Hans Dahlgren (S)
Senast uppdaterad: 30 november 2022
Hans Dahlgren är sedan 21 januari 2019 Sveriges EU-minister.
Hans Dahlgren är sedan 21 januari 2019 Sveriges EU-minister.
Frågan om att slopa EU-ländernas veto på vissa områden är åter på dagordningen och det tjeckiska ordförandeskapet har ett visst hopp om att ta några steg framåt.
Sverigedemokraternas framgångar i riksdagsvalet väcker, enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) frågor när EU-ländernas EU-ministrar möts i Bryssel. Framför allt är det SD:s rötter som väcker frågor.
– Det är ju många som frågar sig vad det betyder att ett parti som Sverigedemokraterna har blivit det största i den grupp av partier som stöder en ny regering. Och det är klart att det är allvarliga frågor som kommer kring Sverigedemokraternas nazistiska rötter och deras ställning i frågor kring Ungern, till exempel, säger Dahlgren till TT.
Krig i Europa, skenande energipriser och det osäkra ekonomiska läget väntas prägla dagordningen när Sverige efter årsskiftet för tredje gången tar över ordförandeklubban i EU. Den kommande regeringen ska skickas på träningspass för att klara utmaningen att hantera de runt 300 EU-frågor som ligger på bordet.
Konstruktivt utbyte – men fortfarande få konkreta resultat. Så sammanfattade EU-kommissionär Didier Reynders den fjärde utfrågningen om rättsstaten i Ungern. Det inkommande tjeckiska ordförandeskapet är kritisk mot bristande resultat i det nuvarande upplägget kring det så kallade Artikel 7-förfarandet.
När EU:s framtidskonferens idag avslutas är frågan hur EU kommer att lyssna till de medborgarförslag som kommit fram.
– För oss är det viktigt att det inte bara blir ännu en pratstuga, säger Noura Berrouba från Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer.
EU-minister Hans Dahlgren (S) vill dock inte dra för stora växlar av vad som kommer ut av processen.
Europas framtid ska vara grön, feministisk och jobbskapande. Den enighet vi ser i vår union lägger grunden för ett Europa som tar ansvar för kommande generationer.
Nya EU-sanktioner mot Ryssland är på gång. Fler ryska banker stängs av från transaktionssystemet Swift och man föreslår också ett importstopp av rysk olja. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren är positiv till förslaget.
– Det här kommer kännas för Ryssland på ett tydligt sätt, säger han till Sveriges Radio P4.
Sanktioner mot Ryssland, stötta Ukraina och stärka Sverige – det är de tre spår som den svenska regeringen jobbar kring med anledning av Rysslands krig mot Ukraina.
– Det här fasansfulla kriget är bland det allra värsta som hänt Europa sedan andra världskriget – men har också enat EU, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på onsdagen.
Ukraina vill bli medlemmar i EU, de har ansökt och frågan ska upp på EU-toppmötet.
Men ett medlemskap kommer inte bli aktuellt just nu, tror Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S).
– Vi måste hålla på regelverket och inte ha några snabbspår, säger Hans Dahlgren till Ekot.
För femte gången på några år genomförde ministerrådet på tisdagen ett par timmars utfrågning av Polens regeringen om rättssäkerheteni landet, en så kallad artikel 7-genomgång. Enligt EU-minister Hans Dahlgren (S) ställde Sverige och 12 andra EU-länder, fler än vanligt, olika frågor medan övriga ländernas ministrar valde att bara lyssna.
– Det var en bra diskussion för det satte fingret på många av de frågetecken som finns kring rättssystemet i Polen, säger Hans Dahlgren till Europaportalen på onsdagen.
Ministerrådet väntas dock inte gå vidare på artikel 7-spåret och den vägen straffa Polen för att de inte vill rätta sig efter EU:s regler, då den möjligheten blockeras av Ungern. I stället antas EU-kommissionen gå vidare med villkorsmekanismen för att skydda EU-budgeten och stoppa miljardutbetalningar till Polen och Ungern, något som EU-domstolen nyligen godkände.