Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Presidentkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen möttes på onsdagkvällen i sin första politiska debatt inför valet på söndag.

Slutdebatt i franska valet: "Klimathyckleri" och "Putin-beroende"

BRYSSEL 21 april 2022

Köpkraft, pensioner och klimat – men också Rysslandskopplingar, slöjförbud och EU. Det var några av de teman som avhandlades när de två kandidaterna i det franska presidentvalet möttes i valkampanjens stora debatt.

Efter att den politiska debatten lyst med sin frånvaro i det franska presidentvalet – sittande president Emmanuel Macron har kritiserats för att ha tackat nej till debatter under kampanjen – möttes till slut  de två presidentkandidaterna under onsdagskvällen i sin första debatt, bara fyra dagar innan valets slutomgång på söndag. 

Redan i inledningen av debatten lyfte Marine Le Pen fram sin stora profilfråga i valrörelsen – fransmännens köpkraft. 

– Jag vill vara köpkraftens president, slog hon fast. 

Plånboksfrågor som ökade energipriser och levnadsomkostnader är den fråga som fransmännen rankar som viktigast, och Le Pen har i valrörelsen gjort frågan till sin. Medan Macron i sin roll som president har ägnat stor tid till internationella frågor har Le Pen rest runt i Frankrike och träffat människor. 

– Överallt har jag träffat fransmän som säger att de inte klarar det längre, att de inte får det att gå ihop, sade hon och hänvisade till sina löften om skattesänkningar om hon blir president. 

De stigande energipriserna vill Le Pen åtgärda genom att sänka momsen på bränsle, gas, el och eldningsolja från 20 procent till 5,5 procent – vilket förkastades av Macron som istället föreslår riktade stöd till de mest utsatta för prisökningarna. 

Höjs eller sänkt pensionsålder?

Pension var en annan stor debattfråga under kvällen. Emmanuel Macron vill öka pensionsåldern till 65 år, från dagens 62 år – men har nyligen sagt att det ska ske stegvis genom att höja med fyra månader per år och därmed uppnå 65 år först år 2030. 

Marine Le Pen vill däremot behålla dagens gräns, med möjlighet att gå i pension redan vid 60 års för de som börjat jobba innan 20 års ålder. 

Kritik mot Putin-koppling

Men det var framför allt när diskussionen gick in på Rysslands krig i Ukraina som debatten hettade till ordentligt. Emmanuel Macron gick till hård attack mot Marine Le Pen för hennes kopplingar till den ryska regimen. 

– Du var en av de första europeiska politikerna som så tidigt som 2014 erkände annekteringen av Krim. Varför gjorde du det? För att du är beroende av den ryska makten och du är beroende av Putin, sade Macron och hänvisade till det lån på 9,4 miljoner euro som Le Pens parti Nationell samling samma år fick från en rysk bank som ska ha nära koppling till den ryska regimen. 

Le Pen förkastade anklagelserna om beroende till Ryssland som falska. 

– Jag är en absolut fri kvinna, sade hon och förklarade det ryska lånet med att ingen fransk bank velat ge henne något lån. 

Kandidaternas helt olika syn på EU skapade också debatt. Där Macron vill ha ett starkt EU vill Le Pen istället se en vagare allians mellan självständiga nationer. 

– Det ni föreslår är i praktiken att lämna EU, sade Macron. 

Slöjförbud 

Högernationalisten Marine Le Pen har den senaste tiden tonat ner partiets starka anti-migrationsretorik och migration har inte varit något stor fråga i valdebatten. Förra veckan slängde Le Pen ändå ut en krok till de sju procent av de franska väljarna som lade sin röst på den högerextrema kandidaten Eric Zémmour, när hon förespråkade ett totalförbud mot att bära slöja i Frankrike. 

– Ni kommer att skapa inbördeskrig om ni inför det, kommenterade Emmanuel Macron förslaget under gårdagens debatt. 

Klimatet tillbaka i debatten

Under en stor del av valrörelsen har frågan om miljö och klimat kommit i skymundan men inför andra valomgången har frågan lyfts upp på kandidaternas dagordning – inte minst för att vinna röster bland 22 procent av väljarna som i första valomgången lade sin röst på vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon som hade ett väldigt ambitiöst klimatprogram. I sitt stora valmöte i Marseille i början av veckan lade Macron stor vikt vid klimatet. 

Samtidigt som han är stark förespråkare för satsningar på kärnkraft vill han nu snabba upp satsningar på fossilfri energi och bland annat bygga ut vindkraften. 

Marine Le Pen anklagade sin motståndare för klimathyckleri genom att stötta en ekonomisk modell som är farlig för klimatet. 

– Det är dags att bryta med den frihandelsmodell som vi har, sade hon och förespråkade istället att gynna franska lokala företag istället för att köpa varor från andra sidan jordklotet.

Mer fakta

Charlotta Asplund Catot
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret