Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

2019 års viktigaste EU-händelser

STOCKHOLM/BRYSSEL 20 december 2019 | Året som gått

Att förstå sin egen samtid kan vara bland det svåraste som finns. Europaportalen ska ändå försöka besvara frågan: Vad av betydelse hände i EU-politiken under 2019? Och vad av betydelse hände inte?

Europaportalens årsrevy över händelser i EU-politiken inleds med en sammanfattning av de händelser som vi tror är betydelsefulla.

Händelser som stack ut 2019

Premiärminister Boris Johnsons olagliga stängning av brittiska parlamentet
Den brittiske premiärministern Boris Johnsons stängning av landets parlament döms ut av en enig Högsta domstol som olaglig. Aldrig tidigare har en premiärminister olagligt stängt ett parlament i EU.

EU:s många missade miljömål
De flesta av EU:s 32 miljömål kommer inte att nås. I själva verket har trenden inte förbättrats sedan 2015. "Allvaret i budskapet kan inte överdrivas”, heter det i en rapport från Europeiska miljöbyrån.

Ungern anses inte längre vara helt fritt
Ungern är det första EU-landet som inte längre kan betraktas som helt fritt, enligt Freedom House. 

Att SD övergav swexit
Samtidigt som EU-motståndet i Sverige är historiskt lågt meddelar Sverigedemokraterna att ett svenskt utträde ur EU inte längre är en fråga som partiet driver.

Fler kvinnor vann politiska EU-poster
Fler kvinnor än någonsin återfinns på politiska poster i EU. I Europeiska rådet har andelen kvinnor ökat från 10 till 20 procent. I Europaparlamentet har andelen ökat från 36 till 41 procent. I EU-kommissionen ökade andelen kvinnor från 32 procent till 44 procent. När sedan Christine Lagarde fick posten som chef för Europeiska centralbanken blev fördelningen lika mellan könen för de fyra tyngsta EU-posterna som fanns att tillsätta i år: EU-kommissionens ordförande, Europaparlamentets talman, Europeiska rådets ordförande och chefen för Europeiska centralbanken.

Klimatmålet 2050
Alla EU-länder förutom Polen ställer sig bakom att göra Europa klimatneutralt 2050. Landet ges ett halvår att överväga en positionsändring.

 

Viktiga händelser som uteblev 2019

Storbritannien lämnade inte EU
Trots att Storbritanniens regering och EU kom överens flera brexitdatum under året lyckades inte det brittiska parlament få ihop en majoritet och faktiskt lämna EU som många hade trott.

Populister och nationalister gick inte fram i valen så mycket som många trodde
EU-valet blev inte den framgång för populister och nationalister som många hade hoppats på eller fruktat. Valets stora vinnare var i stället liberaler och att de pro-europeiska partierna behöll sitt övertag i Europaparlament. Likaså fick högerpopulister lämna regeringarna i Österrike och Italien medan det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa fick ett ökat väljarstöd.

Ännu ingen fred för Ukraina
Fem år har gått sedan Ryssland angrep Ukraina och ockuperade betydande delar av landet såsom Krimhalvön och områden i östra Ukraina. Kriget antas ha sködat fler än 13 000 människoliv. Även om Ryssland och Ukraina före årsskiftet ska släppa alla krigsfångar på ömse sidor om frontlinjen och sedan införa eldupphör finns ännu inget fredsavtal i sikte.  

Ingen enighet om EU-budgeten
Det blev ingen ny flerårsbudget för 2021-2027 som bland andra EU-kommissionen hade hoppats på.

 

EU-året 2019 - händelser i korthet

Europaportalen summerar årets händelser.  

Januari

10 januari
Sverige rankas av The Economist som det mest demokratiska EU-landet och trea i världen efter Norge och Island

16 januari
EU-kommissionen föreslår att medlemsländernas vetorätt inom vissa skatteområden slopas för att få till en effektivare beslutsprocess. Förslaget faller direkt eftersom flera vetoländer däribland Sverige ger förslaget tummen ner.

17 januari
Länder som inte följer EU:s rättsstatliga principer kan komma att straffas med indragna EU-bidrag. De svenska EU-parlamentarikerna röstade alla ja till förslaget med undantag för Sverigedemokraterna.

22 januari
Frankrike och Tyskland knyter allt tätare band genom Aachenavtalet om djupare samarbete inom utrikes-, försvars- och EU-politik. Ett av avtalets huvudmål att försöka ge förnyad kraft till Tyskland och Frankrike som politisk motor i EU.

25 januari
En stor majoritet i Sverige, 73 procent, anser att antisemitismen ökar i landet. Det är den högsta siffran i EU.

30 januari
Sverigedemokraterna följer Vänsterpartiet och överger kravet på ett svenskt utträde ur EU. Därmed finns inget riksdagsparti, för första gången sedan 1995, som aktivt driver frågan om att Sverige ska lämna EU.  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalar sig senare positivt om möjligheterna inom EU.

Sverige och Finland vill öka samarbetet i EU-frågor. Statsminister Stefan Löfven säger att banden mellan Finland och Sverige är något extra.

Februari

4 februari
Höga statsskulder kan vålla allvarliga problem i flera EU-länder varnar EU-kommissionen. Se Europaportalens sammanställning över de tio länder som alltid följt EU:s skuldregler och de fem länder som aldrig följt dem

6 februari
Ungern är det första EU-landet som inte längre kan betraktas som helt fritt, enligt Freedom House. Den ungerska regeringen skyller resultatet på finansmannen George Soros

7 februari
Arbetstagare i EU ska ha rätt att få tydlig information om sina rättigheter och arbetsvillkor, oavsett anställningsform. Vad det kan betyda för den svenska modellen är dock arbetsmarknadens parter oense om.

Sverige får svidande EU-kritik för brister vid yttre gränskontroller. Stockholmspolisen går in i en så kallad särskild händelse för att åtgärda problemen.

20 februari
Flera aktörer inom konservativa EPP, däribland EU-kommissionens dåvarande ordförande Jean-Claude Juncker, och svenska moderater och kristdemokrater vill utesluta det ungerska regeringspartiet Fidesz. Orbán menar att vänstern låg bakom uteslutningskravet och att de inom EPP som stödde detta var nyttiga idioter. Fidesz personkampanjer mot Juncker kritiseras av EPP-ordföranden Weber som ställde tre villkor. När krutröken lagt sig i mars hade Fidesz stängts av från delar av EPP:s verksamhet men inte den politiska gruppen i Europaparlamentet. I mitten av december dyker frågan upp igen då EPP-ordförande Weber på nytt kritiserar Fidesz för att de inte gjort tillräckligt för att få tillbaka ett fullt medlemskap. Ett beslut om fullständig uteslutning kan komma i februari 2020.

21 februari
EU-parlamentarikern Max Andersson lämnar Miljöpartiet och går istället med i nya partiet Vändpunkt som före detta EU-parlamentarikern Carl Schlyter varit med och bildat. Partiet floppar i EU-valet.

Mars

4 mars 
I en debattartikel på Europaportalen deklarerar Moderaterna att de svänger i frågan om svenskt deltagande i den Europeiska åklagarmyndigheten, Eppo. Syftet med Eppo är att motverka allvarligare former av kriminalitet riktat mot EU:s finansiella intressen men även terrorbekämpning föreslås ingå. Tre dagar senare säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Europaportalen att regeringen är beredd att se över saken. Till bilden hör att statsministern och justitieministern under hösten haft olika uppfattningar i frågan.

I november beslutade regeringen att utreda vad som krävs för ett svenskt deltagande i den Europeiska åklagarmyndigheten.

5 mars
I debattartiklar i stora europeiska tidningar och en appell översatt till 21 språk vill den franske liberale presidenten Emmanuel Macron nå alla medborgare i EU med ett program om förändring och med budskapet att läget för unionens framtid är akut.

11 mars 
Liberalerna sparkar sin toppkandidat, den inflytelserika EU-parlamentarikern  Cecilia Wikström, för att hon inte avsäger sig två välbetalda sidouppdrag i näringslivet, uppdrag som partiet inte bara känt till utan också godkänt så sent som i januari.

20 mars
Sverigedemokraten och Europaparlamentarikern Peter Lundgren uttalar sitt stöd för Polen och Ungern. Två dagar senare lägger SD-kandidaten Jessica Stegrud ut texten i en lång tråd på Europaportalens Facebooksida: “Jag är inte fixerad vid just Ungern.” “Självklart tar jag avstånd mot inskränkningar i yttrandefrihet och andra icke-demokratiska handlingar. Oavsett i vilket land de förekommer”, skriver Stegrud.

Efter att upprepat men förgäves försökt att få med sig det brittiska parlamentet på ett brexitavtal tvingas premiärminister Theresa May be EU om ett nytt brexitdatum då tidsplanen för den ursprungliga brexitdagen 29 mars inte längre håller. Irriterade EU-ledare svarar med att ge två nya datum 12 april eller 22 maj. Det skulle snart visa sig att premiärministern och även hennes efterträdare motvilligt skulle få återkomma med begäran om nya brexitdatum.

21-22 mars
Kina, inre marknaden och klimatet dominerade på årets första ordinarie EU-toppmöte. Inför mötet hade EU-kommissionen presenterat ett nytt program för Kinapolitiken. Kring inre marknaden diskuterades konkurrens- och regelfrågor, digitalisering, ny industripolitik och utländska investeringar. Från svensk sida försökte regeringen driva att EU skulle åta sig att vara klimatneutrala till år 2050 men fick inget gehör för det. Gensvaret skulle dröja till december då alla utom Polen ställde sig bakom tidsmålet för klimatneutralitet.

28 mars
Förhandlare för EU-parlamentet och medlemsländerna enades om att sätta upp en europeisk kust- och gränsbevakning med 10 000 vakter till år 2027.

29 mars
Ungern förnekar ökad korruption och minskad pressfrihet under en ovanlig mediaträff i Stockholm med talespersonen Zoltán Kovács från ungerska regeringen. Den 11 december sitter Zoltán Kovács och live-twittrar med hånfulla tillmälen om andra länders ministrar från en stängd utfrågning om den demokratiska utvecklingen i Ungern. – Det är en väldigt allvarlig sak. Vi var alla ganska chockade, sade mötesordförande Tytti Tuppurainen.


April

1 april
Sverige och sju andra länder säger nej till en uppdatering av samordningen av sociala trygghetssystem mellan medlemsländerna. Syftet är att underlätta den fria rörligheten för personer och samtidigt hindra eventuella missbruk av rättigheter och bidrag. Förslaget presenterades för tre år sedan men vid årets slut är frågan ännu olöst.

3 april
En ungersk diplomat gick vid en valdebatt hos TCO i Stockholm på Socialdemokraternas toppkandidat Heléne Fritzon sedan hon gjort en koppling mellan de ungerska flyktingarna som Sverige tog emot 1956 och de Sverige tog emot vid flyktingkrisen 2015. – Jag kommer inte att sluta kritisera Ungern, sade Fritzon efteråt.

5 april
Storbritanniens premiärminister Theresa May begär än en gång om att få flytta fram brexitdagen. ”Det är frustrerande att vi ännu inte avslutat denna process på ett framgångsrikt och ordnat sätt”, skriver May i ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Den 11 april beslutar de andra EU-länderna att ge britterna fram till 31 oktober för att ordna upp sina brexitaffärer. Men för Theresa May återstår bara två månader innan den glödheta brexitpolitiken tvingar bort henne, liksom den gjorde hennes företrädare David Cameron, från premiärministerposten.  

Allt för få anmälningar i Sverige kring EU-bidrag ifrågasätts. – Det är något som inte stämmer, säger Olof Hallström verksjurist på Ekobrottsmyndigheten till Dagens Nyheter som svar på frågan varför det är så få anmälningar om regelbrott i samband med att EU-stöd utbetalas i Sverige.

12 april
Socialdemokraterna stod ensamma när riksdagens EU-nämnd gav regeringen hemläxa och tvingade den att rösta nej till EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Att även regeringspartiet Miljöpartiet gick emot regeringen gör händelsen mycket ovanlig.

16 april
En tårfylld Greta Thunberg i EU-parlamentet riktade verbala smockor mot politikerna och uppmanade dem att göra det omöjliga för klimatet. – Jag ber er att inte misslyckas, sade Greta inför stående ovationer i miljöutskottet.

17 april
EU-kommissionen föreslår att medlemsländerna avstår från sin vetorätt i vissa socialpolitiska frågor för att enklare och snabbare ge EU-medborgare skydd mot diskriminering och arbetstagare en rimlig social trygghet. När frågan sedan diskuteras av ländernas ministrar i oktober lämnas den därhän på grund av oenighet.

18 april
Norge, Finland och Sverige är länderna med störst pressfrihet i världen, enligt World Press Freedom Index. I sämst på pressfrihet bland EU-länderna är Bulgarien följt av Ungern.

24 april
De svenska EU-parlamentarikerna får långt ifrån högsta betyg när den europeiska miljöorganisation CAN rankar deras klimatröster under mandatperioden. I särklass sämst betyg får dock de polska ledamöterna, som oavsett partifärg, klassas som ”klimatdinosaurier”.


Maj 

6 maj
De svenskar som väljs in i Europaparlamentet kan få nära 50 000 kronor per månad i skattefria kontorspengar. Men bara drygt hälften av de 20 kandidater som Europaportalen intervjuat lovar tydligt att redovisa dem

13 maj
Klimat och migration är de viktigaste frågorna för invånarna i åtta EU-länder, däribland Sverige. En majoritet av svenskarna vill inte ta emot fler flyktingar från konfliktområden. Det visar en undersökning genomförd av YouGov.  

14 maj
En svensk EU-parlamentariker får betydligt mer i ekonomisk ersättning för sitt uppdrag i Bryssel än vad en riksdagsledamot får i Stockholm. Det visar en sammanställning som Europaportalen gjort.   

16 maj 
Högerpopulismen, klimatet och migranterna är huvudfrågorna i det svenska EU-valet. Det visar Europaportalens sammanställning.

17 maj
Europeiska revisionsrätten menar i en rapport att medlemsländerna inte gör tillräckligt för att bekämpa bedrägerier när de hanterar utbetalningar från EU:s sammanhållningsfonder.

20 maj
EU-parlamentarikern Kristina Winberg (SD) blir den andra svenska kandidaten efter Wikström som oväntat stryks från sitt partis valsedel. I Winbergs fall enligt partiet för bristande lojalitet och smutskastning. Kristina Winberg uppger sig vara “väldigt chockad” över partiets beslut. Samtidigt avslöjade Expressen att Kristina Winberg tidigare ska ha berättat för partiledningen om att en kvinnlig partikamrat vid ett tillfälle blivit antastad av Europaparlamentarikern Peter Lundgren. Några dagar senare erkänner Lundgren i en partivideo på Youtube att han uppfört sig tölpaktigt mot den antastade kvinnan. I november åtalas Lundgren för det inträffade. Han låter därefter själv häva sin immunitet som EU-parlamentariker för att kunna ställas inför rätta.

27 maj
De två största blocken i EU-parlamentet – konservativa och socialdemokrater – tappade mandat i EU-valet samtidigt som gröna, liberala och euroskeptiker gick framåt i ett val där valdeltagandet varit högre än på flera decennier. De högerradikala grupperna fick inte så stark maktposition i Europaparlamentet som många förväntat sig.

Den österrikiska regeringen föll i en misstroendeomröstning i efterdyningarna till den så kallade Ibizaaffären. På en video framgår att representanter för regeringen konspirerat med en kvinna, på ett hotell på Ibiza, som de trodde var en släkting till en rik rysk oligark. Denne skulle kunna ta över Österrikes största kvällstidning, Kronen Zeitung, för att sedan genom tidningen ge politiskt understöd i kommande valrörelse

28 maj
Ledaren för det rumänska socialdemokratiska regeringspartiet PSD, Liviu Dragnea, döms till fängelse i 3,5 år. Det efter att han låtit två partimedlemmar avlönas med statliga pengar för jobb som inte fanns.

29 maj
Efter EU-valet konstateras att andel kvinnor i Europaparlamentet ökat till 41 procent - högst andel hittills. På ett extrainsatt EU-toppmöte, som ska ta sig an fördelningen av topposter inom EU, utlovas minst två kvinnor till fem höga poster: ny kommissionsordförande, ordförande för Europeiska rådet, utrikeschef, talman för Europaparlamentet och chef för Europeiska centralbanken.   


Juni

5 juni
Sverige kritiseras av EU-kommissionen för brister i kampen mot penningtvätt, något som riskerar att underminera hela banksektorn. Kritiken om penningtvätt är en av tre rekommendationer till Sverige för att göra landets ekonomi mer motståndskraftig mot framtida kriser.  

10 juni
Valdeltagandet i det svenska EU-valet spände från 13 till 83 procent i de olika valkretsarna. Störst skillnad fanns inom Stockholms län. – Det är djupt olyckligt att det är så ojämlikt, säger statsvetaren Linda Berg.

11 juni
Stödet för det svenska EU-medlemskapet fortsätter att öka och slår nytt rekord. Motståndet mot unionen minskar tydligt hos SD:s väljare.

17 juni
Antalet handelshinder mot EU-länderna fortsätter att öka och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström såg ingen ände på den ökande protektionismen när hon presenterade årets handelshinderrapport.

Sverige hamnar i topp när EU-kommissionen rankar de innovativaste länderna i unionen för 2019 följt av Finland och Danmark.

24 juni
Att Polens president enligt ny polsk lag godtyckligt får avgöra om en domare ska få fortsätta sin tjänst efter 65 år döms ut av EU-domstolen som anser att den hotar domstolarnas oberoende.  

25 juni
Efter att ha stängts av på grund av sitt krig mot Ukraina välkomnas Ryssland åter som fullvärdig medlem i Europarådet trots att landet fortsatt ockuperar delar av Ukrainas territorium. Fyra svenska ledamöterna röstade mot medan Ola Möller (S) röstade för.


Juli

4 juli
Efter tre dagars förhandlande enades EU-ländernas stats- och regeringschefer om kandidaterna till fyra höga poster i unionen, två män och två kvinnor. Dagen därpå tillsatte Europaparlamentet det femte toppjobbet talmannen i EU-parlamentet – en man. Därmed blev fördelningen mellan män och kvinnor: 3 mot 2.

10 juli
Moderaternas Tomas Tobé väljs som ende svensk till ordförande i ett av EU-parlamentets utskott – utvecklingsutskottet för EU:s utvecklings- och biståndspolitik. Socialdemokraternas Johan Danielsson blir samtidigt förste vice ordförande i utskottet för transport- och turismfrågor. Båda sitter för 2,5 år.

16 juli
Med endast nio rösters övervikt, och med det svagaste stödet för en kommissionsordförande på 25 år, får den tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen uppdraget att leda EU-kommissionen de kommande fem åren. Enligt uppgift röstade en majoritet svenska ledamöter för Ursula von der Leyen i den slutna omröstningen.

24 juli
EU-kommissionen anser att medlemsländer och banker inte gör tillräckligt för att bekämpa penningtvätt. Man räknar med att en summa motsvarande hela EU-budgeten cirkulerar i misstänkta finansiella aktiviteter.

25 juli
Storbritanniens nye premiärminister Boris Johnson lovar lämna EU 31 oktober med eller utan utträdesavtal. Han avser även förhandla fram ett nytt avtal på de knappt hundra dagarna som återstår. – Det kommer inte att ske, säger Irlands premiärminister Leo Varadkar.  

Augusti

6 augusti
EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) meddelar överraskande att han inte kommer att  ställa upp till omval – om fem år. Som orsak anges bland annat att uppdraget är påfrestande.

8 augusti
Svensk EU-opinion 2019: Klimatförändringar viktigare än migrationsfrågan. Samtidigt ökar intresset för klimatpolitik i EU-länderna medan migrationsfrågan backar

20 augusti
Den brittiske premiärministern Boris Johnsons begäran om att ta bort den irländska reservlösningen ur utträdesavtalet får kalla handen i Bryssel.

21 augusti
Statistiska Centralbyrån vägrar lämna ut uppgifter till Europaportalen om hur många personkryss svenska politiker fått i EU-valet 1999 med hänvisning till sekretess. – Närmast obegripligt, säger Nils Funcke, expert på offentlighetsprincipen. Högsta förvaltningsdomstolen ger sedan i december SCB rätten att hemligstämpla det svenska EU-valet i 70 år. Europaportalen får via andra källor tillgång till resultatet och publicerar sedan hela materialet.

Den italienska regeringskrisen framdriven av det ena av två regeringspartierna, högerpopulistiska Lega, som hoppas få till nyval sedan de ökat starkt i opinionen. Men premiärminister Giuseppe Conte avskedsansökan sätter käppar i hjulet för Legas planer. Några veckor senare har det andra regeringspartiet, populistpartiet Femstjärnerörelsen, gått ihop med sin tidigare motståndare, socialdemokratiska Demokratiska partiet, och bildat ny regering under den återinsatte premiärministern Giuseppe Contes ledning.

28 augusti
Den brittiske premiärministern Boris Johnson tar i med hårdhandskarna och med hjälp av drottningen beordrar han en nedstängning av det brittiska parlament i en månad för att få igenom sin vilja med brexit. Det kommer som ett svar på att sex oppositionspartier i parlamentet dagen innan föreslog en lagstiftning mot ett avtalslöst brexit.

September

4 september
Oppositionspartier i det brittiska underhuset röstade tillsammans med rebellerande Tory-ledamöter för ett lagförslag som tvingar premiärministern att be EU om att skjuta upp ett utträde till 31 januari nästa år om man inte lyckas nå en överenskommelse senast 19 oktober. Dagen innan hade Boris Johnson uteslutit 21 rebellerande Tory-ledamöter ur partiet. Trots parlamentets tvingande beslut vägrar Johnson skjuta upp brexit.– Jag skulle hellre ligga död i ett dike, sade premiärministern efteråt

9 september
Det förra EU-parlamentet lämnade 168 ofärdiga lagförslag efter sig som det nyvalda parlamentet ska ta sig an.

10 september
Sveriges blivande EU-kommissionär Ylva Johansson föreslås få ansvaret för migration och inrikesfrågor. Under de efterföljande parlamentsförhören kritiseras hon för otydlighet och tvingas återkomma men får till sist godkänt.

16 september
Ungerns premiärminister Viktor Orbán dömer i ett linjetal ut den liberala demokratin som utan mening och i vars förlängning en världsregeringen kommer att förtrycka nationerna och kristendomen.  

24 september
Storbritanniens högsta domstol finner i ett enhälligt beslut att premiärminister Boris Johnsons nedstängning av landets parlament inför EU-utträdet är olaglig och därmed ogiltig. Oppositionens efterföljande krav på premiärminister Boris Johnsons avgång klingade dock ohörd.

25 september
Grekland, Frankrike och Bulgarien skruvar upp sin ambitioner för att höja andelen förnybar energi till 2030. Men fortfarande har 14 EU-länder lägre nationella mål än vad EU-kommissionen rekommenderar.

26 september
Medan brittiska Europaparlamentariker från Brexitpartiet uppvisar de största extrainkomsterna vid sidan av parlamentslönen har de svenska ledamöterna som regel inga sidoinkomster alls. Europaportalens sammanställning visar att fyra av tjugo svenska ledamöter har varierande men mindre sidoinkomster.

Oktober

1 oktober 
EU:s nästa arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit har två mål: skapa jobb och införa sociala rättigheter för alla. Den luxemburgske socialdemokraten lovar samtidigt att skydda den nordiska arbetsmarknadsmodellen.

9 oktober
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ger två olika besked på samma gång. Dels lovar han att landet ska lämna EU den 31 oktober med eller utan avtal samtidigt som han lovar att be om ett uppskov av utträdet den 31 oktober.

Sveriges linje att hålla nere EU:s budget får kritik från två håll. Kommissionen vill avskaffa Sveriges EU-rabatt. Dagen därpå antog EU-parlamentet sitt budgetkrav, 30 procent över det svenska, något som alla svenska ledamöter utom Erik Bergkvist (S) röstade emot. I parlamentsdebatten pekades Sveriges position ut som nationalistisk, populistisk, feg och ignorant. Den svenska regeringens svar blev: Rör inte våra rabatter.

10 oktober 
Sverige rankas som åttonde bäst i världen och tredje bäst i EU när det gäller konkurrenskraft.

14 oktober 
Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa kan fortsätta styra Polen med egen majoritet efter att fått ökat stöd i parlamentsvalet.

15 oktober
Efter att Turkiet invaderat Syrien 9 oktober höll Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven en partiledardebatt om huruvida EU:s flyktingpengar i någon mån även går till den turkiska staten. De missar dock den större bilden av ett sedan länge pågående och omfattande ekonomiskt samarbete mellan EU och Turkiet.

