Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel, Ukrainas presidente Volodymyr Zelenskyj och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Tionde sanktionspaketet mot Ryssland förbereds

BRYSSEL 6 februari 2023

Till årsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina hoppas EU-kommissionen få ett nytt sanktionspaket på plats.

– Det tionde paktet är på väg. Vi har som mål att få det på plats innan den 24 februari, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens efter förr veckans EU-Ukrainatoppmöte i Kiev.

Paketet, enligt von der Leyen på motsvarande tio miljarder euro, riktar in sig på teknik som kan användas av den ryska krigsmakten. Det handlar bland annat om komponenter som hittats i ryskanvända drönare. En annan viktig del i paketet är att komma åt dem som rundar eller bryter mot tidigare sanktioner.

EU-medlemskapsförberedelser

Den kanske viktigaste frågan för Kievtoppmötet var Ukrainas arbete med att genomföra reformer för att uppfylla de krav som ställs på framtida EU-medlemmar.

– Ukrainas framtid är i Europeiska unionen, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

President Volodymyr Zelenskyj prisade de snabba besluten som tagits av EU för att öppna för ett ukrainskt medlemskap. Han hoppades att formella medlemskapsförhandlingar kan börja redan i år.

– Toppmötet har tydlig visat att vår integration [i EU] oåterkallelig och har fullt stöd bland européerna, sade Zelenskyj.

Kommissionsordförande von der Leyen lovade Ukraina fortsatt stöd i arbetet.

– Er beslutsamhet att gå vidare [med reformerna] är imponerande. Ni tar viktiga steg framåt med alla reformer för att uppfylla rekommendationerna. Och vi får inte glömma att ni gör detta samtidigt som ni kämpar mot en angripare, sade Ursula von der Leyen.

Till hösten ska kommissionen publicera nästa stora utvidgningsrapport för bland annat Ukraina.

Ryssland betala och ställas till svars

Under toppmötet diskuterades även hur man ska få Ryssland att betala krigsreparationer till Ukraina och ställa ansvariga till svars.

– Vi undersöker tillsammans med våra partner vilka alternativ vi har för detta. Förövaren måste betala och hållas ansvarig. Vi håller på att samla in bevis för krigsförbrytelser. Vi har nu åklagare på plats, sade Ursula von der Leyen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret