Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Jytte Guteland (S) vill bland annat åstadkomma en skärpt kemikalielagstiftning om hon blir invald Europaparlamentet.

Hon vill få unga i jobb

KANDIDATINTERVJU 28 april 2014 | Tar inte ut segern i förskott

Jytte Guteland vill minska ungdomsarbetslösheten i EU och skärpa unionens kemikalielagstiftning. I hennes dröm-EU är även barnaga förbjudet.

Europaportalen träffar samtliga svenska toppkandidater inför valet till Europaparlamentet. I dag har turen kommit till socialdemokraten Jytte Guteland.

Europaportalen träffar Jytte Guteland (S) i riksdagen. Hon har nyligen tagit tjänsteledigt från sitt arbete på den fristående tankesmedjan Global utmaning, och står på tredje plats på Socialdemokraternas valsedel i EU-valet. I dag har partiet sex mandat i EU-parlamenten. Guteland kommer därmed med största sannolikhet in i-parlamentet. Hon vill inte ta ut segern i förskott men säger att hon är glad över att det ser lovande ut.

Guteland kandiderar för att ”vi lever i en global värld med sammanvävda ekonomier” där EU är en nödvändig konstruktion för att klara dagens globala utmaningar.

– Miljöfrågor som rör klimat, luftkvalitet och vatten känner inga landsgränser. Unionen ska även i egenskap av utrikesaktör vara ett föredöme vad gäller mänskliga rättigheter, anser Jytte Guteland.

Hon vill också vara en motvikt till vad hon kallar för främlingsfientliga krafter i EU-parlamentet och till de reaktionära strömningar som hon anser bidrar till att inskränka kvinnors rättigheter. Guteland är exempelvis starkt kritisk till att EU-parlamentet i röstade mot Estrellarapporten som bland annat uppmanar EU-länderna att införa laglig abort och obligatorisk sexualundervisning.

– Kvinnor far illa. Dels för att de inte har rätt till sin sexualitet och för att de är offer för objektifiering. Kvinnor påverkas också av möjligheten till legal abort. Där aborter är förbjuden riskerar kvinnor dö till följd av illegala aborter.

Guteland nämner tre hjärtefrågor som hon vill driva som EU-parlamentariker: Minskad ungdomsarbetslöshet, stärkt kemikalielagstiftning och mänskliga rättigheter.

Hennes högsta prioritet är att verka för att EU-länderna inför EU:s  ungdomsgaranti fullt ut. Tanken med ungdomsgarantin är att personer under 25 år ska ha någon form av sysselsättning inom fyra månader efter avslutade studier.

– Vi behöver avkräva medlemsländerna rapporter om deras implementeringsarbete, men också eventuellt tillföra mer resurser till EU:s strukturfonder [som bland annat syftar till att minska arbetslösheten]. Vi måste även se till att ungdomsarbetslösheten fortsatt är en prioriterad fråga. För några år sedan sade många att jobben inte hör till EU:s dagordning. Sedan dess har den till och med behandlats på EU:s toppmöten.

Om hon blir invald vill hon helst sitta som ordinarie ledamot i miljöutskottet. Där ska hon driva på för att stärka EU:s kemikalielagstiftning Reach som ska omförhandlas och utvidgas under EU-parlamentets kommande mandatperiod. EU-kommissionen vill bland annat förbjuda eller begränsa hormonstörande ämnen.

– Det är inte rimligt att hormonstörande ämnen inte regleras på samma sätt som cancerstörande ämnen. [Socialdemokraterna] oroas över att ämnen vi har reglerat kan uppkomma i nya former som har ungefär samma ämnesuppbyggnad och glida igenom i lagstiftningen. Och vi vet inte vad det kommer att innebära för människor när många ämnen inte finns med i lagstiftningen.

Guteland anser dessutom att unionen bör profilera sig mer i frågor som rör mänskliga rättigheter och mer högljutt kritisera exempelvis de krigsbrott som sker i Syrien. Om en fördragsändring skulle bli aktuell i framtiden vill hon även att den tar hänsyn till FN:s barnkonvention och inkluderar ett förbud mot barnaga.

– Eftersom EU står upp för mänskliga rättigheter borde inte barnaga vara tillåtet. Det är upprörande att ett stort, inflytelserikt och normskapande land som Storbritannien inte förbjuder det. Jag är medveten om att det ligger längre fram, men som parlamentariker kan man ändå aktivt lobba för att kommissionen har med det i sin portfölj.

Jytte Guteland säger sig ha en hel del EU-erfarenhet genom sitt arbete som projektansvarig på den fristående tankesmedjan Global utmaning där hon bland annat författat en informationsskrift om EU-frågor. Under valrörelsen försöker hon bredda sin kunskap genom att sätta sig in i så många EU-frågor som möjligt.

– Jag är ute på bland annat skolor, arbetsplatser och universitet för att ta reda på vilka frågor som är relevanta för svenska folket. Jag sätter mig också in i branschspecifika frågor, exempelvis hur man ser på EU i vårdsektorn, transportbranschen, rederierna och handikappförbunden.

Att arbeta i Bryssel innebär stora förändringar, tror Guteland. Dels eftersom hon kommer att bo i två olika länder och dels för att hon även måste se till hela EU:s bästa.

– Men jag ser det som enormt utvecklande och roligt att få möta massor av spännande människor som har olika perspektiv. Under min tid på SSU gillade jag verkligen de internationella utbytena. Det ger många bra idéer.

På frågan hur hon ser på utskotts- och plenumnärvaro säger hon att det är viktigt, men framhåller även betydelsen av informella möten med exempelvis andra ledamöter.

– Givetvis ska man respektera de demokratiska forum där parlamentarikerna ska kunna redogöra för sina positioner. Samtidigt har jag hört många parlamentariker säga att de genom informella samtal upplevt att de haft ett visst inflytande även i frågor de inte har drivit.

Känner du dig som en europé?

– Ja, det gör jag. Det känns fullständigt naturligt eftersom jag ser Sverige som en del av Europa. Jag känner mig hemma på kontinenten. Europa har en fin utbildningstradition, ett rikt kulturliv och EU-länderna är robusta, demokratiska samhällen. Vi har en fin grund att stå på, men står inför många utmaningar.

 

Mer fakta

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret