorarbete i Belgien
7 nov - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6556472
Franska myndigheter tar över Ukip-bråk
26 okt - 2016
Flera antiterrorräder i Tyskland
26 okt - 2016
http://www.svd.se/flera-antiterrorrader-i-tyskland-under-dagen
EU-parlamentet efterfrågar ny demokrativäktare
25 okt - 2016
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT%20REPORT%20A8-2...
Högerextremist sköt ihjäl polis
20 okt - 2016
http://expo.se/2016/hogerextremist-skot-ihjal-polis_7168.html
Ceta får klartecken i tysk domstol
13 okt - 2016
http://www.bundesverfassungsgericht.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/DE/2016/bvg...
Rättprocess om brittiska regeringens brexitmandat
13 okt - 2016
Belgisk polis kunde ha avslöjat Paristerrorister
10 okt - 2016
http://www.svd.se/belgisk-polis-struntade-i-terrorspar
Svensk tveksamhet inför europeisk åklagare
7 okt - 2016
EU-varning för nya terroristdåd i Europa
7 okt - 2016
https://www.theparliamentmagazine.eu/articles/news/eu-counter-terrorism-chief-wa...
Poliser knivhuggna i Bryssel i misstänkt terrorattack
6 okt - 2016
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/10/05/poliser-knivhuggna-i-bryssel-i-misstan...
Dramatisk ökning av främlingsfientligt våld i Tyskland
26 sep - 2016
http://www.spiegel.de/politik/deutschland/fluechtlinge-rechte-gewalt-gegen-ausla...
Åklagaren yrkar på tre år för fransk ex-minister
15 sep - 2016
http://www.svd.se/aklagaren-yrkar-pa-tre-ar-for-franska-ex-ministern
Storbritannien: Nytt misstänkt hatbrott mot polack
14 sep - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/storbritannien-nytt-misstankt-hatbrott-mot-pol...
15 000 uppges hålla på att radikaliseras i Frankrike
12 sep - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/15-000-haller-pa-att-radikaliseras-i-frankrike
Schulz signalerar för visumfria resor trots allt
2 sep - 2016
Euractiv
Lyckad satsning mot korruption i Ukraina
23 aug - 2016
The Guardian
Tusentals frivilliga vill säkra Frankrike
22 aug - 2016
Ekot
Turkiet tillbakavisar tyska anklagelser terroriststöd
17 aug - 2016
Reuters
Terrorismen i väst var värre förr
17 aug - 2016
The New York Times
Turkiet hoppas på rysk allians mot IS
12 aug - 2016
EU uttalar stöd för Turkiet mot PKK
12 aug - 2016
Experter: Tyska förslag på terroråtgärder är röstfiske
12 aug - 2016
SvD
Terrorhot mot polisen i Österrike
5 aug - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6487559
Frankrike varnar för ny attack
5 aug - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2519&artikel=6487657
Samarbete mellan Säpo och Europol stärks
29 jul - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6483950
Tillslag i städer i Tyskland
28 jul - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tillslag-i-stader-i-tyskland
Terrorism rakt in i fransk valrörelse
26 jul - 2016
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/terrorism-rakt-in-i-fransk-valrorelse
Misstänkt självmordsbomb i Tyskland
25 jul - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6481153
Franska regeringen anklagas för att ha ljugit om säkerheten
22 jul - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6479664
Europol: 151 dödade i terroristattacker i EU i fjol
20 jul - 2016
https://www.europol.europa.eu/simplenews/statistics/click?p=eNoBklwwbf9zOjEzNzpc...
Belgien spänt inför nationaldag
18 jul - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6476797
Världsledarna fördömer Nice-attacken
15 jul - 2016
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6473846
Rumänsk ex-premiärminister till domstol för edsbrott
8 jul - 2016
http://www.romania-insider.com/former-prime-minister-sent-court-lying-oath/
Yngre radikaliserade tyskar ska övervakas
23 jun - 2016
http://www.svd.se/yngre-radikaliserade-ska-overvakas
Fler terrormisstänkta svenskar grips i Turkiet
22 jun - 2016
Ekot
Grekland misstänker korruption hos Ericsson
20 jun - 2016
Ekot
Rapport: IS förbereder attacker i Belgien och Frankrike
16 jun - 2016
La dernière heure
Brevbomb skickad till EU-byrå
10 jun - 2016
SvD
Danmark tar ifrån terrordömd medborgarskap
9 jun - 2016
SvD
Tyskland: Färre brott av migranter och flyktingar
9 jun - 2016
SVT
Nya antiterroristlagar på plats i Ungern
8 jun - 2016
BBC
Spaniens kommissionär ska grillas i EU-utskott
7 jun - 2016
Euractiv
Regeringen i Grekland i blåsväder om offshorelag
2 jun - 2016
Ekot
Amerikaner varnas för terrordåd i Frankrike och Polen
1 jun - 2016
Varningen
Fyra gripna i Belgien – misstänks för terrorplaner
26 maj - 2016
Yle
EU-parlamentet mål i terroristens dator
26 maj - 2016
Ekot
Politiskt motiverat våld ökar i Tyskland
24 maj - 2016
Der Spiegel
EU-rapport: Slopat visum ökar risken för terror
18 maj - 2016
SvD
Storbritannien höjer terrorhotsnivå
12 maj - 2016
SVT
Svenskt klartecken för Frankrikestöd
11 maj - 2016
SVT
Misstänkte hjärnan bakom Parisattackerna utlämnad
28 apr - 2016
Yle
Rumänsk ex-president utreds för pengatvätt
21 apr - 2016
Romania-Insider
Belgisk varning för nya terroristattacker
20 apr - 2016
Le Monde
Belgiens transportminister avgår efter terrordåden i Bryssel
18 apr - 2016
Yle
Tusentals marscherade mot terror och hat i Bryssel
18 apr - 2016
Yle
Nya tyska antiterrorlagar på gång
15 apr - 2016
SVT
IS-terrorists bror planerar hämnas i Europa
13 apr - 2016
SvD
Orbán gör nytt försök att stärka inflytande
12 apr - 2016
Den ungerska nationalkonservativa regeringen vill ändra författningen för att ge premiärminister Viktor Orbán långtgående befogenheter vid en terroristattack, något som enligt oppositionen görs för att stärka regeringspartiets maktposition. I krissituationer ska landets underrättelsetjänst utan domstolsbeslut få rätt att övervaka nätanvändare och telefonsamtal, även stora folksamlingar ska kunna förbjudas om förändringen går igenom.
Politico
Brysselterrorister planerade attack i Paris
11 apr - 2016
Financial Times
Svenskt beröm till fransk sexköpslag
7 apr - 2016
Ekot
Brysselterrorist jobbade i EU-parlamentet
7 apr - 2016
Två personer grips för spionage på Rumäniens anti-korruptionsåklagare
7 apr - 2016
Politico
IS hotar med nya attacker i Europa
6 apr - 2016
SvD
Erdoğan vill dra tillbaka medborgarskap för terrorister
6 apr - 2016
BBC
Gränsvakt varnar för att terrorister kan ta sig in i EU
6 apr - 2016
The Guardian
Endast tre avgångar när Bryssels flygplats öppnar igen
4 apr - 2016
SvD
Danmark vill förbjuda kontroversiella religiösa budskap
1 apr - 2016
Ekot
Salah Abdeslam utlämnas till Frankrike
1 apr - 2016
SvD
Hollande släpper planer på att dra tillbaka medborgarskap
31 mar - 2016
Omstridd ukrainsk riksåklagare petad
30 mar - 2016
SvD
EU-länderna ökar samarbetet mot terrorism
29 mar - 2016
Ministerrådets uttalande
Misstänkta terrorister rör sig över Europa
29 mar - 2016
Ekot
100 städer som Molenbeek i Frankrike
29 mar - 2016
SvD
Terroristmisstänkt släpps
29 mar - 2016
BBC
Kristen iranier vann mot Sverige i Europadomstolen
24 mar - 2016
Extramöte om Brysselattackerna
24 mar - 2016
Alla tre Brysselterrorister identifierade
24 mar - 2016
De Standaard
Erdogan: Turkiet varnade Belgien för terroristen
24 mar - 2016
Ekot
Malmström: EU:s säkerhetstjänster litar inte på varandra
24 mar - 2016
SvD
Polen säger nej till flyktingar efter terroristdåd
24 mar - 2016
EUobserver
Frankrikes premiärminister: Brådskande att öka yttre gränsskydd
24 mar - 2016
EUbusiness
Sarokzys presidentplaner försvåras av domstol
23 mar - 2016
Financial Times
Korruption kan kosta EU-länderna nio biljoner
22 mar - 2016
Politico
Funktionshindrade migranter till rättegång i Ungern
22 mar - 2016
Financial Times
Bulgarien varnar för IS-terrorister
21 mar - 2016
Novinite
Terrormisstänkt ska ha planerat nytt tillslag i Bryssel
21 mar - 2016
Financial Times
Rättsprocess mot Wilders inleds
18 mar - 2016
Nederlands Dagblad
Erdoğan utvidgar definition av terrorism
15 mar - 2016
BBC
EU-parlamentet vägrar rösta om passageraruppgifter
9 mar - 2016
EU-parlamentarikerna vägrar rösta för insamling av flygpassageraruppgifter, PNR, innan medlemsländerna gått med på att stärka dataskyddet i EU.
Euractiv
Adaktusson anklagar S och MP för dubbelspel
3 mar - 2016
Schweizarna avvisar plan att utvisa utlänningar för mindre brott
29 feb - 2016
BBC
Korruptionen utbredd högt upp i den rumänska makteliten
26 feb - 2016
Ekot
Tidigare rumänsk EU-parlamentariker får fängelse
24 feb - 2016
Romania-Insider
Amnesty: Globalt angrepp på friheten
24 feb - 2016
SvD
Polisavtal ska minska vapensmuggling till Sverige
23 feb - 2016
Kostnad för terrorhot i Bryssel: 660 miljoner
17 feb - 2016
Le Soir
Undantagslagar förlängs i Frankrike
17 feb - 2016
SVT
Rumänien redo lämna EU:s korruptionsgranskning
16 feb - 2016
Politico
Sverige kriserar nya vapenregler
15 feb - 2016
Regeringen
Danskarna fruktar nytt terrordåd
15 feb - 2016
SvD
Högerextrema brott på stark uppgång Tyskland
11 feb - 2016
Die Zeit
Ja till kontroversiellt franskt lagförslag
10 feb - 2016
SVT
Nya ministrar gör uppror mot maktmissbruket i Ukraina
9 feb - 2016
DN.se
Nya anti-terroristförslag lanseras
3 feb - 2016
EUbusiness
Grekisk svågerpolitik består – växande ilska mot Syriza
2 feb - 2016
SvD
Protest mot fransk undantagslag
1 feb - 2016
SvD
Polens justitieminister blir samtidigt chefsåklagare
29 jan - 2016
Süddeutsche Zeitung
Frankrikes justitieminister avgår efter tvist om terrorlag
28 jan - 2016
Yle
Förlängt undantagstillstånd i Frankrike
28 jan - 2016
SvD
Bulgariens regeringen uppmanar högsta rättsinstans att avgå
27 jan - 2016
EUbusiness
Europol: IS planerar för stor attack mot Europa
26 jan - 2016
EUbusiness
Europadomstolen dömer ut ungerska antiterrorlagar
13 jan - 2016
EUbusiness
Renzi jublar över godkänd författningsreform
12 jan - 2016
Ansa
Inga besked om bomber till Frankrike
12 jan - 2016
SvD
Svensk sexköpslag på gång i Frankrike
11 jan - 2016
SvD
Turkiet: Självmordsdåd mot fem EU-länder stoppades
8 jan - 2016
SvD
Turkiet: Självmordsdåd mot fem EU-länder stoppades
8 jan - 2016
SvD
Massiv kritik mot EU:s vapenförslag
7 jan - 2016
SvD
Le Pen utfrågad i bedrägerihärva
6 jan - 2016
SvD
EU-utskott ger grönt ljus till passageraruppgifter
11 dec - 2015
EUbusiness
Terrordåd bromsar fransk tillväxt
9 dec - 2015
SvD
S-ledare kräver europeiskt FBI
3 dec - 2015
Nära enighet om passageraruppgifter
2 dec - 2015
1 200 tyska militärer ska sättas in mot IS
30 nov - 2015
SvD
EU:s ekonomi står emot terrorpåverkan
27 nov - 2015
SvD
Putin kan samarbeta med Väst mot IS
27 nov - 2015
SvD
Merkel lovar Hollande militärt stöd mot IS
26 nov - 2015
FAZ
Terroristmisstänkta i Ungern var världskrigsentusiaster
26 nov - 2015
BBC
EU-parlamentet kräver hårdare tag på nätet
26 nov - 2015
Parlamentarikerna vill att företag som inte tar bort innehåll som förespråkar terrorism ska kunna dras inför domstol.
Euractiv
5000 EU-terrorister
25 nov - 2015
Cameron storsatsar för att bekämpa terrorismen
24 nov - 2015
Ekot
Frankrike växlar upp IS-insats
24 nov - 2015
SvD
Belgisk terrorberedskap på högsta nivå
24 nov - 2015
Hollande pratar terrorism med världsledare
23 nov - 2015
Notan för ökad fransk säkerhet: 5,6 miljarder
20 nov - 2015
EUbusiness
Regeringen förlänger gränskontrollen
19 nov - 2015
Belgien planerar fängsla återvändande jihadister
19 nov - 2015
Le Soir
Turkiet: Vi varnade för terroristerna
19 nov - 2015
SVT
Tuffare regler för handeldvapen
19 nov - 2015
EUbusiness
Dansk polis höjer beredskapen
18 nov - 2015
SVT
Molenbeek i Bryssel– "ett eldorado för jihadister"
17 nov - 2015
SvD
G20 dominerades av den globala terrorismen
17 nov - 2015
Ekot
Fotbollslandskamp i Belgien ställs in efter terrordådet
17 nov - 2015
SVT
G20-ledarna vill skärpa kampen mot terrorism
16 nov - 2015
YLE
Inrikesminister Ygeman: "Vi måste återupprätta EU:s södra gräns"
16 nov - 2015
SvD
Brittisk underrättelsetjänst växer efter Parisdåden
16 nov - 2015
SvD
En intensiv polisinsats pågår efter terrordåden i Paris
16 nov - 2015
Ekot
Världen i chock efter terrordåden i Paris - minst 120 döda
14 nov - 2015
Ekot
Stora demonstrationer i Rumänien
4 nov - 2015
SVT
Terrorturism kriminaliseras av Europarådet
22 okt - 2015
Europarådet
Ungern kopplar romer till jihadister i Syrien
20 okt - 2015
EUobserver