16 oktober
Sverige är det mest jämställda landet i unionen sedan EU-mätningarna började 2005

17 oktober
Precis innan hösttoppmötet skulle börja nås en brexitöverenskommelse mellan premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. En nyhet som ingen vet den fulla praktiska lösningen på är att tull- och regelgränsen mellan EU och Storbritannien i framtiden ska gå i Irländska sjön.  

18 oktober
EU-toppmötet godkände brexitavtalet med start den 1 november, dock krävs både det brittiska parlamentet och Europaparlamentets godkännande. Övriga större frågor på mötet var den framtida EU-budgeten där alla positioner var låsta. Mycket tid inklusive nattmangling ägnades förgäves åt att övertyga främst Frankrike men även Nederländerna och Danmark om att inleda den långa resan med medlemskapsförhandlingar för kandidatländerna Albanien och Nordmakedonien. Slutligen gavs klimatfrågan 12 minuter och rullades obemärkt vidare till decembertoppmötet

23 oktober
Det elva år gamla förslaget om att minska diskrimineringen i samhället genom att införa, alternativt höja, minimiregler diskuterades av EU-länder utan framgång. Att ersätta vetorätten med krav på kvalificerad majoritet, som kommissionen föreslog i april, möttes med delade meningar från länderna. Sverige kunde tänka sig att diskutera frågan. Att ta bort vetorätt kräver dock alla länders samtycke. 

28 oktober
Medlemsländernas EU-ambassadörer godkände den brittiska begäran att skjuta upp utträdet ur unionen till den 31 januari nästa år. Två dagar senare lyckas Boris Johnson få igenom det nyval han länge begärt. Därefter överger det konservativa partiet i praktiken kravet på ett avtalslöst utträde ur EU.


November

5 november
EU-kommissionen uppskattar att Sverige varje år tjänar 300 miljarder kronor tack vare EU:s inre marknad. Tre olika beräkningar presenterades.

12 november
I en gemensam debattartikel kräver parterna på den privata arbetsmarknaden att den svenska regeringen redan nu gör vad de kan för att stoppa det kommande EU-förslaget om minimilön

13 november
Sveriges första partiledardebatt om EU genomförs i riksdagen på 25-årsdagen av folkomröstningen om det svenska EU-medlemskapet. Regeringen presenterade sina sedan tidigare kända EU-prioriteringar.

15 november
Sverige hamnar bland de tre främsta EU-länderna när kommissionen presenterade en omfattande detaljanalys av läget inom välfärd- och arbetsmarknadspolitiken.

21 november
Åtta euroländer prickas för budgetrisk – samtidigt uppmanas två länder att investera mera.

28 november
EU-parlamentet följer det brittiska parlamentets exempel tidigare i år och utropar klimatnödläge – svenska EU-politiker oense.

29 november
Efter nästan två år presenteras den svenska utredningen om EU:s bankunion. Syftet med utredningen är att göra en genomgripande analys av ett eventuellt svenskt deltagande


December

4 december
Årets kanske dystraste EU-rapport varnar för alltför många missade miljömål. De flesta av EU:s framtida miljö-och klimatmål kommer inte att nås. I själva verket har trenden inte förbättrats sedan 2015. "Allvaret i budskapet kan inte överdrivas”, heter det i rapporten från Europeiska miljöbyrån.

5 december
Inget annat EU/OECD-land har haft en större försämring än Sverige när det gäller social rättvisa, enligt en stor sammanställning. Dock innehar Sverige fortsatt en topplacering tillsammans med de övriga nordiska länderna.

11 december
EU-reglerna kring utländska lastbilschaufförer stramas åt. Uppgörelsen innebär att alla som kör inrikestransporter i Sverige måste följa svenska löner och villkor.    

12 december 
EU:s toppmöte slår fast att unionen ska bli klimatneutralt 2050 och Sverige går i mål med en av sina prioriteringar. Polen fick ett undantag från klimatneutraliteten.

Brexitförespråkarnas stora seger i och med de konservativas valframgångar i nyvalet ger ytterligare stöd för Storbritanniens snara EU-utträde.

16 december
Tre av åtta svenska EU-mål riskerar att inte uppnås när tio års reformarbete med EU2020 närmar sig sitt slut.

18 december
Under det gångna året har EU fått tio nya ledare i Europeiska rådet och fördubblat antalet kvinnor där.​

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret