Hoppa till huvudinnehåll
Annons

Rysk “agentlag” sätter Georgiens EU-framtid på spel – Sverige vill att EU agerar

14 maj 2024

Det georgiska parlamentet antog, med röstsiffrorna 84-30, på tisdagen en Rysslandsinspirerad “agentlag” som stämplar opposition, media och civila organisationer som får minst 20 procent av sina intäkter från andra länder, exempelvis från Sverige, som “utländska agenter”. När EU, inför det georgiska beslutet, på måndagskvällen förberedde ett fördömande av lagen stoppades det med veto av de Rysslandsorienterade EU-länderna Ungern och Slovakien, rapporterar Politico. Nyhetssajten RFE/RL uppger att det på måndagen bara tog 67 sekunder för lagförslaget att granskas och godkännas av det georgiska parlamentets rättsliga utskott. Flera länder däribland Sverige vill att EU tydligt ska uttala att lagen är ett hinder för framtida EU-medlemskap. I Europaparlamentet uppges flera partigrupper kräva EU-sanktioner mot Georgiens ansvariga politiker om lagen antas.

EU-valkompassen 2024

Nyfiken eller osäker inför EU-valet?

Mest lästa artiklar

Mest lästa ämnen

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret