Budgetfrågor
Senast uppdaterad: 18 juni 2024
Se intressanta artiklar och uppdaterade bakgrunder:
Se intressanta artiklar och uppdaterade bakgrunder:
EU-parlamentet har för 14:e året i rad vägrat att godkänna Europeiska rådets och ministerrådets hantering av EU:s budget. Beslutet togs genom handuppräckning på tisdagen. I medföljande en resolution, som antogs med stor majoritet, uttrycker parlamentsledamöterna besvikelse över rådets bristande samarbetsvilja. De menar att detta undergräver den demokratiska kontrollen av EU:s budget och minskar medborgarnas förtroende för unionens öppenhet.
– När man inte får ansvarsfrihet i den lokala schackklubben eller idrottsföreningen så blir man sällan omvald. I rådet fortsätter dock allt som förut. För Vänsterpartiet är det en principsak. När skattemedel används så ska det vara öppna böcker och det ska gå att granska hur pengarna används. Det gick inte ministerrådet med på och då blir det ingen ansvarsfrihet, säger föredragande Jonas Sjöstedt (V) i ett uttalande till Europaportalen.
Polens finansminister Andrzej Domański anser att EU inte bör "straffa" landet för dess höga försvarsutgifter. Polen spenderar 4,7 procent av BNP på försvar nästa år vilket är mer än dubbelt så mycket som Natos nuvarande riktlinjer.
– Vi förtjänar särbehandling. Vi lägger en stor del av vår BNP på försvaret och vi lägger den också på att i viss mån hjälpa andra [EU-] medlemmar. Utan försvarsutgifterna skulle vi inte ha ett för stort underskott, sade Domański till Financial Times.
EU har inlett ett förfarande mot Polen för att landets budgetunderskott överstiger 3 procent av BNP. Polen, som har en historia av delvis stora budgetunderskott men också hög tillväxt, har lovat att minska underskottet till 2,9 procent av BNP till 2028. Domański är optimistisk om att EU kommer godkänna Polens plan för att minska underskottet.
Under hösten kommer Sverigedemokraterna prioritera att säkra den yttre gränsen och stödet till Ukraina samt arbeta för att minska otryggheten på våra gator. Vi kommer sträva efter partigruppsöverskridande överenskommelser för att främja dessa prioriteringar. Det skriver de sverigedemokratiska Europaparlamentarikerna Charlie Weimers, Beatrice Timgren och Dick Erixon.
EU-parlamentet fortsätter vägra ge medlemsländerna i ministerrådet ansvarsfrihet i ett bråk om öppenhet som pågått sedan 2009. Alla svenska EU-parlamentariker instämde i kritiken förutom Sverigedemokraterna som lade ned sina röster.
I juni bad EU-kommissionen medlemsländerna att skjuta till 75 miljarder euro till budgeten för 2024–2027. Men den svenska regeringen vill inte gå med på det utan vill att budgetramen förblir oförändrad. Det framgår av en faktapromemoria från juli. En stor del av de pengar EU-kommissionen ber medlemsländerna om är tänkt att gå till Ukraina. Regeringen säger sig vilja verka för fortsatt stöd via EU till Ukraina genom att EU antingen omfördelar pengar från andra områden eller medlemsländerna skjuter till ett engångsbelopp genom ett specialinstrument.
Gränsbevakningsbyrån Frontex är ett av EU-organen som EU-parlamentet kritiserar och vägrar ge ansvarsfrihet. – Frontex är en havererad myndighet. Men ansvaret för olagliga pushbacks och brott mot mänskliga rättigheter går djupt in i Frontex organisation, säger EU-parlamentariker Malin Björk (V)
När coronapandemin tog fäste i Europa för två år sedan beslutade EU-kommissionen att tillfälligt upphäva unionens budgetregler för medlemsländerna. Detta för att göra det möjligt för medlemsländerna att ta lån för att finansiera krisåtgärder. Undantaget har förlängts till och med i år. Men det ryska invasionskriget mot Ukraina har fått kommissionen att överväga att åter förlänga budgetundantaget under nästa år. Ett beslut om detta ska tas i maj, sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på onsdagen.
EU-reglerna sätter en gräns på budgetunderskottet på högst tre procent av BNP och en statsskuld på högst 60 procent av BNP.
Låga räntor får vissa ekonomer att se ökat utrymme för länder med lägre statsskulder som Sverige att låna mer pengar till investeringar. – För Sverige tycker jag absolut att det är motiverat med en mer liberal syn på budgetmålen, säger professor emeritus i internationell ekonomi Lars Calmfors.
Inför torsdagens toppmöte mellan EU:s regerings- och statschefer har Europaparlamentet uppmanat till en större EU-budget för att klara coronakrisen.
Europeiska regionkommittén vill se en större EU-budget efter coronakrisen för att "garantera en rättvis omställning” efter coronakrisen.
De uppmanar till mer regionalt samarbete vid pandemier och mer EU-finansiering av bland annat medicinska resurser.